Cele mai mari nave din lume (Galerie foto)

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 08:22
57396 citiri
Cele mai mari nave din lume (Galerie foto)

Unele dintre ele nu mai exista, dar au ramas in istorie drept cele mai mari nave construite vreodata si nimeni nu a mai realizat altele care sa le intreaca.

Potrivit Odd Stuff Magazine, iata navele care detin recordurile in ceea ce priveste marimea.

1. Seawise Giant

Seawise Giant este cea mai mare nava construita vreodata pe Terra. Era un supertanc (petrolier de mare capacitate), cea mai lunga nava (458 de metri) si, incarcat complet, deplasamentul lui era de 657.019 tone, avand cea mai mare capacitate de transport. Din cauza dimensiunilor, insa, Seawise Giant, care in prezent nu mai exista, nu putea naviga pe Canalul Englez, Canalul Suez sau Canalul Panama.

Nava a fost construita in 1979 de catre Sumitomo Heavy Industries Ltd. in Japonia, iar ultima calatorie pe care a facut-o a fost in 2009, inainte de a fi demolata. Putea atinge o viteza de 16 noduri.

2. Pierre Guillaumat

Aceasta nava a fost a doua cea mai mare construita in istoria omenirii, dar nu a durat pe cat se estima. Pierre Guillaumat a fost tot un supertanc, realizat in 1977 de catre Chantiers de l'Atlantique. Numita dupa politicianul francez Pierre Guillaumat, nava a fost insa data spre demolare in 1983, din cauza lipsei de profitabilitate si a dimensiunilor mari (putea intra in putine porturi din lume si nici aceasta nu avea cum sa treaca pe Canalul Suez sau Canalul Panama).

Lungimea ei era de 414 metri, putea atinge o viteza de circa 16 noduri, iar tonajul era de 555.000 (de tone).

3. Batillus

Si Batillus era tot supertanc fiind construit in 1976 tot de catre compania Chantiers de l'Atlantique, avandu-le ca "surori" pe Pierre Guillaumat, Bellamya si Prairial. Ultima lui calatorie a fost intre Vestnes si Kaoshiung (Taiwan), in 1985, dupa care a fost dus la fier vechi.

Capacitatea de transport era de 554.000 de tone, iar viteza undeva intre 16 si 17 noduri. Lungimea era de aproape 413 metri, iar motivul pentru care a fost scos din uz a tinut de dificultatea cu care era intretinut din punct de vedere financiar.

4. Esso Atlantic

Aceasta este una dintre cele mai populare nave de tonaj mare. Era un vas petrolier cu o capacitate de 516.000 de tone si o lungime de 406 metri. A fost folosit timp de 35 de ani, iar in 2002 a ajuns la fier vechi in Pakistan.

5. Emma Mærsk

Emma Mærsk este cea mai mare nava din lume din cele care sunt inca in uz. Este o nava container care transporta diferite bunuri dintr-o zona in alta si a fost lansata in 2006. Tonajul ei este de 159.000, iar viteza este de aproape 26 de noduri, ceea ce face ca aceasta sa fie si una dintre cele mai rapide nave container din lume. Lungimea ei este de 397 de metri.

6. TI Oceania

TI Oceania, un vas petrolier care este inca in stare de functionare dupa 9 ani de uz, are o capacitate de transport de 440.000 de tone si poate atinge o viteza cuprinsa intre 16 si 18 noduri. Este o nava foarte bine dotata din punct de vedere tehnologic, pentru a putea depasi cat mai multe probleme care pot aparea intr-o calatorie. Lungimea ei este de 379 metri.

7. Globtik Tokyo

Aceasta nava a atins suprafata apei in februarie 1973, pentru prima sa calatorie, iar la vremea ei era unul dintre cele mai mari vase petroliere, cu un tonaj de 484.000 si o lungime de 378 metri. Globtik Tokyo, care putea merge cu o viteza de 16-17 noduri, a facut curse timp de 13 ani, iar aspectul ei exterior, dominat de culorile rosu si negru, oferea o priveliste deosebita oricui o vedea navigand, sporindu-i frumusetea si masivitatea.

8. MS Vale Brasil

MS Vale Brasil este cea mai mare nava de transport en gross, putand cara pana la 400.000 de tone. A fost creata pentru a transporta minereu de fier din Brazilia in Asia, are o lungime de 362 de metri si a fost lansata in mai 2011.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...