Cernobal - o vacanta in iad (Galerie Foto)

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 12:18
21206 citiri
Cernobal - o vacanta in iad (Galerie Foto)
Foto: RT

Cel mai mare dezastru din istoria moderna, explozia reactorului 4 de la centrala atomica de la Cernobal, din 26 aprilie 1986 a dus, oficial, la moartea a 60.000 de oameni, ca urmare a afectiunilor provocate de radiatii si a avut un efect direct asupra a mai mult de patru milioane de persoane.

Orasul Pripiat, aflat la de un kilometru si jumatate de centrala nucleara este acum pustiu. I se spune "Orasul Fantomelor". Aici locuiau, in momentul exploziei circa 50.000 de oameni.

Tragedia de la Cernobal este un dezastru neterminat, locurile, pe o raza de circa 70 de kilometric, fiind considerate ostile vietii, pentru sute de ani de acum incolo. Orasul Cernobal situate la 20 de kilometri de centrala este si el pustiu.

Sunt mai putin de 100 de oameni, cei mai multi supravegetori la Centrala, iar restul, suflete ratacite ale celor batuti de soarta care s-au intors in casele lor, in ciuda pericolului, pentru ca erau prea saraci pentru a-si continua existenta in alta parte.

100 de euro excursia

In acest decor apocaliptic, oricat ar parea de ciudat exista agentii de turism care organizeaza excursii pentru amatorii de senzatii tari. Si, din nou inexplicabil, zeci de mii de oameni din intreaga lume, fie prin agentiile de turism, fie pe cont propriu, au venit deja sa vada cu ochii lor Apocalipsa.

Piata Lenin

Excursiile la Cernobal sunt organizate oficial pentru mai putin de 100 de euro de persoana. In pret nu este inclus costumul de protectie, ci doar transport (cu autobuze de acum 20 de ani sau cu masini Lada din anii '80), un ghid plictisit si indiferent care iti enumera intr-o engleza stricata, asa zisele regului de protectie si siguranta. Cu tot cu drumul pana la Kiev, cu avionul, si eventual doua zile de cazare in capitala Ucrainei, o vizita la Cernobal nu costa mai mult de 400 de euro.

Fara suveniruri

Tinerii sub 18 ani nu au voie in zona. Este recomandat sa porti haine care sa te acopere cat mai bine, haine pe care dupa excursie trebuie sa le arunci. Esti sfatuit sa nu mergi prin praf, pentru ca este puternic radioactiv. Zilele insorite sunt si mai periculoase, nivelul radiatiilor din atmosfera fiind mult ridicat. In zilele ploioase radiatiile sunt mai reduse.

Nu ai voie sa iei cu tine suveniruri. Totul in zona este contaminat si puternic radioactiv. In principiu o ora - doua in zona reactorului nu te afecteaza ireversibil, spun ghizii.

Vasul care a carat nisip pentru stingerea incendiului

"Poate ceva dureri de cap, o jena in gat si o iritatie la ochi, care trece in cateva zile", te linistesc acestia.

Liniste radioactiva, vulpi si pisici salbaticite

Este incredibil felul in care vegetatia cucereste totul, an dupa an. Si nimic nu tradeaza ca padurile din jur, din ce in ce mai mari, ar avea de suferit din cauza radiatiilor, chiar si de 1000 de ori mai mari decat norma admisa. Casele, scolile, magazinele se fac incet una cu pamantul. Dar locurile sunt frumoase, aerul este curat si este multa linistite. Singurul lucru care iti tine atentia treaza este bazaitul fara pauza, al apartului Geiger.

Orasul fantomelor este populat acum de vulpi, tot felul de zburatoare, pisici salbaticite si caini. Din cand in cand ursi, lupi, caprioare, cerbi si mistreti. Tuturor acestor necuvantatoare pare, in mod surprinzator, sa le mearga bine.

Yuiry Tatarchuck, unul din ghizii de la Cernobal spune, citat de Top Stories: "Acesta este sfarsitul. Cernobal este un loc pe care lumea ar trebui sa-l vada!".

Urmareste video mai jos:

Evacuarea din PRIPIAT din 1986

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#vacanta Cernobal, #excursii Cernobal, #radiatii Cernobal, #dezastru nuclear Cernobal , #inedit