Ziare.com

Dumnezeu si Biblia, o comparatie cu stiinta (I)

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 17:37

   

Dumnezeu si Biblia, o comparatie cu stiinta (I)
Teoriile referitoare la inceputul lumii au dus chiar la crearea celui mai mare experiment din istorie, cel de la Marele Accelerator de Particule (LHC), aflat la Geneva. Daca analizam cu atentie Geneza biblica si comparam ceea ce descrie ea, atunci vom constata ca Biblia este confirmata de stiinta.

Daca punem in paralel versetele capitolului 1 din Geneza si descoperirile din stiinta, asa cum procedeaza Perry Mashall intr-o analiza prezentata de Cosmic Fingerprints, vom constata ca religia este confirmata de religie.

Teoria Big Bang, care se refera la inceputul Universului seamana cu versetul 1: "La inceput a facut Dumnezeu cerul si Pamantul". Acela a fost momentul in care au aparut materia, energia, spatiul si timpul. Toate au aparut dintr-o explozie primordiala. Oamenii incearca azi sa detecteze acea particula care a dus la crearea a tot ce exista. I s-a mai spus "bozonul Higgs" sau "Particula lui Dumnezeu".

In cel de-al doilea verset se spune ca "pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor". Din punct de vedere stiintific, acest verset se refera la "era hadeana" din trecutul foarte indepartat al planetei noastre, cu patru miliarde de ani in urma.

Atunci, Pamanatul era o planeta foarte neprimitoare, unde aveau loc furtuni puternice si apa predomina. Stiinta ne spune ca primele forme de viata au aparut in ocean, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma.

Conform Genezei 1, versetul 3, Dumnezeu a zis : "Sa fie lumina" si s-a facut lumina. Este momentul in care atmosfera nu mai este intunecata si devine opaca. Acum, lumina poate trece prin norii densi ai Pamantului. Pe suprafata planetei isi face loc alternanta zi-noapte.

In versetul 3 se scrie ca Dumnezeu a vazut ca lumina este buna si a despartit-o de intuneric. El a numit lumina "ziua" si intunericul "noapte", mai aflam din Geneza. "Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai". Aceasta ultima fraza este o veche expresie evreiasca ce se refera la completare, indeplinire.

Dupa aceste evenimente, se formeaza oceanul, din condensarea norilor. Apa se evapora din ocean si formeaza norii. In Geneza, acesta este momentul in care Dumnezeu a zis "Sa fie o tarie prin mijlocul apelor si sa desparta ape de ape!". Astfel, El a despartit "apele cele de sub tarie de apele cele de deasupra tariei".

Nu rata, duminica, cea de-a doua parte a materialului "Dumnezeu si Biblia, o comparatie cu stiinta (II)", doar pe Ziare.com
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu stiu daca...

...momentul acestor articole este acum, de Craciun. Indiferent de credinta launtrica, acum, la o sarbatoare atat de importanta a crestinatatii, discutiile pot fi despre cu totul altceva - despre binefacerile noii morale introduse de crestinism, despre rolul "credintei iubirii" in dezvoltarea societatii omenesti etc. Acestea sunt adevaruri pe care nici cel mai extremist dintre atei nu le poate nega.
Ca sa nu spun ca, pentru a gasi analogii sau sinonimie intre teoriile stiintifice si Biblie iti trebuie, oricum, o uriasa doza de optimism si de lipsa de lecturi in domeniu.

 

Tataie,

Care dumnezeu , cel din mintea habotnicilor? Nu mai invadati TOATE forumurile cu povestile voaSTRE DE ADORMIT COPIII(si prostii!).

TP LIca,...

...daca esti ateu, e problema matale. Constat ca esti mai habotnic decat ultima baba de la tara. Crezi cu convingere ca Dumnezeu nu exista, desi n-ai niciun argument pentru asta, iar cele pe care le ai, sau crezi ca le ai, sunt neconvingatoare si usor de demontat. Asa cum nici oamenii de stiinta nu prea au argumente beton. Ei stiu doar atat: trebuie ca exista un Arhitect, un Proiectant, altfel nu poti face ordine in haos, ba sa-l mai faci si sa functioneze ca ceasu'...
Asa ca i-o mai usurel cu insultele la adresa forumistilor. Nu toti suntem retardati, asa cum ne crezi dumneata!
Mai bine amintesteti vorbele unuia mai destept ca matale: "Daca Dumnezeu nu exista si nu crezi, n-ai pierdut nimic. Dar daca exista si nu crezi, ai pierdut totul." Asa, si acum baiete/ fetito, repeta-le in fiecare zi, pana incepi sa le intelegi sensul...

Ambigua.

Nu numai eu spun ca NU EXISTA DUMNEZEU; oameni mai destepti decat mine si care nu pot fi banuiti de comunism , au avut si au aceeasi parere. "Religia, o fraza de dansii inventata ca , cu a ei putere sa va aplece-n jug" a scris si EMINESCU acum mai mult de 100 de ani. Si, draga Ambigua, poti sa-mi spui si mie unde salasluieste acest dumnezeu? Si, daca gandesti cu capul tau , poti sa crezi ineptiile din scrierile religioase? Daca esti cleric , te inteleg , iti aperi sursa bunastarii , dar altfel eu cred ca numai oamenii slabi si neinstruiti pot sa mai creda in povestile religioase. Si,pentru echilibru , dece nu ar exista in scoli si cursuri de ateism , paralel cu cele de religie?Tindem spre un stat religios, de tip TALIBAN?

Eminescu a scris acea fraza, in spiritul vremii sale, profund marcata de amprenta Revolutiei Franceze.

Cea care a adus vantul ateismului in Europa cu tot cortegiul ei de crime.
El, ca om, a fost un tip profund religios. El, un geniu! Se spovedea la manastiri si a avut matusi calugarite. Citeste-i viata, ca sa te luminezi. Dar cea adevarata, nu cea falsificata de comunisti.
Eu nu sunt cleric, dar am vazut cu ochii mei puterea lui Dumnezeu, in care tu nu crezi, iar banul si bunastarea materiala, dupa care alearga omu' nu sunt totul in viata. Ma mir ca n-ai aflat pana acuma!
Iar statul TALIBAN, e tot un stat religios, bazat pe fundamentalismul islamic, daca te intreaba cineva.
Stii ceva? Tu nu stii unde locuieste Dumnezeu, dar iti pui problema si devii curios. De ce? Ce te intereseaza, devreme ce nici nu vrei sa stii de El?

Dumnezeu

Vorbim de Dumnezeu nu de instituția numita religie.Eminescu nu era ateu era impotriva instituției bisericii care la acea vreme propunerile supunerea fata de regim nu in fata lui Dumnezeu uitand ca Isus a fost crucificat deoarece era impăratul oamenilor.Nu cred ca vorbim de același lucru.Mi se pare corect ca ateu fiind sa respecti opinia altora care cred si care se manifesta in aceste zile de sărbătoare pt. Noi crestinii.

La inceput...

La inceput Dumnezeu a creat cerurile si pămantul“ (Geneza 1:1). Primele cuvinte ale Bibliei se referă la crearea sistemului nostru solar, inclusiv a planetei noastre, precum si a stelelor din miliardele de galaxii ce alcătuiesc universul. Potrivit relatării biblice, a fost o perioadă cand pămantul "era fără formă si pustiu“. Nu existau continente si nici pămant fertil. Insă in continuare, relatarea scoate in evidentă ceea ce oamenii de stiintă consideră a fi conditia primordială pentru ca pe o planetă să existe viată: apă din abundentă. Pentru ca apa de suprafată să rămană in stare lichidă, o planetă trebuie să se afle la o anumită distantă de soare. "Pe Marte este prea frig, pe Venus este prea cald, dar pe Pămant este ideal“, explică planetologul Andrew Ingersoll. In mod asemănător, pentru ca vegetatia să se dezvolte trebuie să existe suficientă lumină. De remarcat că relatarea biblică arată că intr-o primă perioadă de creatie, Dumnezeu a făcut ca lumina soarelui să pătrundă printre norii negri de vapori de apă care invăluiau oceanul, ‘ca un scutec’ in care este infăsat un copil Geneza 1:3-5.
In următoarele versete ale cărtii Geneza citim că Marele nostru Creator a făcut ceea ce Biblia numeste "o intindere“ (Geneza 1:6-8). Această "intindere“ contine gazele ce alcătuiesc atmosfera pămantului.
In continuare, relatarea arată că Dumnezeu a schimbat fata fără formă a pămantului pentru a face uscatul (Geneza 1:9, 10). Se pare că el a provocat miscarea si incretirea scoartei terestre, ceea ce a dus la formarea unor albii adanci si la ridicarea continentelor din ocean.La un moment nespecificat din istoria pămantului, Dumnezeu a creat algele microscopice din oceane. Cu ajutorul energiei solare, aceste organisme unicelulare care se reproduc singure au inceput să transforme dioxidul de carbon in hrană eliberand oxigen in atmosferă. Acest proces minunat a fost accelerat in timpul celei de-a treia perioade, odată cu crearea vegetatiei care a acoperit in cele din urmă pămantul. Astfel, cantitatea de oxigen din atmosferă a crescut, fiind create conditiile pentru ca omul si animalele să-si intretină viata prin respiratie. — Geneza 1:11, 12.

 

Ca o concluzie, se pare ca astazi stiinta este cu mult mai redusa ca in urma cu cateva mii de ani

Altfel,nu vad de ce se ajunge acum la concluzii de acest gen. Oamenii de stiinta de astazi, descopera ca sant cu mult in urma celor de dinainte de doua mii de ani,celputin. Nu pot sti cand a fost "redactata" biblia si de cine, insa, ca o dovada a recunoasterii inteligentei din acele timpuri, trebuiesc crezuti acei oameni care au scris, atunci, sau chiar dupa, aceste realitati confirmate astazi. Cu conditia sa nu fie o lucratura a initiatorilor religiilor. Se mai stie ca nu oricine avea acces la stiinta, afara doar de marii preoti. Am zis.

stiinta confirma ceea ce spune biblia din toate punctele de vedere

stiinta e buna... si e bine sa primim confirmari

Din cele spuse de dumneata,

nu stiinta e mai redusa, ci noi suntem tot mai neincrezatori, intocmai ca Toma Necredinciosul. Trebuie sa vedem, sa cantarim, sa masuram, sa pipaim si sa determinam, iar dezvoltarea tehnologica si stiintifica ne permite acest lucru. Dar numai pana la un punct. Exista niste limite pe care, deocamdata, noi nu le putem trece.
Biblia, ca si multe alte scrieri ale unor sfinti parinti care au trait cu secole si milenii in urma, sunt scrise in urma unor revelatii divine, nu in urma unor experimente stiintifice, care de altfel nici nu erau posibile in acele vremuri. Lumea studiaza doar Biblia, nu si scrierile unor sfinti parinti. Sunt multe, vaste si surprinzatoare, ca iti trebuie ani buni sa le lecturezi pe toate.

Accept cele afirmate de tine, insa mai am o nedumerire

Despre ce religie se vorbeste in Biblia despre care se vorbeste in acest articol? Am avut ocazia sa citesc cateva si in fiecare scrie cu totul altceva. In ultimavreme m-am ocupat de acest lucru si am cautat "sa aflu adevarul", dupa cum afirma unii. Am citit Biblia penticostala,pe cea reformata, apoi am gasit altele si altele. Despre cele ortodoxe sau catolice stiam de mult, insa,pot afirma ca exista diferente majore intre una si alta. Astama nelamureste pe mine, inainte de toate. Din cate stim cu totii, cand Dumnezeu a creat omul, pe Adam si Eva, nu le-a spus ca vor trebui sa aiba o religie. Cu timpul, s-au format triburile,ce traiau prin paduri, locurile fiind ferite de ploi si avand vanat din belsug, ptr hrana. Dezvoltarea acestor triburi au dus la diferite forme de organizare,printre care si diferite crezuri, la acele vremuri. Asa se facea ca ei credeau in soare, in ploaie, in tunete s.a.m.d. De aici,cred eu,a plecat oarecum credinta in divinitate, intr-un final. Ei bine, formele de organizare ale acelor timpuri s-au bazat doar pe simple presupuneri, nicideum pe o logica. Totusi, baza de acolo pleaca. Ma puteti contrazice?

