Ziare.com

Chiar a trait Matusalem 969 de ani? Care ar putea fi explicatia

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 17:21

   

Chiar a trait Matusalem 969 de ani? Care ar putea fi explicatia
Mentiuni cu privire la oameni din vechime care ar fi trait 900 de ani si chiar mai mult nu apar numai in Biblie. Numeroase texte antice, care au apartinut unor culturi total diferite si fara legatura unele cu altele, atribuie stramosilor nostri o longevitate care astazi ni se pare imposibila.

Aceste cifre socante au determinat multi cercetatori sa puna la indoiala modul cum numarau anii predecesorii nostri, unii socotind chiar ca varstele mentionate in texte stravechi aveau o valoare strict simbolica, noteaza portalul Mixtuf.

Dar orice ipoteza si-a gasit de fiecare data contra-argumente greu de contrazis. Cel mai frecvent dintre acestea se refera la ipoteza ca inteleptii antichitatii numarau anii dupa alte criterii, decat cel al ciclului solar.

Reluand calculul dupa un ciclu lunar, a rezultat ca Adam n-a trait 930 de ani conform traditiei, ci numai 77 de ani, iar Matusalem vreo 80, in loc de 969, conform Bibliei.

Dar in acest caz, rezulta ca Enoh l-a conceput pe Matusalem la 5 ani si reluand informatiile despre toti acesti longevivi, aproape la fiecare descoperim cum devenea tata chiar si in leagan. Nu tine.

Ce spune matematica

Matematicienii au luat ca baza doua texte ce apartin unor culturi diferite: Biblia si lista regilor din Sumer si Akkad. Si intr-unul si in celalalt apar personaje cu varste matusalemice.

Tot facand comparatii, matematicienii au observant ca inainte de potop apar personaje cu varste mult mai inaintate decat cele de dupa potop. Chiar si regii de dinaintea potopului traiau mai mult decat cei de dupa diluviu.

De altfel, este usor sa faci aceasta constatare, urmarind personajele din Biblie: Adam a trait 930 de ani, Neah 500 de ani, iar Avraam (dupa potop) 175 de ani.

Un specialist de la Brandeis University, SUA, a observant ca un rege aflat pe lista Sumer si Akkad, pe nume Ethan, desi apartine perioadei de dupa potop, traise 1.560 de ani. Dar, facand o verificare aritmetica, a constatat ca aceasta varsta corespunde cu insumarea varstei sale cu cea a unor predecesori ai sai.

Ciudata descoperire: anticii apreciau varsta regilor adunand-o cu cea a parintilor, bunicilor si poate a strabunicilor.

Pe de alta parte, expertul Artur Mendes din Texas a observat ca declinul sperantei de viata a oamenilor de dupa potop se coreleaza cu rata disparitiei unor organisme, supuse din diferite motive radiatiilor si influentei substantelor toxice. Sa fi intervenit oare factori naturali care au modificat durata de viata a oamenilor?

In ziua de astazi

Despre centenarii contemporani se spune ca cei mai multi provin din zone rurale, chiar izolate, de obicei muntoase. Dar sunt si exceptii notorii. Regina-mama Elisabeta, mama actualei regine Elisabeta a II-a a decedat cu putin inainte de a implini 102 ani.

Se spune de asemenea ca longevivii se afla printre nefumatori si nebautori. Dar presa relata acum vreo patru decenii cazul unui locuitor din Caucaz care a murit cu putin inainte de a implini 109 ani, desi a fumat toata viata (moderat, ce e drept) si n-a conceput un pranz fara un pahar de vin rosu.

S-a mai comentat la timpul sau si faptul ca in zona erau multi longevivi (nu neaparat centenari), iar unul din alimentele nelipsite din meniul lor zilnic era iaurtul din lapte de iapa, asa numitul "kumys". S-a comentat, dar nu s-a dovedit nimic.

In 1966, un oarecare Narayan Chuadhary din Nepal era recunoscut ca avand varsta de 141 de ani, dar nu poseda un act de nastere, iar varsta nu-i era confirmata decat de rude. Acelasi lucru se intampla si azi cu numerosii centenari din Caucaz, bautori de kumys.

Persoana cea mai in varsta cu acte in regula consemnata de statistici este frantuzoaica Jeanne Calment, care a decedat la 4 august 1997, avand varsta de 122 de ani si 164 zile. Si care n-a baut niciodata iaurt de iapa.

