Cele mai frecvente moduri in care se formeaza amintirile false

Vineri, 06 Mai 2011, ora 07:00
5488 citiri
Cele mai frecvente moduri in care se formeaza amintirile false

Multe persoane au impresia ca isi amintesc cate ceva din perioada in care aveau pana in trei ani, insa realitatea e ca pana la aceasta varsta nu avem creierul intr-atat de dezvoltat incat sa fie capabil sa stocheze amintiri pe termen lung.

De asemenea, se poate intampla ca unii oameni sa aiba impresia ca au vazut, spre exemplu, inregistrarea cu atacurile teroriste de la Londra din 2005, numai ca un astfel de film nu exista.

Sugestia si asteptarile sunt doar doi factori care pot contribui la formarea asa-numitelor amintiri false. Acestea pot implica o confuzie in ceea ce priveste detaliile importante, cum ar fi timpul si locul, sau pot fi false in intregime.

Memoria este influentata constant de catre sentimente, cunostinte si conceptii si, desi adesea functioneaza corect, exista si situatii in care ne poate juca feste. Iata, conform Discovery, cateva dintre cele mai frecvente moduri in care se formeaza amintirile false.

1. Informarea gresita

Memoria are tendinta de a fi mai influentabila pe masura ce mai multi oameni participa la o discutie pe o tema sau primesti mai multe informatii legate de subiectul respectiv.

De exemplu, sa zicem ca ai fost martor la o crima. Ulterior, discuti cu alti martori, citesti stirile din media despre aceasta crima, esti interogat de politisti. Astfel de actiuni pot altera informatia pe care ai stocat-o initial.

Daca un alt martor mentioneaza ca a vazut o jacheta albastra pe criminal, este probabil ca tu sa incluzi aceasta informatie in amintirile tale. De asemenea, o intrebare sugestiva cum ar fi "Ai vazut arma atacatorului?" te poate face sa crezi ca ai observat-o chiar daca nu s-a intamplat asa.

Folosind diverse forme de dezinformare, cercetatorii au reusit sa intipareasca amintiri false in mintile oamenilor - de la a se fi ratacit intr-un magazin cand erau mici pana la a fi fost victima unui atac al unui animal. In asemenea cazuri, coroborarea din partea altora poate face dezinformarea si mai puternica.

In cadrul unui alt studiu, persoane complet nevinovate au marturisit ca au deteriorat un computer si chiar au oferit detalii credibile din timpul incidentului, doar pentru ca li s-a spus ca un coleg le-a vazut facand acest lucru.

2. Atribuirea gresita

Nu toate amintirile false apar din cauza unor factori externi, cum ar fi sugestia. Greselile de atribuire in ceea ce priveste amintirile se creeaza atunci cand amesteci detalii de la doua evenimente distincte, combinandu-le intr-o singura amintire ce pare coeziva.

Spre exemplu, iti amintesti ca unchiul Paul a spus o gluma aseara cand de fapt a fost fratele tau cel care a spus-o. Iar una din formele puternice de atribuire gresita este imaginatia. Simplul fapt de a-ti imagina o intamplare din copilarie iti poate da increderea ca acea intamplare a si avut loc.

3. Emotiile

Probabil orice om care a incercat sa isi aminteasca o cearta a remarcat ca emotiile pot bulversa amintirile. Si, desi este destul de cunoscut faptul ca emotiile puternice creeaza adesea amintiri vii, acestea nu sunt mereu exacte.

Studiile au aratat ca toate emotiile pot imbuntati abilitatea cuiva de a-si aminti detalii, dar cele negative pot stimula intr-un grad mai mare decat cele pozitive. Fericirea ii determina pe indivizi sa isi aminteasca evenimentele in termeni largi, cu context, oferind mai putina atentie detaliilor, si lasandu-i astfel mai expusi comiterii de greseli atunci cand isi amintesc. Furia insa are efectul opus, determinand oamenii sa se concentreze strict asupra evenimentului, dar sa isi aminteasca mai multe detalii.

4. Interferenta

Daca ai tendinta de a-ti aminti toate majoretele din liceu ca avand parul blond, este posibil sa fii victima unei erori de memorie bazata pe interferenta. Acest tip de amintire falsa apare adesea in reconstruirea unei amintiri; mai exact si mai simplu, atunci cand ai o amintire generala cu lacune, completezi "portiunile" lipsa cu ceva ce ti se pare tie ca s-ar potrivi in context.

Uneori, aceste reconstructii de amintiri sunt corecte, insa mai des sunt distorsionate de cunostintele pe care le ai in prezent, de sentimente si de convingeri.

5. Teoria urmei vagi

Daca ti s-ar cere sa iti amintesti prima fraza din acest articol, probabil nu ai spune nimic. Insa, daca ai fi intrebat despre ideea generala din prima fraza, cel mai probabil vei sti despre ce e vorba. Aceasta este logica pe care se bazeaza teoria urmei vagi.

Concret, oamenii inregistreaza experientele in doua feluri diferite: textual - bazat pe ceea ce de fapt s-a intamplat, si esential - bazat pe interpretarea persoanei despre ce s-a intamplat. Amintirile false apar in ce-a de-a doua situatie.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#amintiri false, #moduri format amintiri false, #despre amintiri false, #amintiri eronate, #formarea amintirilor false, #creier amintiri , #inedit
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
RAPORTUL DINTRE NUMARUL DE ACCESARI SI DE POSTARI LA ACEST ARTICOL, SCAZAND PROSTIOARELE, VA DA EXACT PROCENTUL DE ... ORDONATZI LA MINTE DIN CURBA DE DISTRIBUTZIE NATURALA ...