Constructii celebre care ar fi trebuit sa arate cu totul altfel (Galerie foto)

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:15
5455 citiri
Constructii celebre care ar fi trebuit sa arate cu totul altfel (Galerie foto)
Foto: cracked.com

Tot ce a construit omenirea a trecut la un moment dat si prin stadiul de schita. Iar, daca te gandesti ca schitele unor cladiri cunoscute au fost aproape identice cu produsul final, te inseli. Cele mai multe aratau cu totul altfel, unele fiind de-a dreptul ciudate, pe hartie.

Cracked a pus mana pe schitele unor constructii celebre, care din pacate, sau din fericire, nu au fost respectate.

1. Centrul Epcot trebuia sa fie un intreg oras

Centrul Epcot este o parte a complexului Disney, din orasul Orlando, statul american Florida. Acest centru reprezinta, de fapt, un imobil foarte usor de recunoscut din intreaga lume, deoarece arata ca o minge de golf uriasa.

Insa, initial, planul de constructie era unul foarte ambitios: se vroia a fi un mini-oras, cu un zgarie-nori in centru; un oras pe care niciun parinte sau copil sa nu mai fi vrut sa il paraseasca.

In 1950, Walt Disney a vrut sa construiasca orasul pentru ca in el sa locuiasca angajatii parcului Disney, in special. Daca ar fi fost realizat, s-ar fi numit EPCOT - Experimental Prototype of the City of Tomorrow (numele a ramas si la constructia din prezent, dar aceasta nu are nici macar mici asemanari cu planul initial).

Walt Disney a venit atunci cu un model circular, care avea un parc tematic in mijloc. In jurul acestuia erau prevazute blocuri de apartamente, in afara lor case pentru familii, iar pe margine niste "laboratoare de cercetare". Chiar in centru ar fi trebuit sa fie cea mai inalta constructie, imobilul de tip zgarie-nori.

In 1966, Disney vroia ca intre toate aceste cladiri sa existe un sistem de monoraiuri, pentru ca oamenii sa circule usor de la una la alta. Insa, inainte ca Disney sa isi poata pune in aplicare planurile, a murit. Ulterior, reprezentantii companiei s-au gandit ca un astfel de oras ar fi fost prea costisitor si ca nu ar fi adus profit prea mare, prin urmare au renuntat la el, cel putin temporar.

2. Schitele Podului Golden Gate nu erau stralucite

Acest pod, care este un simbol al orasului San Francisco, California, a fost inaugurat in 1937 (prima fotografie de mai jos). Schita facuta la inceputuri arata insa diferit, iar dupa unii parea o incercare neindemanatica a unui copil de a desena un pod (a doua fotografie).

Inainte de construirea podului, singurul mod prin care se putea ajunge in Golful San Francisco era o calatorie de 20 de minute cu feribotul. Unii experti erau de parere chiar ca un pod nu putea fi ridicat in zona din cauza mai multor piedici: vanturi puternice, ceata deasa si adancimea apei, de circa 102 metri. Plus ca lungimea podului trebuia sa fie de 1,6 kilometri.

Cu toate acestea, un singur proiectant s-a incumetat in prima faza sa faca o schita: Joseph Strauss. Numai ca edilii nu au fost prea incantati de ideea acestuia (schita facuta de el este cea din a doua poza), intai pentru ca nu li se parea prea rezistent in fata cutremurelor si apoi pentru ca li se parea pur si simplu urat.

Astfel, mai tarziu, edilii au luat legatura cu un alt proiectant - Leon Moisseif, care facuse schita pentru Podul Manhattan din New York. Proiectul acestuia pentru Golden Gate a placut edililor, astfel ca a ramas in picioare. Singura modificare a fost culoarea, dupa ce locuitorii au respins ideea de gri sau argintiu, optand pentru cea din prezent, care este si mai impunatoare - rosu-portocaliu.

3. Noul complex World Trade Center

Turnul Libertatii, construit in locul turnurilor gemene World Trade Center din New York, care au fost distruse in urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, va avea 104 etaje (este inca in constructie) si va arata ca in aceasta fotografie:

Pentru a se gasi planul perfect al noului complex World Trade Center a fost lansata o competitie, in urma cu cativa ani, iar arhitecti din intreaga lume au venit cu numeroase propuneri, unele chiar bizare.

Spre exemplu, William Pederson propunea o cladire uriasa, care sa fi avut un pod imens, care sa o uneasca cu Statuia Libertatii. Podul trebuia sa treaca realmente pe deasupra unor zgarie-nori existenti (asa cum se poate vedea mai jos).

De asemnea, firma Wolf Prix din Viena a propus ca noua structura sa includa trei zgarie-nori, care sa adaposteasca, in mijloc, o cladire in forma unei clepsidre. Ideea nu a displacut celor care s-au ocupat de selectia proiectelor, dar, cand acestia au auzit ca nu s-a mai incercat o astfel de constructie pana acum, au renuntat la ea.

Designul care a fost ales pana la urma a fost realizat de David Child, care a avut o versiune clasica, traditionala. Inaltimea cladirii va fi de aproximativ 541 de metri, iar fatada va fi realizata integral din sticla.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#schite constructii nerespectate, #schite nerespectate constructii, #schite initiale constructii emblematice, #Golden Gate planuri, #noul World Trade Center, #EPCOT , #inedit