Craterele de pe Terra, spectaculoase si infricosatoare? (Galerie foto & Video)

Marti, 26 August 2014, ora 11:25
8508 citiri
Craterele de pe Terra, spectaculoase si infricosatoare? (Galerie foto & Video)

Gauri uriase rasar brusc peste tot in lume. In Statele Unite, in America de Sud, China, Egipt si, cel mai recent, in nordul Siberiei.

Asemenea unor formatiuni circulare, unele dintre acestea arata spectaculos, ca cea din Bahamas, altele infricosator, ca in Guatemala, alimentand adesea imaginatia amatorilor de OZN-uri si extratrestri.

Cu exceptia faptului ca dolinele, cum se mai numesc, apar la intervale regulate pe suprafata Terrei, nu au nimic legat de ceea ce este in afara globului pamantesc.

Dimpotriva sunt strans legate de "planeta albastra" si de elementele ei componente. Asa cum explica Departamentul de Studiu Geologic american, gaurile se formeaza in zone compuse din materiale usor solubile in apa, cum ar fi calcarul.

Atunci cand apa "se acumuleaza fara sa fie drenata spre exterior", scufundarea se produce fie progresiv, potrivit Live Science, citat de Slate, fie mult mai brusc.

Daca uneori se rezuma la doar cativa centimetri in diametru, aceste fenomene ajung la proportii impresionante, putand fi capabile sa inghita locuintele oamenilor.

Asa s-a intamplat in Guatemala (foto), in 2007, cand trei persoane au fost date disparute, si in 2010. Imaginile gaurilor cu peste sute de metri adancime au facut inconjurul lumii.

Guatemala, 2010

In 2010, in Guatemala 94.000 de oameni au fost evacuati dupa aparitia unei doline.

In China

In 2013, in Xi'an, provincia Shaanxim a aparut un crater mare.

Situatie alarmanta in Florida

Florida este una dintre zonele cele mai amenintate de aceste gauri gigantice, din cauza solului friabil. Cel putin trei au fost identificate in ultimele luni, asa cum relateaza un articol din publicatia The Atlantic.

Situatia este destul de alarmanta. Peste 6.600 de cazuri au fost semnalate in 2010, potrivit cifrelor oficiale din statul american, fata de 2.600 in anul 2006.

Guvernul SUA ia in calcul o noua modalitate detinuta de NASA, care sa foloseasca "sateliti si drone pentru a detecta schimbarile de nivel ale terenurilor de-a lungul timpului" si identificarea zonelor sensibile.

Dolinele pot sa se formeze si din cauza unor constructii subterane sau, asa cum demonstreaza cea aparuta in Siberia, a incalzirii climatice ce "accelereaza intr-un mod alarmant topirea ghetarilor subterani, ceea ce produce emisii de gaz, ca si cum ai deschide un dop de sampanie".

Misterul craterului din Siberia, descifrat: NASA anunta riscurile dramatice (Video)

Prabusirea Muzeului Corvette

In februarie 2014, un muzeu dedicat masinilor Corvette s-a prabusit, potrivit io9.

In Egipt

In Egipt, a aparut un crater de aproape 130 metri adancime.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Comentarii
Nastratin
rank 1
oare n-apare o dolina sub Ponta?