Cei mai periculosi 6 vulcani de pe Terra

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 18:46
46024 citiri
Cei mai periculosi 6 vulcani de pe Terra
Foto: thegeosphere

Vulcanii activi sunt potentiale pericole pentru locuitorii Pamantului. Printre cei mai periculosi vulcani din lume, ce ar putea avea eruptii majore si care ar produce distrugeri catastrofale, sunt: Katla din Islanda, Vezuviul din Italia, Cumbre Vieja din Insulele Canare sau Popocatepetl din Mexic.

Unele dintre cele mai teribile scenarii referitoare la vulcani sugereaza ca acestia ar putea distruge lumea sau ar provoca inimaginabile catastrofe, conform NewsBad.

Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda a cauzat pagube economice de miliarde de dolari si a stopat calatoria a milioane de calatori, din cauza suspendarii curselor aeriene. Dar eruptia din Islanda a fost doar de gradul doi din punct de vedere al periculozitatii; scara gravitatii eruptiilor numara opt trepte.

Cele mai puternice eruptii vulcanice, care sunt capabile sa aduca "moarte si distrugere", pot intuneca cerul si determina modificari distrugatoare ale vremii. Acestea pot provoca moartea unei importante parti din populatie, iar pagubele economice pot fi catastrofale.

Iata cei mai de temut 6 vulcani de pe Terra.

1. Katla, Islanda

Ultima eruptie: 1918.

Efectele unei eruptii majore: Daca vulcanul Katla ar deveni activ, eruptia acestuia ar fi de 10 ori mai puternica decat a lui Eyjafjallajokull. Cantitatea de cenusa vulcanica ar fi mult mai mare decat cea provocata de celalalt vulcan din Islanda, iar raspandirea ei s-ar intinde pe o arie mai mare, cu efecte pe o perioada mai lunga in Europa.

Efectele ar putea fi devastatoare pentru trasnsportul aerian si pentru economia europeana, care ar intra intr-o severa recesiune.

Risc: Destul de mare. Cei doi vulcani islandezi, aflati la numai 19 kilometri distanta unul fata de celalalt, ar putea erupe in tandem. Katla este "restant", depasind ciclul sau de 80 de ani.

2. Cumbre Vieja, Insulele Canare

Ultima eruptie: 1971.

Efectele unei eruptii majore: In 2001, oamenii de stiinta americani si britanici au avertizat ca o eruptie majora a vulcanului Cumbre Vieja ar duce la prabusirea partii vestice a vulcanului in ocean.

S-ar putea produce un "mega-tsunami" in Oceanul Atlantic, care ar calatori cu 900 de kilometri pe ora si ar ajunge pe coasta Floridei, a Braziliei si a unei parti din Europa, creand valuri de peste 40 de metri inaltime.

Risc: Oamenii de stiinta considera ca probabilitatea unei eruptii majore este scazuta, dar masurile preventive ar trebui sa fie luate, avand in vedere potentialul unei distrugeri cataclismice.

3. Vezuviu, Italia

Ultima eruptie: 1944.

Efectele unei eruptii majore: Faimos prin distrugerea oraselor Pompei si Herculaneum in anul 79 d.Hr., Vezuviul ar putea produce pagube mult mai mari astazi.

Aproximativ 3 milioane de oameni traiesc in apropierea vulcanului, iar 600.000 chiar in "zona rosie".

O eruptie ar putea omori cel putin 8.000 de oameni si ar cauza daune de peste 24 de miliarde de dolari, conform Willis Research Network. Vezuviul este considerat cel mai periculos din Europa, iar cenusa vulcanica s-ar intinde pe intreg continentul, zona Napoli devenind un "desert fara viata".

Risc: Oamenii de stiinta sustin ca Vezuviul este restant cu o eruptie.

4. Popocatepetl, Mexic

Ultima eruptie: 2000.

Efectele unei eruptii majore: Popocatepetl este al treilea vulcan ca inaltime dintre cei activi din emisfera nordica si este situat la doar 64 de kilometri de Ciudad de Mexico, care are o populatie de 18 milioane de locuitori, si la 48 de kilometri de Puebla, un oras cu 2 milioane de locuitori.

O eruptie importanta ar putea fi catastrofala pentru locuitorii celor doua orase.

Risc: Dupa o perioada de 80 de ani de la ultima eruptie majora, vulcanul arata semne de activitate.

5. Tambora, Indonezia

Ultima eruptie: 1967.

Efectele unei eruptii majore: Tambora a erupt spectaculos in anul 1815 si a schimbat vremea de pe glob, provocand inghet in Italia in luna iunie, zapada in Virginia, Statele Unite, si a provocat distrugerea culturilor din Europa si America.

Acea eruptie a omorat 71.000 de oameni si a adus foamete si boli.

Risc: Tambora este inca activ si, avand in vedere istoria sa si faptul ca Indonezia are o populatie de 222 de milioane de locuitori, vulcanul este monitorizat permanent.

6. Yellowstone, Statele Unite

Ultima eruptie: cu 640.000 de ani in urma.

Efectele unei eruptii majore: Daca Yellowstone va erupe din nou este posibil ca o regiune imensa din America de Nord, de la Vancouver pana la Oklahoma City, sa ramana nelocuita. Aceasta ar avea consecinte umane si economice incalculabile.

Risc: Geologii vad anumite semne pentru o eruptie majora, dar aceasta s-ar putea produce in mii de ani de acum inainte.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cei mai periculosi vulcani, #vulcani activi pamant, #vulcani eruptii majore pamant, #eruptii vulcanice catastrofale , #inedit