De la infractori la oameni de bine: Cazurile uluitoare ale unor oameni intorsi la calea cea dreapta

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 16:14
2837 citiri
De la infractori la oameni de bine: Cazurile uluitoare ale unor oameni intorsi la calea cea dreapta

Intrarea intr-un nou an este mereu un prilej pentru a marca noi inceputuri si pentru a renaste din punct de vedere simbolic.

Unele dintre cele mai remarcabile forme de a renaste sunt cele ale infractorilor care se indreapta, regreta faptele rele si se apuca sa faca fapte bune. Listverse prezinta cazurile unor fosti detinuti care atunci cand au iesit din inchisoare au inceput sa faca fapte exceptionale, lucruri de care putini i-ar fi crezut capabili.

De la ucigas la aparator al legii

Un prim caz uluitor este cel al lui Daniel Manville, un american care a petrecut trei ani si patru luni dupa gratii pentru ucidere din culpa. Atunci cand a iesit din inchisoare, Manville s-a apucat de studiat, a ajuns avocat si un sustinator al drepturilor detinutilor. Mai mult, acesta preda Dreptul la Universitatea de Stat din Michigan.

Fiu de pastor si traficant de cocaina

Uchendi Nwani, fiul unui pastor baptist intr-una dintre cele mai mari congregatii din Nashville, a trait o existenta dubla pe vremea cand era adolescent. Aparent un copil linistit si bun, Uchendi a fost deconspirat de politie in ultimul an de scoala, atunci cand a fost pus sub acuzare pentru trafic de cocaina.

Dupa ce a ispasit sase luni si jumatate de munca in folosul comunitatii s-a intors la studii, le-a finalizat cu brio, dupa care a facut o pasiune pentru frizerie si a ajuns sa-si deschida propriul salon. In prezent, Uchendi calatoreste prin toata tara si le povesteste oamenilor despre felul in care a reusit sa o apuce din nou pe calea cea dreapta.

A descoperit in inchisoare ca este contorsionist

Pe cand avea doar 17 ani, Mukhtar Gusengajiev a fost condamnat pentru implicarea intr-o bataie. Acolo, dupa gratii, a inceput sa practice meditatia si exercitii de flexibilitate. Dupa ce a fost eliberat, a avut numeroase slujbe marunte, iar intr-un final a ajuns sa se angajeze la Circul de Stat din Moscova.

Marele sau succes a venit in 1995, in momentul in care a fost descoperit de Jean-Claude Van Damme, care l-a invitat sa joace alaturi de el intr-un film. Succesul l-a facut sa ramana in Las Vegas, acolo unde a sustinut numeroase spectacole si prezinta si altora exemplul reusitei sale.

Sahul l-a invatat sa faca mutarile bune in viata

Eugene Brown a luat o serie de decizii nepotrivite in viata, printre care si aceea de a lua parte la un jaf, astfel ca a ajuns sa-si petreaca zilele intr-o inchisoare din New Jersey. Acolo, in spatele gratiilor, l-a cunoscut pe viitorul sau mentor, un barbat pe nume Massey, cu care juca adesea sah.

In timpul unei partide de sah cu Massey, Eugene si-a dat seama ca miscarile de pe tabla de sah sunt asemanatoare cu deciziile luate in viata, iar cand a iesit de dupa gratii a inceput sa-i invete pe altii sa joace sportul mintii, iar in curand va fi lansat si un film care spune povestea vietii sale.

De la cocaina la arta culinara

Inainte de a gati mancare de cinci stele, chef Jeff Henderson se ocupa cu vanzarea de cocaina in Los Angeles, orasul sau natal, iar la varsta de 19 ani a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru trafic de droguri. Henderson a descoperit in perioada detentiei ca are o inclinatie spre a gati, iar cand a iesit din inchisoare, dupa mai multe incercari ratate de a se angaja, norocul i-a suras si a devenit unul dintre cei mai sofisticati si cunoscuti chefi.

Hotul de bijuterii care a devenit "ofiter de onoare" al politiei

Larry Lawton este unul din exemplele care afirma ca oamenii se pot schimba. Acesta era unul din cei mai cunoscuti hoti de bijuterii din America si unul dintre cei mai vanati infractori de catre FBI. Viata lui s-a schimbat odata cu sinuciderea colegului de celula, care ii devenise si prieten.

Moartea tragica in fata careia s-a simtit atat de neputincios l-a facut pe Larry sa infiinteze un serviciu special de urgenta, destinat prevenirii comiterii de infractiuni. Recent, Larry Lawton a fost decorat "ofiter de onoare" de politia americana, distinctie acordata in premiera unui fost detinut din SUA.

Infractorul care s-a orientat spre literatura

Desi era un elev bun, la varsta de 16 ani Reginald Dwayne Betts a jefuit un om impreuna cu un prieten. El a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, iar dupa gratii a inceput sa citeasca pentru a-si omori timpul.

Acolo a capatat o pasiune pentru poezie, dragoste pe care a inceput sa le-o cultive si altor tineri atunci cand a iesit din inchisoare, astfel ca a fondat o organizatie prin care incearca sa reformeze sistemul de educatie si sa promoveze lectura in randul tinerilor.

Detinutul care a pus bazele sistemului politienesc din Franta

Desi surprinzator, fondatorul serviciului care a precedat Politia Nationala din Franta moderna este un fost puscarias. Eugene-Francois Vidocq a trait in Franta lui Napoleon si a fost condamnat la inchisoare pentru infractiuni precum furt si asumarea unei identitati false.

Dupa eliberare el s-a alaturat politiei si a lucrat ca spion sub acoperire in lumea interlopa, ajutand la prinderea infractorilor si la solutionarea unor cazuri complexe. Mai mult, Vidocq a fost cel care a implementat tehnici moderne de investigare si a fondat un laborator de criminalistica, o noutate pentru acele vremuri.

Scriitor de romane politiste de dupa gratii

Australianul Mark "Chopper" Read si-a inceput activitatea infractionala ca talhar, dupa care a trecut la atac armat si tentativa de rapire, infractiuni pentru care a fost condamnat la ani grei de inchisoare. El a scris mai multe romane politiste in perioada detentiei, carti ce au devenit best seller-uri. Din pacate, in octombrie 2013, el a murit de cancer de ficat.

Psihologul gratiat de presedinte

Psihoterapeutul american Paul Fauteck a avut o existenta tumultuoasa inainte de a deveni un profesionist. El a fost condamnat la inchisoare pentru diverse infractiuni, iar moartea tatalui sau a fost cea care l-a determinat sa se indrepte, cu doar putin timp inainte de fi eliberat printr-un decret prezidential, in 1992, de catre George H.W. Bush.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#revenire infractori eliberare, #detinuti comportament eliberare, #cazuri detinuti celebri , #inedit