De unde se trage expresia O.K. - devenita atat de populara?

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 11:08
48057 citiri
De unde se trage expresia O.K. - devenita atat de populara?

Expresia OK a devenit foarte uzitata in tara noastra dupa 1990, in Europa dupa primul razboi mondial, iar in Anglia si America, era deja raspandita inainte de prima mare conflagratie.

Probabilul adevar istoric

Cea mai veche atestare, ca sa zic asa istorica, a termenului este confirmata prin aparitia lui intr-un text din Boston Morning Post, publicat in anul 1839. Termenul era folosit atunci ca abreviere a sintagmei "oll korrect", expresie cam agramata, un fel de jargon olandez, obtinut prin substituirea sintagmei "all right", de origine britanica, scrie Factroom.

In 1840, americanii au dat acelorasi initiale un sens cu totul diferit, indicandu-l prin ele pe cel de al optulea presedinte al SUA, Martin Van Buren, poreclit in timpul campaniei electorale "Old Kinderhook", cu aluzie la numele satului sau natal, Kinderhook.

La 24 martie 1840, a fost creat si un club de sustinere a presedintelui, cu numele de "O.K. Club". In campania electorala, initialele presedintelui intruchipasera acordul cetateanului, privind persoana lui.

Posibilele legende si fabulatii

Desi filologii s-au pronuntat destul de precis cu privire la originile initialelor OK, in legatura cu ele circula multe legende, din care unele s-ar putea sa aiba si un sambure de adevar.

Astfel, pornind de la observatia ca, dupa bataliile navale, britanicii insemnau in evidentele militare numarul mortilor cu expresii de felul "17K", adica 17 morti (17 killed), s-a constatat ca in unele cazul se inregistrau OK, adica "0 killed", caz in care trecerea de la cifra zero la litera o nu era decat o formailitate.

Altii pretind ca OK sunt initialele de la grecescul "Ola Kala" utilizat tot in marina, in sensul "totul este in ordine". Conform acestei teorii, literele OK s-au scris pentru prima oara cu omega si cu kapa.

Aproape sigur, nascociri

Mai exista si varianta germana, in care OK ar abrevia expresia "ohne Korrektur", adica "fara corectura". Varianta este nostima, dar nu se prea explica raspandirea expresiei germane in tarile anglofone.

Francezii au si ei varianta proprie, dupa care expresia ar proveni de la comanda data in porturile franceze "au quai!", pentru descarcarea marfii in port. Comanda franceza este insa foarte departe de sensul expresiei acutale.

Mai aproape ar fi poate varianta dupa care afaceristul american Otto Keiser verifica personal fiecare expeditie provenita de la firma sa si o pecetluia cu initialele proprii: O.K. Ar fi nostim sa constatam ca initalele fusesera initial nume de brand.

In sfarsit, multi pretind ca initialele OK au la baza o motivatie sportiva: ea ar proveni din inversarea literelor, in situatia cand arbitrul confirma o victorie in box, pronutand "knock out". Adica, OK ar fi o expresie rasucita, pornita de la KO. Cand ne avantam in legenda, nimic nu este exclus.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...