Ziare.com

Cele mai frumoase biblioteci din lume (Galerie foto)

Duminica, 30 Mai 2010, ora 19:21

   

Cele mai frumoase biblioteci din lume (Galerie foto)
Daca o calatorie reala poate fi dificila, o calatorie virtuala este accesibila oricui. Iata un tur virtual prin cele mai frumoase biblioteci din lume. Unele dintre acestea sunt absolut coplesitoare prin maretia si eleganta.

Topul include 26 de biblioteci, din toata lumea. Sunt incluse sedii vechi si noi, din Canada pana in Rusia, din Cehia, pana in Egipt, din Ungaria pana in Mexic. Nicio biblioteca din Romania nu este printre acestea. Colectia de imagini a fost realizata de LinternauteSala principala de lectura din Biblioteca Parlamentului de la Ottawa. In mijloc se afla o statuie a reginei Victoria.Abatia d'Admont, include una dintre cele mai mari si mai frumoase biblioteci monahale din Europa. A fost construita in 1776, are sapte cupole principale decorate cu fresce pictate de Bartolomeo Altomonte. Biblioteca adaposteste 200.000 de carti, multe rare si unicat.Biblioteca abatiei Saint Gaill este una dintre cele mai vechi biblioteci din Suedia, loc in care se gasesc peste 2.100 de manuscrise, publicate intre secolul VIII si XV.Biblioteca manastirii Wilbilgen, fondata in 1093, este inclusa azi in structura Facultatii de medicina din Ulm. Este celebra, in mod special, pentru arhitectura din secolul XVIII.Triniti College, Dublin a fost fondat in 1592 si este cea mai veche biblioteca din Irlanda. In prezent este si cea mai importanta biblioteca din Irlanda cu un fond care depaseste 3.000.000 de volume. Sala Lunga este centrul bibliotecii.Sala Sixtina a bibliotecii apostolice de la Vatican, una dintre cele mai vechi biblioteci din lume, fiind creata odata cu papalitatea. Biblioteca adaposteste arhivele secrete ale Vaticanului.Biblioteca nationala din Praga a fost fondata in 1781. sediul a fost construit in secolul XI, si este si un observator astronomic.In 1646, Juan de Palafoxy Mendoza a facut o donatie de 5000 de volume, care stau la temeila acestei biblioteci. Este prima biblioteca publica de pe continentul American, si este inclusa in fondul UNESCO.

Citeste mai multe despre arhitectura biblioteci lume
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6592 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe vremuri

Ca veni vorba de biblioteci era Bibliobuzul,aceea biblioteca care isi avea sediul intr-un autobuz.Era unu si la Big Berceni,avea un orar si carti de inprumutat. Au disparut,odata cu lipsa cititorilor,in special copii. Pacat....aztazi copii sunt atrasi de vizual,in detrimentul cititului

 

Misto poze !

Le-ati pus ca sa mai recuperati din pacatele comise la scrierea celuilalt articol ?

 

degeaba sunt ele... cand articolul e facut... in pauza de manele!

Despre ce ultima biblioteca e vorba alexandro?

Juan de Palafoxy Mendoza o fi in google-ul tau! Si evident asa un nume "spaniol" ca nuca in perete, nu te-a deranjat fox-isto!

Juan de Palafox y Mendoza se scrie corect posesoare de hartie de la haret!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor