Chiar ne folosim 10% din creier? Mesajele subliminale functioneaza?

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 12:10
16344 citiri
Chiar ne folosim 10% din creier? Mesajele subliminale functioneaza?

Despre creier exista o multitudine de mituri. Faptul ca folosim doar 10% din capacitatea sa, ca reactionam la mesajele subliminale, faptul ca avem cel mai mare creier ori ca alcoolul il distruge sunt numai cateva dintre acestea.

Adevarul e ca este cel mai suprinzator dintre organe. Controleaza sistemul nervos central, ne comanda mersul, vorbirea, respiratia si gandirea. Incredibil de complex, el comprima aproximativ 100 de miliarde de neuroni, conform Discovery.

Se intampla atat de multe lucruri in creier inca exista cateva specialititati medicale si ale stiintei menite a-l trata si studia, printre care neurologia, psihologia, psihiatria, stiinte care au existat, sub o forma sau alta, din vremuri antice. Ai crede ca pana acum s-a aflat tot ce tinea de creier, insa adevarul nu e nici pe departe acesta. Dupa mii de ani de studiu si mii de tratate, exista insa fatete ale sale care raman misterioase.

Si tocmai pentru ca este atat de complex, tindem sa simplificam informatiile, tocmai pentru a le face mai usor de inteles. De aici si nenumaratele mituri despre creier. Unele au ceva legatura cu realitatea, insa altele nu.

Mesajele subliminale functioneaza

Ideea de mesaje subliminale ne bantuie pe unii dintre noi, speriati la gandul ca guvernul ori marile orporatii si chiar media ar incerca sa ne arate "subtil" calea pe care trebuie sa mergem. Un mesaj subliminal este unul codat in imagini si sunete care ne penetreaza subconstientul si ne influenteaza comportamentul.

Primul care a nascocit aceste termen este James Vicary, un analist de piata. In 1957, Vicary a afirmat ca a inserat mesaje pe parcursul unui film, proiectat in New Jersey. Mesajele ar fi spus cinefililor sa bea Coca-Cola si sa manance popcorn.

Potrivit lui Vicary, vanzarile la sortimentul de racoritoare mentionata au crezcut cu 18%, iar la popcorn cu mai bine de 57%, dovedind ca mesajele subliminale functioneaza. Lucrari publicate spre sfarsitul anilor '50 si la inceputul anilor '70 atrageau atentia asupra felului in care cei din publicitate ar putea folosi tehnicile lui Vicary pentru a convinge consumatorii sa cumpere anumite produse.

Cateva posturi de radio si TV au inclus mesajele subliminale in reclame, insa in aceeasi masura au fost interzise de unele posturi. In 1974, in SUA a fost interzis acest tip de publicitate.

Insa chiar sa functioneze aceste tip de mesaje? In cele din urma s-a aratat ca Vicary a mintit in privinta rezultatelor studiului. Alte experimente au aratat ca, in realitate, acestea nu au vreun efect asupra privitorilor sau ascultatorilor.

In anii '90, familiile a doi baieti care isi luasera viata, au declarat, la tribunal, ca un mesaj ascuns intr-o melodie a trupei Judas Priest, un mesaj subliminal, ii determiase sa procedeze astfel. In cele din urma, judecatorul a decis ca nu exista dovezi stiintifice in sprijinul acestei afirmatii. Exista insa si in prezent voci care sustin contrariul, nu doar in legatura cu muzica, ci si cu reclamele.

Totusi, daca asculti in timp ce dormi CD-uri de automotivare, sperand sa te lasi in cele din urma de fumat, trebuie sa stii ca nu-ti vor face rau, insa nici nu te vor ajuta.

Creierul uman este cel mai mare

Creierul mediu al unui adult cantareste circa 1.361 de grame. Cel al unui delfin, la fel. Insa exista specii de balena, considerate nu atat de inteligente precum delfinii, al caror creier ajunge si la 7.800 de grame.

La polul opus se afla cainii (un beagle are un creier de numai 72 de grame), iar un urangutan are creierul nu mai greu de 370 de grame. Atat cainii, cat si urangutanii sunt insa animale inteligente, in ciuda greutatii reduse a creierului. Cat despre vrabii, creierul acestora are chiar mai putin de un gram.

In toate aceste comparatii, un aspect iese la iveala: greutatea medie a unui delfin este de 158,8 kilograme, in timp ce o balena poate cantari si 13 tone. In general, cu cat mai mare este animalul, cu atat mai mare si craniul si, prin urmare, si creierul. Cainii din rasa beagle sunt micuti, de circa 11,3 kilograme maximum, asa ca are sens ca creierul lor sa fie, de asemenea, de mici dimensiuni.

Inteligenta nu depinde strict de marimea creierului, ci de relatia dintre marimea creierului si intreaga masa corporala. In cazul oamenilor, proportia e de 1 la 50. In cazul altor mamifere, este de 1 la 180, iar in cazul pasarilor de 1 la 220. Creierul nostru reprezinta un procent mai mare din greutatea totala a corpului, comparativ cu alte animale.

Inteligenta depinde, de asemenea, si de alte cateva componente ale creierului. Mamiferele au cortexul cerebral mai mare, spre deosebire de pasari, pesti ori reptile. Cerebelul mamiferelor gazduiteste emisferele cerebrale, responsabile de functii superioare, precum memoria, comunicarea si gandirea. Oamenii au cel mai mare cortex cerebral dintre toate mamiferele, in concordanta cu marimea creierului lor.

Alcoolul ucide creierul

Numai daca vezi o persoana aflata in stare de ebrietate stii ca alcoolul afecteaza in mod direct creierul. Oamenii care beau indeajuns de mult pentru a se imbata frecvent pot avea surpriza sa nu mai fie intelesi de cei din jur atunci cand vorbesc, chiar fiind treji, din cauza ca nu mai pot pronunta cuvintele ca inainte. In plus, pot avea probleme de coordonare si de judecata, printre altele, in afara durerilor de cap, ametelilor, starilor de greata si a altor neplaceri cauzate de mahmureala.

Insa pot cele cateva pahare din weekend, ori chiar o betie ocazionala, sa ucida neuroni? Se intampla asta in cazul sesiunilor interminabile de baut, regulate, din viata alcoolicilor?

Nu prea. Chiar si in cazul celor din urma, alcoolul nu ucide neuronii. Poate, totusi, sa faca rau dendritelor, iar asta se reflecta in dificultatea trimiterii mesajelor intre neuroni. Celula, in sine, nu are de suferit, insa felul in care comunica cu alti neuroni este alterat. Vestea buna este, potrivit cercetatorului Roberta J. Pentney, de la Universitatea din Buffalo, ca aceste rau este reversibil.

Alcoolicii pota junge sa sufere de o afectiune numita sindromul Wernicke-Korsakoff, ce poate duce la pierderea unor neuroni in anumite regiuni din creier. Acest sindrom cauzeaza, de asemenea, probleme de memorie, confuzie, paralizia ochilor, lipsa coordonarii intre muschi si chiar amenzie, putand duce, e drept, chiar la deces. Insa afectiunea nu este cauzata de alcool in sine, fiind rezultatul deficientei de tiamina, o vitamina esentiala din complexul B.

Nu numai ca, de multe ori, alcoolicii sunt subnutriti, insa consumul extrem de alcool poate afecta capacitatea organismului de a absorbi tiamina. Asa ca, alcoolul nu ucide neuronii, insa poate face rau creierului in cantitati mari.

Folosim numai 10% din creier

Adesea am auzit aceasta afirmatie. Dar de unde vine ea? Multi arata cu degetul catre psihologul american William James, care la inceputul anilor 1900 afirma ca ne folosim creierul doar la o mica parte din potential. Cumva, afirmatia s-a intiparit in mentalitatea colectiva alaturandu-i-se procentul de 10.

Afirmatie care nu prea are sens: de ce avem cel mai mare creier comparativ cu masa corporala daca utilizam o atat de mica parte din el? Multi au marsat pe aceasta idee, scriind carti si publicand lucrari pentru a invata multimea sa foloseasca restul de 90%.

Insa s-a pierdut din vedere faptul ca si acesta este numai un mit. In afara celor 100 de miliarde de neuroni, creierul nostru contine din abundenta si alte tipuri de celule folosite in continuu.

Scanarile creierului au aratat ca indiferent ce facem, creierele noastre sunt intotdeauna active. Unele regiuni sunt mai active decat altele, insa, daca creierul nostru este sanatos, neexistand traume, nu exista regiune din creier care sa nu aiba ceva de facut.

Un exemplu simplu este acela in care stai la masa si mananci un sandvici. Desi nu iti folosesti activ picioarele, fiind concentrat doar asupra sandviciului, mestecatului si inghititului, asta nu inseamna ca sangele nu circula prin acestea.

Asa ca nu exista un extra potential pe care sa-l poti utiliza, in ceea ce priveste creierul, din punct de vedere strict al dimensiunilor sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mituri creier, #capacitate creier, #creier mamifere, #creier pasari, #inteligenta animale creier, #alcool creier, #mesaje subliminale , #inedit