Ziare.com

De la cititori: Fascinatia privirii - miracol sau fenomen paranormal?

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 20:21

   

De la cititori: Fascinatia privirii - miracol sau fenomen paranormal?
Leonardo da Vinci - dar poate si altii inaintea lui - a observat ca, in timp ce toate simturile au calitatea sa perceapa, numai ochiul stie sa si transmita.

Privirea, prin intermediul ochiului, comunica celor din jur simturi si ganduri, in timp ce urechea, nasul, limba, varful degetelor, percep, dar nu pot comunica nimic, la randul lor.

Poate chiar asemenea ganduri il framantau pe marele maestru al Renasterii, atunci cand, de sub penelul sau, se nastea Gioconda, in fata careia generatii de specialisti, de simpli cunoscatori, dar si de neinitiati au staruit cu intrebarea fara raspuns: care sa fie mesajul privirii ei, ba insinuanta, ba fascinanta, poate sireata, ironica sau dragastoasa, prietenoasa, distanta, prefacuta si - mai ales - fermecatoare?

Soarta noastra in mana planetelor

Cei care studiaza paranormalul (si este neasteptat de mare numarul lor) si-au facut demult obiect de studiu din mesajele ascunse ale privirii, pretind ca ghicesc gandurile dintr-o uitatura si intentiile dintr-o simpla ochiada.

Oare de ce toate simturile se limiteaza sa perceapa, dar numai privirea comunica si transmite celor din jur? Oare de ce putem transmite cu ochii simpatia sau ura, atractia sau indiferenta, bunavointa sau repulsia si nimic din toate acestea cu urechea, de exemplu?

Astrologii pretind ca privirea este determinata de astrul care domina clipa sau chiar viata noastra. Luna domina imaginatia si reveria din privirile noastre, Mercur este cheia uitaturii iscoditoare si interesate, Venus este ispititoare si amagitoare, iar Marte ne face sa ne uitam pe sub sprancene, agresivi si provocatori.

Jupiter sta parca ar fi gata sa spuna "sunt ingerul tau protector, nu te voi lasa, bazeaza-te pe mine, cunosc persoane importante, gata sa intervina pentru tine".

Saturn este banuitor, te influenteaza sa privesti totul cu neincredere, ca si cum ar spune "nu conta pe nimeni, nici macar pe tine insuti, si cu atat mai putin, pe mine. Tot ce ti se va intampla ti-e scris dinainte".

Astrologii si filosofii

Astrologii mai vorbesc si de energiile care emana din priviri. Astrele domina ochiul, iar acesta te face sanatos sau bolnav, te face indragostit, te determina la gesturi necugetate sau disperate, exact asa cum au stabilit astrele.

Ei cred ca nu atat mangaierea mamei linisteste plansetul pruncului, cat privirea ei, pentru ca, initial, amandoi sunt ocrotiti de acelasi astru. O privire prietenoasa, chiar din partea unui necunoscut, poate sa-ti induca buna dispozitie pentru toata ziua.

Ganditorul si matematicianul Leibniz a observat, la alt nivel, o anumita ascendenta a vazului, in fata celorlalte simturi, toate avand la baza "monadele", elemente spirituale indivizibile, inzestrate cu o forta activa, de la care deriva totul. Pentru el, simturile sunt primordiale gandirii, iar vazul se afla undeva la limita dintre aceste doua entitati.

Este interesanta afirmatia lui Leibniz ca "Nimic nu a ajuns in intelect, pana sa nu fi fost mai inainte in simturi", la care, tot el a adaugat: "in afara de intelectul insusi".

Farmecul privirii este de neimitat

Am pornit de la modestii astrologi si m-am oprit la marele Leibniz, gandindu-ma unde se aseaza, intre acesti doi poli, omul simplu, ganditorul de azi. El se aseaza la televizor sau la Internet.

Acolo afla ca adevarul e de partea cosmeticianului, al specilistului in machiaj, al genelor false, al sprancenelor smulse, al irisului artificial si al rimelului cumparat la teleshopping, ceea ce modifica forma ochiului, culoarea, aspectul, alura.

Dar nu modifica farmecul privirii. Ca sa parafrazez o persoana cunoscuta, ochi cat cepele vom mai avea, dar ochi ca ai Giocondei, nu se vor mai naste, poate, niciodata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Exact!

Din acest punct de vedere,BĂsescu nu ar avea de ce să mai VORBEASCĂ!
Privirea lui,spune totul!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor