Ziare.com

Cele mai mari cratere facute de asteroizi pe Terra

de Roxana Nitescu
Joi, 30 Iunie 2011, ora 18:10

   

Cele mai mari cratere facute de asteroizi pe Terra
Pana acum au fost gasite sute de cratere de impact pe suprafata Terrei, dar mai putin de 50 din ele sunt considerate mari, adica au un diametru de peste 20 de kilometri. Unul dintre cele mai cunoscute si bine conservate este craterul Barringer din Arizona, care are doar peste un kilometru in diametru si a fost creat de un meteorit ce avea aproximativ 50 de metri. Dar acesta este minuscul comparativ cu craterele considerate mari.

Listverse.com a realizat o lista cu cele mai mari cratere de pe Pamant, in ordine crescatoare.

1. Craterul Kara

Acesta este un crater mare de impact, care a fost gasit in Peninsula Yugorsky, Rusia. Se estimeaza ca are aproximativ 65 de kilometri in diametru si peste 70 de milioane de ani vechime. Se crede ca la inceput a avut peste 120 de kilometri in diametru, dar o mare parte din el a fost erodata, iar straturile sedimentare depuse in timp au acoperit posibile dovezi ale acestei dimensiuni.

2. Craterul Morokweng

Format in apropierea orasului Morokweng din Africa de Sud, acest crater, cu diametrul de 70 de kilometri, a fost gasit ingropat sub desertul Kalahari. Se spune ca a fost creat de un asteroid cu un diametru de 3 kilometri.

In 2006, un grup de cercetatori a gasit un fragment cu diametrul de 25 de centimetri din asteroidul respectiv, la o adancime de 770 de metri, plus alte bucati mai mici in apropiere.

Aceasta descoperire este insa foarte neobisnuita deoarece sapaturile facute in alte cratere nu au dus la gasirea unor astfel de fragmente; pana la acel moment se credea ca toti asteroizii mari se dezintegreaza aproape integral in urma impactului.

3. Craterul Acraman

Situat in sudul Australiei, acest crater este marcat ca localizare de lacul Acraman, care este un lac perfect rotund, format in urma impactului. Craterul are un diametru estimat la 90 de kilometri si o vechime de circa 580 milioane de ani.

4. Craterul Popigai

Situat in Siberia, Rusia, acesta are aproximativ 100 de kilometri in diametru si s-a format acum aproximativ 35 de milioane de ani. Despre asteroidul care l-a creat se crede ca a avut fie 8 kilometri in diametru, fie 5 kilometri. Foarte interesant este faptul ca presiunea socului creat de impact a transformat instantaneu grafitul din zona in diamante.

5. Craterul Manicouagan

Acesta este unul dintre cele mai vechi cratere de impact de pe Pamant, fiind situat in Quebec, Canada. Se estimeaza ca s-a format acum 215 milioane de ani, dupa ce un asteroid cu diametrul de 5 kilometri s-a izbit de Terra. Craterul are un diametru de 100 de kilometri, cea mai proeminenta structura a acestuia fiind un lac circular de aproximativ 70 de kilometri in diametru.

6. Craterul Chicxulub

Acesta este un crater vechi urias, ingropat sub peninsula Yucatan din Mexic. Are mai mult de 180 de kilometri in diametru, fiind al treilea crater de impact ca marime, confirmat, de pe Pamant. Bolidul care l-a format trebuie sa fi avut cel putin 10 kilometri in diametru.

Varsta rocilor arata ca structura are circa 65 de milioane de ani vechime, adica s-a format exact la sfarsitul perioadei cretacice. Dupa aproximativ 20 de ani de cercetari, oamenii de stiinta au concluzionat ca impactul asteroidului de atunci a declansat disparitia in masa a dinozaurilor.

7. Bazinul Sudbury

Bazinul Sudbury sau structura Sudbury este un crater de impact urias, situat in Ontario, Canada, al doilea ca marime confirmat, precum si unul dintre cele mai vechi. Despre craterul original se crede ca ar fi avut mult mai mult de cei 200 de kilometri in diametru care exista astazi.

Specialistii cred ca bolidul care l-a creat ar fi avut peste 10 kilometri in diametru si ca a lovit Terra acum 1,8 miliarde de ani. Impactul a fost atat de puternic incat au fost imprastiate fragmente pe o arie de peste 1.600.000 de kilometri patrati din jurul punctului de coliziune. Fragmente de roca de la ciocnire au fost gasite si in Minnesota, la peste 800 de kilometri departare.

8. Craterul Vredefort

Acesta este cel mai mare crater verificat de impact de pe Pamant, fiind situat in jurul orasului Vredefort din Africa de Sud. Despre asteroidul care a lovit orasul se estimeaza ca a fost cel mai mare corp de acest gen care a ajuns pe Terra in ultimele 4 miliarde de ani si ca a avut un diametru de peste 15 kilometri.

Craterul are mai mult de 300 de kilometri in diametru, iar marimea uriasa a determinat includerea lui in lista siturilor de patrimoniu international. Existenta lui este insa amenintata de posibile depozite minerale de pe margini, care ar duce la exploatari miniere de amploare ce ar distruge o parte din el.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3503 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor