Droguri periculoase, candva comercializate ca medicamente

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 21:28
22428 citiri
Droguri periculoase, candva comercializate ca medicamente

Greu de crezut, insa in secolul XIX si XX, tot felul de suferinte puteau fi ameliorate, cel putin teoretic, la farmacie, cu cloroform, cocaina, heroina si metamfetamina, ce pareau solutiile la toate problemele in acele vremuri. Gatul rosu, durerie de dinti, tusea, insomnia si depresia, toate treceau cu aceste asa-zisele "medicamente".

Aceste substante nu numai ca dadeau dependenta, insa erau si foarte periculoase, chiar letale uneori, conform BestMedicalDegrees.com. Majoritatea sunt interzise in prezent sau folosirea lor e restrictionata.

Un astfel de exemplu de medicament era cocaina, sub forma de dropsuri pentru durerile de dinti. Se dadea copiilor pentru a le alina suferinta incepand cu anii 1880, practica avand continuitate pana la inceputul secolului XX. Insusi Freud preamarea virtutile cocainei in tratarea depresiei si impotentei, iar Coca-Cola, la inceputuri, si-a castigat popularitate tocmai pentru ca mentiona cocaina printre ingrediete.

Multe dintre produsele medicinale aveau, la origini, cocaina in compozitie, ceea ce inseamna ca pacientii ce foloseau multa vreme astfel de medicamente se confrutau cu lipsa poftei de mancare, somnul le era afectat, avand si halucinatii, lasand la o parte depresia care se instala si sevrajul. Cocaina a fost interzisa in SUA in 1921, insa deja la acea vreme "medicamentul" avea o piata bine stabilita.

Bayer Pharmaceutical Products a fost compania care a introdus pe piata heroina, pe care a pus-o la vanzare din 1898. Comercializata pentru tratarea tusei, substitut pentru morfina si codeina, heroina a fost primita cu bratele deschise ca remediu eficient pentru aproape orice. Se dadea in caz de pneumonie, tuberculoza, dar si pentru tratarea gripei. Medicilor li s-au dat mostre gratuie pentru a o incerca.

In 1899, au inceput sa apara cazuri cu pacienti ce tolerau drogul, iar in urmatorii ani deja au fost raportate cazuri de dependenta. Bayer a oprit comercializarea "medicamentului" in 1913, fiind interzis in SUA in 1924.

Cloroformul a inceput sa se regaseasca in componenta medicamentelor precum siropul de tuse sau tonicului in caz de raceala si bronsita de dinainte de 1850. In 1847, cloroformul era folosit pentru a ameliora simptomele astmului si ca anestezic general.

Nu putine au fost insa cazurile in care acesta a cauzat stop cardiac sau respirator fatal, revenindu-se in cele din urma la eter. A fost insa folosit in continuare la apa de gura si unguente. In 1976, in SUA a fost interzisa folosirea sa in produse farmaceutice care se ingera, dupa ce s-a descoperit ca poate duce la cancer, in urma testelor de laborator.

Morfina, desi greu de crezut, se gasea chiar in siropurile destinate calmarii durerilor de gingii, la copii. Un astfel de cocteil destinat copiilor primea critici extrem de pozitive din partea mamelor acelor vremuri. O femeie a scris pentru New York Times, in vremea cand produsul abia aparuse piata, ca functioneaza ca "prin magie: copilul imediat a adormit, toata durerea si starea de nervozitate au disparut".

Din pacate, copiii riscau sa nu se mai trezeasca niciodata ca urmare a supradozei. In 1911, Asociatia Medicala Americana a retras produsul, insa in Marea Britanie s-a folosit pana in 1930.

La mijlocul secolului XIX, doi proeminenti medici au inceput sa popularizeze fumatul ca tratament pentru astm. Unul dintre acestia, medicul britanic Henry Hyde Salter, credea ca astmul era cauzat de nervi si emotii, care ar fi dus la spasme la nivelul bronhiilor. Printre "tratamentele" pe care le promova se regasea si tabacul, dar si sedativele precum cloroformul.

Mult mai tarziu s-a descoperit ca, in realitate, fumatul nu face decat sa mareasca frecventa crizelor de astm, in niciun caz sa le amelioreze.

Medicamentul numit Laudanum, continea, in proportie de 10% pulbere de opium, fiind un puternic narcotic, menit sa alunge durerile. Incepand cu 1676, era promovat ca remediu pentru o serie larga de afectiuni, iar din 1800 se folosea inclusiv la tratarea meningitei, febrei galbene si chiar crampelor menstruale.

Bebelusilor li se dadea de asemenea medicamentul cu lingurita, spunandu-se ca le linisteste gingiile, intestinele, ii scapa de flatulenta si convulsii. Nu se mentiona nicaieri pe eticheta ca da dependenta sau ca poate cauza probleme respiratorii, printre altele.

Si metamfetamina era la loc de frunte printre medicamente, comercializata sub numele de Norodin. Era destinata celor ce sufereau de depresie "blanda". In realitate insa, aceasta cauzeaza depresia si se afla in stransa legatura cu pornirile sinucigase, anorexia, artimiile cardiace, insomnia, presiunea arteriala anormala, atacurile de cord si cele cerebrale.

In plus, da dependenta in scurt timp, iar acest tip de adictie e unul dintre cele mai greu de depasit. Este folosita si azi ocazional in tratamentul pentru ADHD si obezitate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#droguri folosite medicamente trecut, #cocaina medicament trecut, #heroina Bayer medicament, #metamfetamina medicament, #medicamente droguri , #inedit