De la cititori: Arsenal casnic inedit, de la sampon la Coca Cola

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 11:42
5518 citiri
De la cititori: Arsenal casnic inedit, de la sampon la Coca Cola
foto: Arhiva

Arsenalul casnic contine o multime de substante care au potentialul de a deveni "bombe" cand sunt manevrate neglijent. Agenti de curatire care contin amoniac, acizi, incluzand otetul, albastreala si decolorant de rufe, baterii de aparate mici, toate pot fi categorisite cu potential periculos.

In acelasi timp, multe din substantele tinute in bucatarie, camara si baie, chimicale extrem de comune, pot fi folosite la unele treburi care ii vor surprinde pe cei mai multi.

Voi incepe cu samponul. Cuvantul e de origine indiana, venind din limba hindi, in care "champoo" inseamna "masaj". Fidelitatea fonetica este evidenta in cuvantul englez "shampoo".

Un uz inedit pentru sampon e in accelerarea procesului de germinare a semintelor puse pentru rasaduri de primavara, in special rosii, vinete si ardei. Pamantul din laditele sau cutiile unde se seamana semintele trebuie mentinut umed cu un amestec de o lingurita de sampon la un litru de apa. Timpul necesar pentru incoltire se injumatateste.

Multe dintre articolele de imbracaminte care "intra la apa" dupa primul spalat pot fi repuse in starea originala prin scufundarea intr-o solutie extrem de diluata de sampon, in apa calduta, unde, dupa o jumatate de ora, fibrele sunt patrunse bine si articolul se poate pune la uscat, intins, fara a se stoarce.

Samponul pentru copii este extem de eficient pentru indepartarea machiajului facial, fara afectarea pileii. Si e mult mai ieftin decat articolele cosmetice de specialitate produse in acest scop.

Vara, dupa ploi, in locurile unde s-a adunat apa statuta, prin cauciucuri abandonate, cutii de metal etc. larvele de tantari se dezvolta rapid. O ligurita de sampon amestecata cu o lingurita de ulei (de gatit, de motor etc.) picurata in aceste locuri formeaza un film impenetrabil, la suprafata apei, oprind oxigenul pentru larvele acvatice, distrugand tantarii.

Bineinteles, pentru balti mai mari, proportiile trebuie modificate. Din punct de vedere ecologic, un astfel de tratament e "verde".

Bauturile gazoase, de tipul sifonului, Coca Cola, Pepsi Cola si altele, pot oferi solutii interesante la multe probleme minore. Toate aceste lichide au in comun acidul carbonic, un acid extrem de instabil care, in conditii normale de temperatura si presiune atmosferica, se descompune in apa si dioxid de carbon.

Intamplator, Coca Cola a fost inventata in anul 1886 si, initial, continea o mica cantitate de cocaina, ce le dadea consumatorilor stari euforice. Acest alkaloid, cocaina, a fost scos din procesul de fabricare in anul 1919. Bautura racoritoare contine sirop de porumb, caramel, melasa de trestie de zahar, coloranti si cateva ingrediente "secrete".

Cand unei veze cu flori i se adauga o lingura de Coca Cola, florile proaspat taiate supravietuiesc mai mult. Schimband apa zilnic si adaugand o lingura de Coca Cola puteti prelungi viata florilor din glastra.

La fel, florile din ghivece, daca sunt tratate, din cand in cand, cu un pic de Coca Cola statuta, se regenereaza si cresc uimitor. Secretul, insa, este moderatia. Saturarea solului din ghiveci cu Coca Cola poate ucide planta.

O cutie de Coca Cola proaspata poate curata rapid cablurile si conectorii bateriei unui automobil, dupa care un pic de apa va indeparta orice reziduuri.

De asemenea, daca ai ceva ruginit de desurubat si nu vrea sa cedeze, uzi bine piulita sau surubul cu Cola, astepti 5-10 minute si incerci s-o "misti". Repeti procesul de cate ori ai nevoie, pana reusesti sa demontezi acel obiect incapatanat.

Bine inteles, aceasta metode este numai o improvizatie. Profesionistii folosesc chimicale produse special in acest scop, care contin derivate din petrol si emulsii acide.

In bucatarie, mai ales in materie de copt, un pic de Coca Cola la aluat, dupa dospire, face produsul final pufos ca zapada. Evitati toate produsele gazoase "de dieta", in care sucroza si zaharul sunt inlocuite cu altceva.

Daca vi se pare cafeaua de la masina de "expresso" sau "mocca" extrem de amara, necesitand o multime de zahar pentru a-i schimba gustul, turnati un pahar de sifon in rezervor sau direct in ceasca cu cafea. (Trebuie amestecata un pic.) Veti fi uimit de schimbarea gustului.

Dintr-un motiv sau altul, bauturile gazoase de tipul Coca Cola si Pepsi Cola sunt extrem de eficace in curatirea portelanului din pisoare si toalete.

Daca esti amator de scoici, stridii si produse similare, pentru a usura deschiderea scoicilor, se recomanda scufundarea lor intr-o baie de sifon, timp de vreo cinci minute. Aceasta relaxeaza muschiului care tine inchisa carapacea.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...