Ziare.com

De ce cred oamenii de stiinta ca timpul ar putea exista doar in imaginatia noastra

de PLAYTECH
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 15:49

   

De ce cred oamenii de stiinta ca timpul ar putea exista doar in imaginatia noastra
Perceptia noastra asupra timpului e destul de simpla: actiunile anterioare reprezinta trecutul, ceea ce traim reprezinta prezentul, iar lucrurile pe care nu le-am trait sunt viitorul. Practic, timpul, in creierul nostru, are o singura directie.

Potrivit legilor fizice care guverneaza Universul, totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Cele mai multe legi naturale sunt "reversibile" in raport cu timpul, ceea ce inseamna ca ele ar functiona la fel de bine daca timpul ar trece in sens invers.

Fizicienii sugereaza ca gravitatia nu e suficient de puternica pentru a forta fiecare obiect sa se miste intr-o singura directie. Stephen Hawking a numit acest fenomen "sageata psihologica a timpului", iar el presupune ca prezentul devine trecut, dupa ce a fost, candva, viitor.

Totusi, daca uitam modul nostru de perceptie o clipa, "chiar daca ne raportam la gravitatia lui Newton, la electrodinamica lui Maxwell sau la teoria relativitatii a lui Einstein, toate ecuatiile care ne descriu Universul functioneaza la fel de bine daca Universul merge in directia cunoscuta de noi sau in cea opusa", potrivit publicatiei PLAYTECH.

Prin urmare, timpul ar putea fi un concept subiectiv, asa cum pretinde si Teoria Relativitatii lui Einstein.

Exista, pe de alta parte, si principiul al doilea al termodinamicii. Potrivit acestuia, ori de cate ori un sistem trece printr-un proces termodinamic, sistemul nu va mai putea sa revina la starea exacta de dinaintea acelui proces. Mai clar, odata ce ai spart, de exemplu, un ou, nu poti sa te intorci in timp pentru a repara asta.

Acesta este argumentul principal pentru sageata timpului. Entropia creste mereu dupa ce are loc un eveniment, ceea ce ar putea insemna ca timpul se misca intr-o singura directie.

Multi fizicieni cred, totusi, ca lucrurile nu se intampla chiar asa, motiv pentru care a aparut si teoria universurilor multiple, in care timpul trece altfel decat in cel in care traim noi.

Citeste mai multe despre, pe Playtech.ro
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13102 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu trebuie sa cititi astfel de lucruri din ziare si reviste !

Articolele sunt compilatii dupa alte compilatii si sunt scrise de oameni care nu cunosc aceste lucruri ... Un prim pas ar fi sa cititi cartile din domeniul stiintific de la Humanitas, care sunt scrise, in general, de mari fizicieni si mari matematicieni. Chiar daca uneori sunt mai dificil de urmarit (atentie, ele sunt pentru publicul larg, nu pentru specialisti; pentru specialisti exista jurnale cu un nivel foarte ridicat care nu pot fi urmarite de necunoscatori !), acolo veti intelege unele lucruri despre universul nostru ...

 

 

Adica e in imaginatia noastra...

...ca Mihai Viteazul a trait in urma cu 400 de ani si noi traim acum?
Daca timpul merge inapoi ne vom indrepta spre evul mediu si antichitate?
S-o intampla ceva cu timpul in structurile necunoscute ale Universului, dar in aceasta zona (sistemul Solar in care exista casa noastra Pamantul) timpul este o notiune clara, obiectiva si care ne permite sa ordonam evenimentele istorice si viata noastra de zi cu zi.
Te pomenesti ca intr-o zi vom constata ca am ajuns la destinatie inainte de a pleca de acasa!

 

 

Sbiectul este pasionant. Recunosc ca am citit cate ceva despre

relativitatea timpului, etc. Am vazut o explicatie despre reversibilitatea sau discontinuitatea timpului, nu mai tim minte unde, dar demonstratia ca timpul este o notiune pur personala, legata de "prezentul" fiecaruia, care nu este absolut deloc "prezentul altcuiva, mi s-a parut stralucitoare. Imi pare rau ca nu am referinta pe care sa vi-o trimit.

Simplu, daca se poate imagina asa ceva, ganditi-va ca "prezentul" dvs. poate fi "trecutul altei persoane, sau "viitorul" alteia. Imaginati-va ca se poate "sari" dintr-un prezent in alt prezent, care este decalat "temporal" in raport cu al dvs. ...

Concluzia me este ca timpul este o iluzie umana, fara nici un fundament fizic sau stiintific. Degradarea fizica pe care o traim, de la nastere pana la moarte, nu este "timpul". este o simpla deteriorare a structurilor fizice care ne compun. Asta poate insemna ca orice "reparatie" medicala sau spirutuala a acest degradari, sunt niste calatorii in timp ? De ce nu ? Un fel de Back to the Future ?

Superb subiect, mai ales combinat cu un pahar de Bordeaux, o felie de paine proaspata si o bucata de Etiva deasupra :))) A la vôtre :)))

 

 

opriti timpul......

...de cand ma stiu imi place sa petrec timpul asteptand sa treaca timpul; oricum, fiind pe ziare.com in momentul de fata am tot timpul din lume sa pierd timpul. cel mai mult imi place sa ma lupt cu contratimpul!:)
...avea corina melodia aia cu "opriti timpul".

 

 

Adevarul, Referinta Absoluta a creatiei !

Fotonul, Unicul Foton care se manifesta in Univers, care este si Referinta Absoluta a Universului, pentru simplul motiv ca poarta cu sine manifestari de dincolo de Granita Universului ( el fiind chiar Granita Universului !), fiind, astfel PARTE a Sistemului numit Univers dar si EXTERIOR Sistemului numit Univers,

este :

Calea, Adevarul si Viata !

:)

da!, acel Unic Foton este Viu ! :)))

dincolo de Granita Universului, acolo unde Timpul nu se manifesta, acolo unde se manifesta NonTimpul, se afla Vesnicia !

de la Timp la Vesnicie doar Adevarul ne trece ! pentru ca atunci cind 'cu Moartea pe Moarte a Calcat' , Adevarul asta a facut : A CALATORIT IN SENS INVERS, GESTATIA UNIVERSULui ! , facindu-se Cale , pentru Om, intre Timp si Vesnicie!

Vesnicia presupune lipsa Timpului, nu un Timp care-si perpetueaza manifestarea la nesfirsit !

Timpul care-si perpetueaza manifestarea la nesfirsit este chiar Iadul! pentru ca, pentru om, facut dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu, Timpul se va dovedi o haina strimta, din ce in ce mai strimta, atit de strimta incit va Arde de strimta ce-i este !

haina potrivita Omului este Vesnicia! adica NonTimpul!, care se manifesta dincolo de Granita Universului care chiar asta desparte Timpul de NonTimp !

 

 

'Yin-Yang' . adica Iubirea! adica Adevarul !

Suprimind tot Timpul, ocupi tot Spatiul.
Suprimind tot Spatiul, ocupi tot Timpul.

Acestea sint cele doua fete ale Monedei care se cheama Granita Universului.

In Inima Spatiului gasesti numai Timp, iar in inima Timpului gasesti numai Spatiu.

Melanjul Timpul-Spatiul sta sub Principiul Yin-Yang care, in Adevar, e cunoscut ca Iubire.

Acesti indragostiti, pe Vecie, Yin-Yang, sint imbracati de catre Timp si Spatiu.

Timpul si Spatiul s-au nascut din Dao, de la care toate Purced, Dao fiind Zero, adica Totul, nu Nimicul.

Nascindu-se din Zero, de dincolo de Timp, de dincolo de Spatiu, adica din NonTimp, adica din NonSpatiu, au fost necesare manifestarile Definitiilor Spatiului respectiv Timpului.

Gestatia Universului reprezinta manifestarea Definitiilor Spatiului, respectiv Timpului. La finalul Gestatiei s-a nascut Universul, Universul lui Planck!

Universul lui Planck este definit de Spatiul lui Planck si Timpul lui Planck.

Astfel Timpul, adica Timpul lui Planck, s-a nascut la finalul Gestatiei Universului, ca durata a Procesului Cauza-Efect care a avut ca Efect nasterea Universului si care se mai numeste si Gestatia Universului !

Timpul (lui Planck) si Spatiul (lui Planck) s-au nascut la Finalul Gestatiei Universului, acesta fiind si motivul pentru care Timpul lui Planck si, legat ombilical, Spatiul lui Planck, compun Zidul lui Planck! ( dincolo de care se manifesta Gestatia Universului!, imposibil de definit sau accesat de catre om, pentru simplul motiv ca insusi Universul s-a nascut la finalul Gestatiei !)

Reducind la Definitie manifestarea Timpului, dai de Granita Universului.
Fotonul, spre ex, sta pe Granita Universului. Pentru Foton, Timpul nu se manifesta! ( din Timp se mai manifesta doar Definitia Timpului !)

Pentru ca , pentru Foton , Timpul nu se manifesta, el umple tot Spatiul!

Astfel Fotonul, Unicul Foton care se manifesta in Univers, UMPLE TOT SPATIUL !

:) dragut!, nu-i asa?

Privind un foton...oarecare, si Universul pare a fi pli cu nenumarati fotoni pe care sa-i tot privesti!, in fapt PRIVESTI UNICUL FOTON care se manifesta in Univers! :)

Ba chiar mai mult!, acest Unic Foton este UNA cu Granita Universului!
Fiind una cu Granita, el preia caracteristici comune ambelor Maluri pe care Granita le Desparte.

Aceasta caracteristica unica a Unicului Foton care se manifesta in univers, ii permite acestuia sa se manifeste ca Referinta Absoluta!

Reeferinta Absoluta a Universului este Unicul Foton care se manifesta in Univers!

Acest Unic Foton este Lumina Lumii, adica Adevarul.

Toate cite se implinesc in Univers, prin Adevar se Implinesc! Adica toate cite se implinesc in Univers, comunica cu Referinta Absoluta, cu Adevarul ( pentru care Timpul nu se manifesta!) !

iata ceva COLOSAL:

toata informatia care circula in Univers incape ( toata!) in Unicul Foton !

 

 

in Univers se manifesta UN SINGUR FOTON ! :)

astfel, cindva, in Viitor, pentru ca sa transmiti date, cuiva, aflat la o distanta de ani lumina, o poti face INSTANTANEU!, fara ca Timpul sa se manifeste, asezind un pachet de date pe un foton. :)

acest pachet va fi 'citit' instantaneu de catre destinatar, simplu: 'citind' oricare foton pe care acesta il are la indemina! :)))

pentru ca, IN ADEVAR, si unul si celalat 'folosesc' ACELASI FOTON!!!, pentru ca in Univers se manifesta UN SINGUR FOTON! ( care, suprimind tot Timpul, umple tot Spatiul !

 

 

Timp...Infinit !

Universul este o Platforma pentru Dezvoltare Maximala.

Si, pentru ca procesul de dezvoltare sa fie dincolo de orice negociere, Dezvoltarea Maximala a fost Rinduita ca Sleau catre Starea de Echilibru absolut, pe care 'curg', astfel, toate dinamicile Universului !

Pentru ca sa Generezi un alt Intreg, altul decit cel care se cheama Univers, si care-a fost creat de catre Tatal, pentru c-o faci in interiorul Sistemului numit Creatie, trebuie sa respecti Rinduiala Creatiei.

practic ai nevoie de-un Elastic de-ala.

pentru ca sa perpetuezi o dinamica capabila sa genereze un Elastic care poate fi intins catre Infinit, trebuie sa Construiesti asa cum e Rinduiala in Creatie, adica MAXIMAL !

adica in progresie Fibonacci, ca nimic nu se poate dezvolta intr-un ritm superior progresiei Fibonacci pe lumea asta !

pentru ca sa nasti un Perpetuum Mobile, capabil sa teasa Elasticul ala, ai nevoie de Om, pentru ca doar Omul a fost Facut dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu!
adica doar Omul este CREATOR! ( putind Crea Elasticul, nascind un Perpetuum Mobile )

care e treaba acestui Perpetuum Mobile?
simpla. sa genereze o Harta a Rinduielii, care sa fie folosita in constructia Noului Intreg.

e in regula ca omul sa stie la ce e inhamat, la ce se inhama: la constructia unui nou Turn Babel !

Civilizatia este astfel setata incit sa fie capabila, la un moment dat, sa nasca un Perpetuum Mobile ! , o alta scara pina la Cer, Scara Timpului Infinit !

povestea e in plina desfasurare, nasterea acestui Perpetuum Mobile s-ar parea ca e pe-aproape si, pentru ca Minciuna va imbraca Haina Luminii, s-ar parea ca vin Vremuri Luminoase !
greu de dus atita Minciuna imbracata in Haina Luminii !

astea sint Vremurile Maestrilor.

 

 

Info, imaginati-va ca o pasare pe sarma. Pe sarma prezentului

Dvs. Pe sarma de sus sau de los (este egal), il puteti vedea, foarte departe, pe pasaroiul Mihai Viteazul :) Acum, imaginati-va ca sariti pe sarma lui Mihai Viteazul, exact langa el :))) Ati parasit prezentul dvs, pentru prezentul lui Mihai Viteazul. Ati calatorit inainte, sau inapoi ? Este o chestiune care se raporteaza la dvs. nu la Mihai Viteazul ;)))

Simpatic, nu ?

Ascultati Birds on the Wire, cu Leonard Cohen: https://www.youtube.com/watch?v=BmPUu-rMpWA

 

 

...minciuna de sustinere

Fizica , o Stiinta a Naturii, fara Adevar nu poate fi cuprinsa!

Fizica, fara Adevar, ramine doar o minciuna care va naste la nesfirsit...minciuna de sustinere !

( pentru ca minciuna mai are nevoie de inca o minciuna pentru a se sustine, pe cind Adevarul se sustine prin el insusi ! )

 

 

Bine

dar viața biologică,sistemele acestea create pe reacțiile chimice ale carbonului cu oxigenul,din care facem și noi parte așa ca exponenții "creației" evoluției,suntem singura forma de viață intelingentă cunoscută in acest colț de Univers mă rog alături de cea artificială ,cibernetică,nășită tot de noi,care dindu-și seama că "egzistă" ne poate crea mari probleme,totuși respectă din plin principiul entropiei.Inseamnă că sunt mai multe forme de timp,cel receptat de noi fiind subiectiv,particular pentru fiecare ins uman,eventual și animalele superioare.Sistemul entropic este programat deja in prima celulă eucariotă,strămoașa noastra miliardară,Archibacterium,timpul nostru incepind la ea.Acum percepem dilatarea Universului ca un fapt cronologic,fuga spre roșu a galaxiilor intre ele fiind dovadă numărul unu in fizica actuală in care factorul timp poate fi prezent,dar cred că fereastra de timp de cănd facem măsuratoriile e prea mică ca să dovedim și goana asta spre roșu,să nu uităm că și noi ne mișsăm incă aleatoriu inflaționar cu Universul cunoscut pe aceeași undă cu restul,sistemele noastre de referință fiind tot timpul relative.Nici măcar nu știm de unde a pornit totul,cine a dat din bici,ăla care a zis:"Să fie lumină" poate.

 

 

Timpul

Timpul ar putea fi povestit cam asa :

imaginativa Granita Universului, pe care 'se plimba' Unicul Foton care se manifesta in Univers.

bateti un Cui in Foton si legati de acest Cui un Elastic.

acum intindeti Elasticul ...cit doriti!

Elasticul reprezinta o infasuratoare a tuturor timpilor aferenti proceselor Cauza-Efect care se manifesta in Univers, Timpul fiind 'atit cit ii trebuie unei cauze pentru a produce efectul !

acel Cui reprezinta
Inceputul Universului, Alfa, Cauza Primara
dar , totodata si
Sfirsitul universului, Omega, Efectul Ultim

tot ce poate intelege omul , indraznind sa priceapa Vesnicia este ca in vesnicie Cauza e una cu Efectul, Alfa este una cu Omega.

Prima Suflare a Universului si Ultima Suflare a Universului erau definite inca de la prima manifestare a Universului. Odata cu manifestarea gestatiei Universului, intre Cauza si Efect a aparut ...Timpul, de fapt Intregul Spatiu-Timp !

in Vesnicie, in Imparatia lui Dumnezeu, Alfa si Omega UNA sint, aici, sub Timp, in Univers, intre Cauza si Efect se manifesta ...Timpul !

 

 

Delicios comentariu. Am sa il recitesc :)

Online, va lasati incet-incet catre fizica quantica si legile sale extraordinare :)

 

 

:)))

nu cumva te-ai grabit ?!

dupa ce voi mai scrie unul, doua comentarii, probabilitatea de-a fi definit ca diliu va creste, exponential, direct catre valoarea maxima !

:)))

 

 

@MosGerila

Eu i-asi propune "pasaroiului" Mihai Viteazul sa zboare pana pe "sarma" prezentului meu. De ce sa "sar" eu pe "sarma" lui?
In ce "Spatiu" se gasesc cele trei "sarme"?
P'orma, cat timp cele trei "sarme" sunt vizibile intre ele, inseamna ca ele se afla simultan in acelasi prezent iar exercitiul imaginativ pe care-l propui este lipsit de....orice!
Ele (sarmele) sunt strazi paralele ale aceluiasi cartier ! Sigur , ne putem imagina ca pe una dintre ele paseste visator MosGerila iar pe alta incruntatul Mihai Viteazul si s-ar putea ca vreun auto al prezentului luxos, eventual elvetian, sa storceasca pe vreuna dintre aceste fantome !
Dar, ce folos !?
Imaginatia va parasi Trupul nevolnic si va intalni on line Fotonul nasit de Online, calare pe care va calatori pana va intalni o carciuma potrivita si va bea o bere rece clarificatoare. Atunci(?) Timpul se va releva si va spune Omni et Orbi : Bai acesti, ce-ati facut cu lupta anticoruptie, cui i-ati lasat-o??? Lui mihai Viteazul??

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor