Cele mai frumoase biblioteci din lume (Galerie foto)

Duminica, 30 Mai 2010, ora 19:21
7672 citiri
Cele mai frumoase biblioteci din lume (Galerie foto)

Daca o calatorie reala poate fi dificila, o calatorie virtuala este accesibila oricui. Iata un tur virtual prin cele mai frumoase biblioteci din lume. Unele dintre acestea sunt absolut coplesitoare prin maretia si eleganta.

Topul include 26 de biblioteci, din toata lumea. Sunt incluse sedii vechi si noi, din Canada pana in Rusia, din Cehia, pana in Egipt, din Ungaria pana in Mexic. Nicio biblioteca din Romania nu este printre acestea. Colectia de imagini a fost realizata de Linternaute

Sala principala de lectura din Biblioteca Parlamentului de la Ottawa. In mijloc se afla o statuie a reginei Victoria.

Abatia d'Admont, include una dintre cele mai mari si mai frumoase biblioteci monahale din Europa. A fost construita in 1776, are sapte cupole principale decorate cu fresce pictate de Bartolomeo Altomonte. Biblioteca adaposteste 200.000 de carti, multe rare si unicat.

Biblioteca abatiei Saint Gaill este una dintre cele mai vechi biblioteci din Suedia, loc in care se gasesc peste 2.100 de manuscrise, publicate intre secolul VIII si XV.

Biblioteca manastirii Wilbilgen, fondata in 1093, este inclusa azi in structura Facultatii de medicina din Ulm. Este celebra, in mod special, pentru arhitectura din secolul XVIII.

Triniti College, Dublin a fost fondat in 1592 si este cea mai veche biblioteca din Irlanda. In prezent este si cea mai importanta biblioteca din Irlanda cu un fond care depaseste 3.000.000 de volume. Sala Lunga este centrul bibliotecii.

Sala Sixtina a bibliotecii apostolice de la Vatican, una dintre cele mai vechi biblioteci din lume, fiind creata odata cu papalitatea. Biblioteca adaposteste arhivele secrete ale Vaticanului.

Biblioteca nationala din Praga a fost fondata in 1781. sediul a fost construit in secolul XI, si este si un observator astronomic.

In 1646, Juan de Palafoxy Mendoza a facut o donatie de 5000 de volume, care stau la temeila acestei biblioteci. Este prima biblioteca publica de pe continentul American, si este inclusa in fondul UNESCO.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com