Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai mari greseli culturale

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:04
4996 citiri
Cele mai mari greseli culturale
Foto: travelandleisure

Fiecare popor si-a facut de-a lungul timpului anumite reguli culturale, care de multe ori nu sunt respectate de catre turistii straini, din simplul motiv ca acestia nu le stiu.

Travel+Leisure iti arata care sunt cele mai grave greseli de acest gen din intreaga lume.

1. Sa atingi o persoana care nu iti este apropiata

Gestul este ofensator in Coreea, Thailanda, China, Orientul Mijlociu.

In tarile mediteraneene, daca te feresti sa atingi bratul cuiva atunci cand discutati sau nu il imbratisezi sau saruti pe obraz la prima vedere, vei fi considerat rece. Dar, in Coreea spre exemplu, simplul gest de a bate usor cu palma pe spate un om care nu este membru al familiei sau bun prieten va face ca acesta sa se simta inconfortabil. Iar in Thailanda capul este considerat sacru - in niciun caz sa nu atingi cu degetele capul unui copil.

Mai mult, in tarile estice atingerile si manifestarea afectiunii in public sunt inacceptabile. In locuri ca Arabia Saudita sau Quatar barbatii si femeile nu au voie nici sa interactioneze in public, de atins nici atat.

2. Sa mananci cu mana stanga

Gestul este ofensator in India, Maroc, unele tari din Africa, Orientul Mijlociu.

Multe popare prefera inca sa manance folosindu-si doar mainile, fara tacamuri, iar in multe cazuri mancarea este oferita la comun, adica intr-un singur vas, fiind foarte important sa te speli pe maini inainte sa mananci. O regula de baza insa este aceea ca se mananca numai cu mana dreapta. Daca o folosesti pe cea stanga, gazdele se vor simti chiar umilite.

De asemenea, daca mananci din acelasi vas cu ele nu te repezi la centrul acestuia, ci incearca sa iei mancarea din marginea apropiata tie. Daca esti stangaci ar fi frumos din partea ta sa le explici acest lucru.

3. Sa stai cu costumul de baie pe tine

Acest gest este ofensator in tarile scandinave si in Turcia, in anumite conditii.

Concret, sa porti costum de baie, tricou, pantaloni scurti, chiloti sau orice alta piesa vestimentara atunci cand esti in sauna, in hammam (baia turceasca) sau in alt loc dedicat purificarii fizice este un gest jignitor pentru gazde. In unele culturi, o camera cu aburi sau o sauna este considerata a fi un loc al puritatii si reflectiei, iar lumea exterioara (inclusiv hainele) ar trebui lasata deoparte. Daca nu te simti deloc bine sa te afisezi gol, este acceptat sa te acoperi partial cu un prosop.

In unele tari scandinave se obisnuieste ca toti membrii familiei sa faca sauna goi.

4. Sa refuzi sau sa scoti (de pe tine) o ghirlanda de flori

Gestul este ofensator in Hawaii.

Ghirlandele sunt oferite de regula atunci cand te cazezi la un hotel sau cand ajungi la o petrecere hawaiiana (numita luau), fiind un simbol vechi de secole al intampinarii, prieteniei, aprecierii. Este considerat un gest foarte nerespectuos sa refuzi o ghirlanda sau sa o scoti in prezenta celui care ti-a oferit-o. Daca esti cumva alergic la flori explica acest lucru si pune ghirlanda la loc de cinste, cum ar fi in centrul mesei sau pe o statuie.

5. Sa privesti in ochi (sau sa nu)

Este ofensator in Coreea, Japonia, Germania, SUA.

In unele tari asiatice, sa ai contact vizual, mai ales prelungit, cu un localnic il poate face pe acesta sa se simta inconfortabil, astfel ca nu trebuie sa te simti nici tu prost daca cel cu care vorbesti nu te priveste in ochi.

In Germania insa, daca bei o bere cu un grup de localnici ar fi bine sa cauti sa le intalnesti privirile deoarece, daca nu faci acest lucru, o superstitie germana spune ca veti avea sapte ani de ghinion in dormitor. De asemenea, daca la americani nu ai contact vizual poti fi considerat nepoliticos, indiferent sau slab.

6. Sa bei alcool intr-un mod gresit

Este ofensator in America Latina, Franta, Coreea, Rusia.

Multe tari au traditii diferite atunci cand vine vorba de eticheta legata de consumarea alcoolului. In Rusia spre exemplu, daca nu bei un paharel de votca dintr-o data gazda ta nu va fi impresionata.

De asemenea, daca in Franta iti umpli paharul fara a te oferi sa faci acest lucru si pentru ceilalti de la masa vei comite o greseala. In Coreea, femeile au voie sa toarne bauturi alcoolice doar barbatilor, nu si femeilor. Iar daca te afli in America Latina, nu turna alcool cu mana stanga deoarece se crede ca aduce ghinion.

7. Sa nu te descalti

Este ofensator in Hawaii, Coreea, China, Thailanda, insulele din Pacificul de Sud.

Daca iti scoti pantofii cand intri intr-o casa londoneza, pentru un dineu, gazda te va considera necivilizat, insa, daca uiti sa te descalti inainte de a intra intr-o casa din Asia, din Hawaii, sau din insulele din Pacificul de Sud vei fi considerat ca fiind lipsit de respect. Sa iti lasi pantofii la usa este un gest important nu doar pentru mentinerea curateniei ion casa; simbolizeaza lasarea in urma a lumii exterioare.

8. Sa vorbesti in timpul mesei

Este ofensator in unele tari din Africa, Japonia, Thailanda, China, Finlanda.

In state ca Japonia, China sau cateva de pe continentul african nu se vorbeste la masa. Daca vei incepe sa faci acest lucru in timp ce altii mananca vei fi intampinat cu tacere deoarece la ei se considera ca timpul alocat mesei este destinat exclusiv pentru a manca.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#greseli culturale tari, #obiceiuri tari, #grave greseli culturale, #traditii tari , #inedit
Comentarii