Cum se mai sfarseste lumea: incalzire globala, pandemie sau ...efectul bulgarelui de zapada

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 20:38
4659 citiri
Cum se mai sfarseste lumea: incalzire globala, pandemie sau ...efectul bulgarelui de zapada

Desi unii locuitori ai planetei nu dau prea multa importanta teoriilor ce anunta sfarsitul lumii, totusi, oamenii de stiinta sunt ingrijorati cu privire la anumite scenarii periculoase, care pot fi posibile. Ei prevad finaluri apocaliptice, care pot duce la sfarsitul vietii pe Pamant.

Diversele previziuni variaza intre impactul unui asteroid cu Pamantul, amenintarea unei pandemii globale sau posibilitatea izbucnirii unui razboi nuclear, potrivit Live Science.

Incalzirea globala

Temerea apocaliptica privind schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenintare cu care se confrunta planeta, considera oamenii de stiinta. Schimbarile climatice ar putea duce la o vreme extrem de severa, o seceta accentuata in unele zone, care poate schimba distributia animalelor si a bolilor de pe tot globul.

De asemenea, schimbarile climatice pot provoca inundarea zonelor joase, in urma cresterii nivelului marii. Cascada de modificari ar duce la instabilitate politica, seceta, foamete, colapsul ecosistemelor si alte schimbari ce pot transforma Pamantul intr-un loc arid, inospitalier vietii.

Amenintarea unui asteroid

Desi acest scenariu pare rupt doar din filmele SF, totusi oamenii de stiinta sunt in mod legitim ingrijorati ca un asteroid ar putea distruge Pamantul. Impactul unui asteroid a omorat probabil dinozaurii si a produs evenimentul de la Tunguska din anul 1908, cand aproximativ 2.000 de kilometri patrati au fost distrusi.

Amenintarea unei pandemii

Noi agenti patogeni mortali apar in fiecare an. Au avut loc pandemii recente care au inclus virusul SARS, gripa aviara sau cel mai recent, coronavirsul numit MERS care isi are originea in Arabia Saudita.

"Amenintarea unei pandemii la nivel mondial este una reala", a declarant Joseph Miller in 2010.

Dezastru provenit din laborator

Bolile naturale nu sunt singurele de care ne temem. In 2011, comunitatea stiintifica a fost indignata de faptul ca unii cercetatori au proiectat o versiune mutanta a grupei aviare H5N1, care a fost transmisa la sobolani, prin aer. Temerile specialistilor sunt legate de faptul ca inginerii pot scapa din greseala, din laborator, anumiti virusi care pot duce la o pandemie la nivel mondial.

Razboiul nuclear

Multi oameni de stiinta sunt ingrijorati de sfarsitul lumii cauzat de o amenintare clasica: razboiul nuclear la nivel global. Anul trecut, Buletinul atomic al oamenilor de stiinta a aratat ca ceasul sfarsitului lumii este la cinci minute de miezul noptii. Ceasul sfarsitului prezinta cat de aproape este omenirea de distrugere prin intermediul armelor nucleare sau biologice.

Suprapopularea

Teama privind un glob suprapopulat a existat inca din secolul al XVIII-lea, atunci cand Thomas Malthus a prezis ca o crestere a populatiei va duce la foamete in masa si va suprasolicita planeta. Cu o populatie de 7 miliarde de oameni, multi considera ca o crestere in continuare a populatiei va fi una dintre principalele amenintari pentru planeta.

Efectul bulgarelui de zapada

Desi fiecare dintre aceste scenarii s-ar putea intampla, majoritatea oamenilor de stiinta cred ca un efect al bulgarelui de zapada este mult mai probabil. De exemplu, incalzirea globala ar putea creste prevalenta agentilor patogeni, care vor cauza schimbari pe scara larga asupra climei.

Intre timp, colapsul ecosistemelor ar duce la dificultati pentru producerea alimentelor. Asadar, in loc de o catastrofa majora, o serie de factori relativ mici ar agrava viata pe Pamant, degradand-o treptat.

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru...