Cele mai puternice 10 fluvii din lume (Video, Galerie foto)

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 07:18
109486 citiri
Cele mai puternice 10 fluvii din lume (Video, Galerie foto)
Foto: toptenz

Fluviile starnesc adesea interesul oamenilor, prin cantitatea impresionanta de apa pe care o poarta sau prin lungimea lor.

TopTenz a intocmit o lista cu cele mai puternice zece fluvii din lume, pe baza debitelor medii ale acestora. Clasamentul este realizat in ordine crescatoare.

1. Mekong

Fluviul Mekong izvoraste pe teritoriul Chinei, iar dupa ce iese din aceasta tara trece si prin Birmania, Thailanda, Laos, Vietnam si Cambodgia, varsandu-se in Marea Chinei de Sud. Este al 11-lea cel mai lung fluviu din lume si al saptelea din Asia, avand o lungime de circa 4.350 de kilometri.

Din cauza variatiilor sezoniere ale debitului si a formarii de curenti si cascade, fluviul este unul foarte greu de navigat. In 2000 a provocat si inundatii, care au dus la decesul a circa 90 de persoane.

2. Lena

Acesta este al zecelea cel mai lung fluviu din lume, parcurgand circa 4.400 de kilometri. Este situat in partea estica a Siberiei, curge catre nord-est, se varsa in Marea Laptev si are un debit mediu de 17.000 de metri cubi pe secunda.

Odata cu venirea primaverii, gheata din amonte se topeste inaintea celei din aval, iar faptul ca blocurile de gheata din aval impiedica curgerea apei, atunci cand se mareste debitul, duce la aparitia unor inundatii. In 2007 acest fluviu a inundat peste 1.000 de case si 12 orase.

3. Parana

Fluviul Parana este al 17-lea cel mai lung din lume, cu cei 3.999 de kilometri ai sai. Cea mai mare parte a lui se afla pe teritoriul Braziliei, dar traverseaza si Argentina si Paraguayul. In partea de sud a fluviului apar frecvent inundatii. La un moment dat se uneste cu Rio Uruguay si formeaza Rio de la Plata, care se varsa in Oceanul Atlantic.

4. Enisei

Acesta este cel mai mare fluviu care se varsa in Oceanul Arctic, avand o lungime de 5.544 de kilometri. Fluviul parcurge Mongolia si apoi centrul Siberiei, iar in partea superioara a acestuia au loc inundatii destul de des si se formeaza frecvent curenti puternici.

5. Mississippi

Fiind al doilea cel mai mare fluviu din Statele Unite ale Americii, Mississippi parcurge circa 3.765 de kilometri. Porneste din lacul Itasca din Minnesota si ajunge pana in Golful Mexic, iar cei care locuiesc pe malurile lui se tem adesea de apele puternice ale acestuia.

Multe dintre digurile care au fost construite pentru a tine fluviul in matca s-au dovedit a fi inutile dupa ce au fost luate de forta apei, iar oamenii din zona evacuati.

6. Brahmaputra

Fluviul Brahmaputra izvoraste in sud-vestul Tibetului, traverseaza Muntii Himalaya si Valea Assam, dupa care parcurge o parte din teritoriul Bangladeshului. Are o lungime de 2.896 de kilometri, iar cea mai mare parte a lui este navigabila, fiind folosita pentru transport.

De asemenea, fluviul Brahmaputra este utilizat frecvent pentru irigatii. Primavara, insa, cand zapada din Himalaya se topeste, unele parti ale fluviului provoaca inundatii.

7. Yangtze

Fluviul Yangze este cel mai lung din Asia si din China in acelasi timp, fiind si al treilea cel mai lung fluviu din lume, cu o lungime de circa 6.300 de kilometri.

Provoaca frecvent inundatii, digurile care au fost construite pentru a preveni aceasta problema fiind adesea inutile. Multi dintre locuitorii din apropierea acestuia folosesc electricitatea obtinuta cu ajutorul lui, dar traiesc permanent cu teama de a fi inundati. Fluviul Yangze se varsa in Marea Chinei de Est si are un debit mediu de 23.000 de metri cubi pe secunda.

8. Orinoco

Acest fluviu este al treilea cel mai lung din America de Sud, cu 2.140 de kilometri lungime. Curge pe teritoriile statelor Columbia si Venezuela, dupa care se varsa in Atlantic, iar debitul lui este de circa 35.000 de metri cubi pe secunda.

9. Congo

La circa 4.700 de kilometri lungime, acest fluviu, care inainte s-a numit Zair, este al doilea cel mai lung din Africa. Desi incepe ca un fluviu linistit, mai ales langa Lacul Tanganyika, pe parcurs devine puternic, trecand la un moment dat prin canionul Gates of Hell (Portile Iadului), care are o lungime de 120 de kilometri.

In aceasta zona curentii formati sunt de netrecut. Debitul mediu al fluviului este de 41.700 de metri cubi pe secunda, fiind al doilea din lume dupa acest criteriu.

10. Amazon

Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit din lume, fiind situat in America de Sud. Este atat de mare si atat de puternic incat nu exista zone care sa poata fi traversate cu ajutorul unui pod. Debitul sau mediu este de 219.770 de metri cubi pe secunda, iar adancimea este de circa 45 de metri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#fluvii puternice, #cele mai puternice fluvii, #fluvii debite mari, #cele mai mari debite ape , #inedit