Cercetatori un pic cam prea dedicati

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 07:31
2943 citiri
Cercetatori un pic cam prea dedicati
Foto: Listverse

Pasiunea pentru profesie este, fara doar si poate, o calitate. Domeniul cercetarii, de exemplu, este unul in care determinarea, inteligenta, creativitatea si entuziasmul e de dorit sa se impleteasca perfect. Nu putini sunt cercetatorii care au pus insa un pic cam prea multa pasiune in experimentele lor.

Listverse prezinta cateva astfel de cazuri de oameni de stiinta exagerat de dedicati.

A trait cinci ani cu tigrii siberieni

Cercetatorul coreean Sooyang Park era fascinat de tigrii siberieni. Cum nu existau prea multe astfel de exemplare in salbaticie, oamenilor de stiinta le-a fost dintotdeauna greu sa obtina urme evidente in habitatul lor natural. Ei bine, Park a avut ca obiectiv tocmai urmarirea acestor tigri, incercand sa ajunga cat mai aproape de ei.

Cercetatorul a trait timp de 5 ani in habitatul tigrilor, fara a avea contact cu oamenii, sapandu-si o mica groapa si mancand doar orez semipreparat si, din cand in cand, alune. Pana la urma, eforturile si sacrificiile lui Park nu au fost in zadar, el reusind sa imortalizeze prezenta a trei generatii de tigri siberieni, in salbaticie.

A purtat aceiasi jeansi luni intregi

In timp ce era student la Universitatea din Alberta, Josh Le s-a decis sa realizeze un experiment ceva mai ciudat. In cadrul unui proiect realizat in colaborare cu profesoara Rachel McQueen, Josh a dorit sa demonstreze ca purtarea aceleiasi perechi de jeansi timp de saptmani bune nu afecteaza sanatatea.

Asadar, baiatul a inceput sa poarte aceeasi pereche de pantaloni in fiecare zi, uneori chiar si noaptea. Petele alimentare erau sterse cu servetele si apoi indepartate cu o periuta, in vreme ce mirosurile erau eliminate plasand blugii in congelator, la fiecare 2 saptamani.

Dupa 15 luni, a fost examinat nivelul de bacterii de pe pantaloni, apoi acestia fiind din nou purtati, la fel de intens, pentru alte 2 saptamani. La sfarsitul acestui interval, nivelul bacteriilor a fost din nou masurat, fiind similar cu cel anterior.

Potrivit celor implicati in proiect, o persoana normala, cu o igiena buna, nu ar trebui sa se ingrijoreze cu privire la purtarea aceleasi perechi de blugi o lunga perioada, asta neafectandu-i sanatatea.

A testat anticonceptionale pe caprioare, in natura

Biologul Allen T. Rutberg si-a petrecut mare parte a anilor '90 studiind metodele de contraceptie pe caprioare. Echipa sa folosea o substanta chimica, PZP, proiectata sa lucreze de la distanta asupra caprioarelor.

Doctorul, alaturi de ceilalti implicati in proiect, si-a petrecut 5 ani pentru distributia acestei substante in habitatul caprioarelor si alti 3 ani pentru a studia cat la suta dintre animale aveau pui. Numarul puilor in grupul caprioarelor incluse in program era foarte mic, asadar proiectul s-a bucurat de succes.

Descoperirea cercetatorului ar putea fi pusa in aplicare cat de curand, avand in vedere ca populatia de caprioare s-a inmultit considerabil intr-o suburbie a New Yorkului.

O viata inchinata ursilor grizzly

Dupa colegiu, Timoty Treadwell nu si-a gasit de lucru, ajungand sa aiba o problema cu drogurile. Dupa o vizita in Alaska, insa, barbatul a devenit pasionat de ursii grizzly si a decis sa isi dedice viata filmandu-i in salbaticie.

Timp de 13 ani, in fiecare vara, Timothy a trait printre ursi, incredibil de aproape, imortalizand de fiecare data momentul. La un moment dat, el a fost si ranit, alaturi de prietena sa. Treadwell a reusit sa scrie o carte despre experientele sale in Alaska, iar parte din filmarile originale au fost folosite in documentarul despre viata sa, realizat de Werner Herzog.

Obsedat de fulgii de nea

Wilson Betley avea, pe buna dreptate, porecla "Snowflake" (Fulg de nea). Inca din adolescenta, barbatul era fascinat de fulgii de zapada pe care dorea sa ii imortalizeze. O sarcina dificila, avand in vedere rapiditatea cu care fulgii se topeau.

Tocmai de aceea, Wilson Bentley a elaborat o tehnica fotografica care implica atasarea la aparatul foto a unui microscop, astfel incat fulgii de nea sa fie fotografiati inainte de a disparea. In timpul vietii, barbatul a facut aproximativ 5.000 de fotografii unice. Bentley a murit in 1931, din cauza unei pneumonii pe care o contractase in timpul unui viscol.

Cercetare vs politica

Expert in cristalografie, Yuri Struchkov a scris mare parte a proiectelor sale in ultima jumatate a secolului XX, intre 1981 si 1990. Se pare ca Struchkov apare ca autor sau co-autor a nu mai putin de 948 de lucrari, ceea ce inseamna o lucrare la 3-4 zile. Se estimeaza ca cercetatorul a publicat peste 2.000 de lucrari academice de-a lungul vietii.

Dupa moartea sa, s-a speculat faptul ca cercetatorul dorea astfel sa dovedeasca Uniunii Sovietice ca activitatea profesionala il impiedica sa se implice in politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#cercetatori prea dedicati, #cercetatori obsedati, #experimente stiintifice inedite, #experimente stiintifice bizare , #inedit