Da, te pot contrazice!

"Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alt Dumnezeu afara de mine". Deci li s-a spus ce religie sa aiba.
Nu uita ca Biblia a fost scrisa ulterior, nu in momentul evenimentelor. Cine a fost martor la crearea lumii si evolutia ei, ca sa se apuce sa scrie? Nimeni!
Deci a fost redactata prin revelatie, muuult mai tarziu, poate milioane de ani, cine stie, ca scris este: o mie de ani sunt ca clipa, inaintea lui Dumnezeu. Si nu a fost descoperita tuturor oamenilor, ci poporului ales, cel evreu. De la Adam si Eva, pana la Moise si cele 10 porunci, au trecut ani buni, in care oamenii au facut cam ce-au vrut si au trait dupa cum i-a taiat capu'. Ca si acuma. Omu' nu s-a schimbat, nici ca fizic, nici ca psihic si nici comportamental. E tot ala de la intemeierea lumii. Cu cap, maini, trunchi, picioare, cu invidii, cu lacomie, cu rautati (astea-s predominante!), cu dragoste, cu dreptate, cu pricepere, harnicie s.a.m.d.
E bine sa pui pret pe Biblia Bisericii primare, cea ortodoxa. Si cea catolica ar fi fost buna, dar au facut niste modificari, care s-au inmultit si s-au amplificat in bibliile reformate, sa poata fi "adaptate" la interese mai pamantesti. Ca sa vezi ce parsiv e omu', numa' si numa' sa nu faca ce trebuie...

Nu e parsivenie Ambigua!

Ci nevoia instinctiva a omului de a fi liber de ORICE dogma, credinta si apasare impusa de altii.Ateismul este dorinta oamenilor de a se elibera de dogme , oricare ar fi ele.Fara a tine seama de atrocitatile bisericii in evul mediu , dar si de azi, religia limiteaza orizontul de cunoastere si devenire al tinerilor , urmarind sa-i faca sclavii dogmelor religioase. Vezi ce se intampla in tarile islamice , dar si la noi in tara , unde oameni cu o educatie deficitara , preponderent religioasa , actioneaza ABERANT, pierzandu-si chir viata. Merita?

Lica, faci o confuzie!

Libertatea fara Dumnezeu, duce la crime. Simplu, cele enumerate de tine, sunt actiuni "in numele" lui Dumnezeu, pentru a obtine niste avantaje pamantesti.
Cei care, cu adevarat sunt liberi in Hristos, nu cunosc ranchiuna, ura, crima si alte tare, ci doar dragostea crestina, care nu ucide, nu uraste, nu face rau etc.
De dogme avem nevoie, caci noi nu stapanim cea de-a doua natura a noastra: cea spirituala. Nu stim mai nimic despre tainele creierului nostru si cu atat mai putin despre "lumea de dincolo", unde nu suntem noi stapani, ci Dumnezeu. Cate ceva au incercat sa afle savantii, dar e mai nimic. De aceea avem nevoie de aceasta calauza, care e religia cu dogmele sale. Cei care, pun pret pe latura pamanteasca a omului, cum sunt ateii, ajung ca niste fiare, umbla numai sa-si satisfaca trebuintele pamantesti, indiferent cu ce pret si asta declansaza apocalipsa. Ultima, a fost cea comunista si ai vazut unde ne-a dus...

cum dracu se face,

ca tocmai biserica a recunoscut faptul ca primele capitole din biblie sunt doar adaptari din alte religii antice,iar acum aducem in discutie tocmai acele capitole?
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article574768.ece
Oare se mai gasesc cre(s)tini care sa creada toate prostiile?Si de unde aceasta paralela intre dumnezeu(ceva imaginar)si stiinta?Mai sunteti multi?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor