Creierul pisicii bate computerul cu 100 la 0

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 13:51
3766 citiri
Creierul pisicii bate computerul cu 100 la 0
Foto: Ziare.com

Cand vine vorba de procesarea informatiilor, creierul pisicii bate un supercomputer cu 100 la 0. Concluzia a fost trasa de un grup de cercetatori de la Universitatea din Michigan, care incearca sa produca o noua generatie de cip-uri bazate pe modelul creierului pisicii.

"Incercam sa construim un computer in acelasi mod in care natura construieste un creier, adica sa utilizam o paradigma complet noua pentru asamblarea circuitelor", a explicat Wei Lu, cercetatorul care coordoneaza studiul, citat de ANSA.

Intr-un calculator conventional doar cateva elemente sunt interconectate, astfel ca acesta functioneaza numai intr-un mod liniar. In schimb, un creier elaboreaza informatiile "in paralel", efectuand mai multe operatiuni simultan. Acest lucru permite, de exemplu, recunoastere instantanee a unei fete.

Potrivit cercetatorilor, creierul unei pisici are prestatii de 100 de ori mai rapide decat supercomputerul Dawn, care poate simula 1 miliard de neuroni.

Pentru a incerca sa se apropie de aceste prestatii, cercetatorii sunt in curs de dezvoltare a asa-numitilor "memristori", adica niste elemente ale circuitelor care pot "sa-si aminteasca" daca au fost traversate de curent electric.

Prin combinarea a doua cipuri intr-un memristor traditional se obtine ceva foarte asemanator cu unirea a doi neuroni si o sinapsa.

"Urmatorul pas este unirea a sute de astfel de unitati pentru a atinge capacitatea unui supercomputer in masini de marimea unei sticle de doi litri", a mai zis cercetatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#creier pisica, #computer creier pisica , #inedit