Intorcandu-ne la trecutul indepartat

Dar, asa stand lucrurile cu centenarii zilelor noastre, se pune pe drept cuvant problema cata baza putem pune pe varsta patriarhilor consemnati in scripturi sau in lista regilor din Sumer si Akkad, documente transcrise de mai multe ori pana astazi si traduse de fiecare cum s-a priceput.

Gandind asa, am putea arunca toata traditia in derizoriu, daca cercetarile facute pe unele schelete umane stravechi n-ar sta marturie pentru anii indelungati pe care le-au trait acestea, poate chiar de ordin centenar, in orice caz incomparabil mai mult decat speranta la viata de acum un secol, vreo 40 de ani.

Pana la urma, ramanem deceptionati afland concluzia expertului de la Brandeis University, publicata in presa americana: este foarte posibil ca Matusalem sa fi trait cu adevarat 969 de ani. Posibil, dar nu probabil.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 41001 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Probabil explicatia e mult mai simpla

decat credem. Cel mai probabil in negura vremurilor modul de calcul al timpului se baza la inceput pe observatiile asupra Lunei. Luna trece prin mai multe faze usor de observat, deosebit si contorizat spre deosebire de Soare. Asadar probabil ca in societatile primitive din urma cu mult timp, anul se baza pe un ciclu complet al Lunei. In timp, probabil ca denumirea de an a ramas dar durata lui a inceput sa fie calculata dupa ciclul Solar. Asadar persoanele care dupa sistemul lunar traiau 600 de ani(lunari) in noul sistem traiau 50 de ani(solari). 50*12=600
Desi astazi pare banal si normal, in urma cu multe mii de ani un an bazat pe ciclul solar de 365 zile e logic sa fi fost mult mai complicat de tinut decat cel bazat pe cel lunar.

 

ce vorbesti istetule

este mai usor sa iei luna ca reper de timp decit soarele,cred ca pentru tine da,soarele este observat de totata lumea infiecare zi, luna terbuie sa te culci cam tirziu sa o observi si nu mai zic daca este nor.Iar virta cu bunicii si trabunicii nu prea tine si in cazul asta poti merge la dou trei sau patru generati si vorbesti de 2-300 de ani maxim,dar in biblie spuna foarte clar 900+ ani in multe cazuri.Explicatia este simpla Dumnezeu dupa potop a zis ca Duhul lui nu va fi cu oamenii si mai spune ca zilele omului va fi de 120 de ani.

prietene,

un calendar presupune mai mult decat observarea unui corp ceresc, Luna sau Soarele. Presupune observarea unei ciclicitati, a unei repetitii. Un calendar anual inseamna ca un eveniment se repeta dupa o perioada fixa in timp, un an. Probabil ca in negura timpului omul observase si alte planete ale sistemului solar dar, dat fiind primitivismul cunostintelor astronomice, nu putea sa faca o corelatie si sa deduca un model de repetitie a evenimentelor pe care sa le numeasca an pornind de la observarea lui Marte de exemplu. Luna era cel mai bun si mai simplu candidat. Are 4 faze care se repeta regulat, luna de luna. Sunt usor de observat si de contorizat, dureaza doar 30 de zile.
Dupa cum sti un an solar are 365 de zile, mai dificil de contorizat, iar forma Soarelui nu se modifica in tot acest timp. Deci, fiind mult mai complicata evidenta solara, trecerea la anul Solar a fost o evolutie care se baza pe cunostintele acumulate in perioada folosirii anului lunar.

Cel mai probabil

anticii apreciau varsta regilor adunand-o cu cea a parintilor, bunicilor si strabunicilor.

 

da domn' reporter , aveti dreptate.

O am in neam , in casa pe matusalemica de soacra-mea.
Cred ca are 990 de ani ... da vorbeste de te doare capu '!
Merge la paine si plateste cu cocosei , si , prietenul ei cel mai bun era Mihai Viteazu .

 

Am vazut un documentar

despre un trib de nomazi pri africa, un fel de berberi, la care varsta era egala cu numarul de camile pe care le posedau. Daca omu' avea 950 de camile, inseamna ca avea 950 de ani. Matusalem sadea, ce mai incolo, incoace!

 

N-am inteles

ce vrea sa insemne: "Si care n-a baut niciodata iaurt de iapa". Nici eu n-am baut niciodata, nici nu m-am gandit ca ar exista, oi fi avand sansa sa traiesc si eu peste suta ?

 

Domnul Pitigoi,atat domnai voastra cat si comentatorii...despre

matusalemicul Iliescu...nimic,nimic???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor