Enigma balenelor sinucigase (Video)

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 13:14
6949 citiri
Enigma balenelor sinucigase (Video)
Foto: Mentalfloss

Inca din secolul I i.Hr, precursorii nostri au observat cu uimire obiceiul unor balene de a esua la tarm, fara a reveni in apa, macar ca sa se salveze in ultima clipa. Documentele antice romane si grecesti confirma aceste observatii, dar si faptul ca inteleptii antichitatii nu le-au gasit explicatii.

Cercetatorii moderni au studiat fenomnul in fiecare caz si au gasit motivatia logica a balenelor sinucigase, pentru aproximativ o jumatate din loturile studiate. Cealalta jumatate insa ramane in domeniul ipotezelor, informeaza Mentalfloss.

Motivatia logica este legata de eventualitatea balenelor bolnave, sau obosite dupa ce au fost urmarite de pradatori si au ajuns incapabile sa mai fie stapane pe sine. Ele s-au lasat plutind in deriva, pana le-au impins valurile la tarm.

Acestea sunt motivatiile pentru cazul balenelor esuate individual. Mult mai complicat si mai greu de explicat pare cazul sinucigaselor in grup compact. Aici, suntem nevoiti sa ne limitam la domeniul presupunerior.

Cel mai probabil este cazul cand grupul se avanta sa inoate prea aproape de tarm, fara sa fi luat in calcul faptul ca nu va avea timp sa se retraga in timpul refluxului. Explicatia este cu atat mai plauzibila, cu cat cetaceele sunt animale mari si greoaie, care nu se deplaseaza usor si se dezorienteaza rapid.

O alta explicatie, mai subtila, a fost gasita recent de cercetatori. Balenele - si uneori delfinii - pot fi victima propriei lor structuri sociale. Ele sunt organizate sa urmeze cu fidelitate neabatuta si in grup un lider, iar daca acesta esueaza din motive de sanatate, sau fiind ranit, este posibil sa-l urmeze intreg grupul.

Cercetatorii mai pun faptul si pe seama unor campuri magnetice neintelese. In sprijinul acestei idei, exista exemplul unor exercitii militare cu radiolocatoare americane, efectuate in anul 2000, in zona insulelor Bahamas. La 36 de ore dupa exercitiu, s-au gasit corpurile a 17 cetacee esuate la tarm.

Fireste, epidosodul explica un caz singular si specific epocii noastre, iar explicatia chiar daca este plauzibila, ramane nesatisfacatoare daca tinem seama de faptul ca balene sinucigase au fost identificate inca din antichitatea greco-romana.

Cercetarie cele mai recente, dar si cele mai interesante s-au bazat pe filmarea vietii cetaceelor in aporpierea malurilor. Ele au scos la iveala faptul ca sunt frecvente cazurile cand balena vaneaza o vietuitoare mai mica si mai agila, care o atrage spre mal. Aici, fie o inhata dar nu mai are energie suficienta sa se intoarca in larg, fie o rateaza si iarasi ii lipseste energia.

Spre deosebire de ipoteze, asemenea cazuri sunt dovedite cu probe filmate, dar ele nu pot fi generalizate, cel putin pentru faptul ca nu explica sinuciderea balenelor in grup. Acest aspect ramane inca deschis cercetarii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#balene sinucigase, #balene esuatela tarm, #esuare balene , #inedit
Comentarii