Exista in Bucuresti o strada unde trecatorilor le e mila sa calce - Interviu cu artista care a pictat-o

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 08:21
25849 citiri
Exista in Bucuresti o strada unde trecatorilor le e mila sa calce - Interviu cu artista care a pictat-o
Foto: Facebook/Eva Radu

Eva Radu e o tanara de nici 30 de ani, careia i s-a incredintat un proiect dificil, acela de a schimba complet imaginea unei strazi din Bucuresti. Strada Xenofon e unica din Capitala, fiind asezata doar pe trepte, iar tanara artista a reusit sa o preschimbe in cascada.

E a doua oara cand Eva picteaza strada. De ce s-a ales ca tema tocmai cascada, cum a fost aleasa artista, unde ii putem vedea lucrarile si daca se poate trai dintr-o astfel de preocupare ne-a spus chiar Eva Radu, intr-un interviu Ziare.com.

E a doua oara cand pictezi strada Xenofon. Ce ai reprezentat prima oara pe trepte si ce de aceasta data?

Anul trecut am pictat, pe cele opt randuri de trepte, opt cladiri reprezentative ale Bucurestiului si anume Opera, Ateneul, Arcul de Triumf, Muzeul de arta, Mausoleul din Parcul Carol, Teatrul National, Muzeul Taranului Roman si Casa Poporului. Anul acesta intreaga scara a fost pictata cu o cascada.

Alegerea temei ti-a apartinut sau nu?

Tema a fost o decizie comuna intre agentia de media Initiative, Primaria sectorului 4 si mine. Eu am venit cu cateva propuneri, dintre care s-a ales, spre bucuria mea, cascada.

Cum e sa pictezi pe trepte, comparativ cu o suprafata plana?

E un pic mai dificil, dar tocmai datorita faptului ca a reprezentat o provocare si din punct de vedere tehnic, m-a stimulat sa ofer tot interesul si timpul necesar pentru ca lucrarea sa iasa bine.

De ce tocmai aceasta strada? Banuiesc ca nu e singura speciala din Capitala. Au mai existat si alte "strazi-candidat"?

Locul a fost ales, ca si anul trecut, de catre Agentia de media Initiative Romania, cea care a initiat acest proiect de pictare a unei strazi in trepte aici, in Bucuresti.

Ai fost aleasa dintre mai multi artisti? Cum ai ajuns sa fii tu cea care a pictat strada si nu altcineva?

Am fost contactata de agentie prin telefon, m-am intalnit cu echipa reponsabila de acest proiect, iar ulterior le-am oferit un portofoliu de lucrari realizate in diverse alte locuri.

Ai mai avut astfel de lucrari "stradale"? Daca da, unde?

Un alt proiect de arta urbana nu am mai avut, dar astept cu interes orice propunere viitoare, inclusiv pictarea unor pereti exteriori, fatade de cladiri sau calcane ori poate alte scari ce merita puse in evidenta, cum ar fi cele de langa Academia Militara.

Cat rezista o astfel de pictura?

Dat fiind fapul ca strada Xenofon este totusi o strada circulata, mai ales acum, cand este obiectiv turistic si, deci, traficul este intens, dar si din cauza faptului ca este expusa intemperiilor si luminii solare, durata de viata a picturii a fost de un an, in cazul proiectului trecut. Anul acesta am folosit vopseluri si mai rezistente, in speranta ca va avea o durata de viata mai lunga.

Foto: Cristian Perianu

Daca ai putea sa alegi oricare loc din Bucuresti, pentru a-l picta, pentru care ai opta si ce ai desena?

Mi-ar placea sa pictez un perete, fatada, calcan de cladire, care sa aiba o vizibilitate foarte buna, intr-o zona centrala a Bucurestiului. Sunt atatea locuri prin centru, Calea Victoriei, Lipscani... Una care sa poata fi gasita foarte usor si de vizitatorii din alte orase, dar si de straini.

Ca si reprezentare plastica, as opta pentru peisaje pitoresti, ceva inspirat din zonele noastre montane, dar nu numai, sau interioare de gradini romantice, cu multe flori, vegetatie, multe elemente decorative din diverse zone ale tarii, cu simbolitica traditionala diferita, dar care in compozitie sa creeze un tot unitar, ca o incununare a diversitatii obiceiurilor din toate regiunile tarii. As opta clar pentru ceva emblematic pentru tara noastra.

Care a fost cea mai vehementa reactie la vederea strazii pictate?

Reactiile oamenilor au fost foarte interesante si apreciative, iar cativa chiar si-au cerut scuze ca sunt nevoiti sa calce in picioare pictura, pentru a o putea parcurge in totalitate. Cea mai simpatica reactie a fost a unui baietel care nu cred ca avea mai mult de 5 anisori si care i-a marturisit tatalui ca lui ii este mila sa calce pe pictura.

Foto: Facebook/Eva Radu

Cum vezi tu, cu ochi de artist, Bucurestiul? Judecandu-l la rece, ce fel de oras e?

Bucurestiul meu este atipic, niciodata static in perceptie, schimbator dupa propria stare de spirit. Poate fi fabulos si haotic in acelasi timp si pot sa ma bucur de amandoua simultan.

Revigorant sau obositor, pasnic sau morocanos, imbratisez contrastele lui pentru ca Bucurestiul m-a primit in bratele sale inca din perioada facultatii si a devenit astfel casa mea, unde imi pot dasfasura activitatea artistica la un nivel tot mai imbucurator.

Dupa proiecte precum "strada in trepte", ai mai primit si alte oferte?

Propuneri sunt multe, comenzi de pictura murala indoor am in permanenta, insa un alt proiect de arta urbana de o asemenea anvergura, cum a fost Strada Xenofon, momentan nu a venit, dar il astept.

Tudor Plaiesu, artistul care picteaza dumnezeieste cu vin (Galerie foto) - Interviu

Care a fost cea mai vasta dintre lucrarile tale? Ce dimensiuni a avut si cat ti-a luat sa o finalizezi?

Durata de executie nu este neaparat direct proportionala cu dimensiunea picturii. Str. Xenofon a fost cea mai mare, ca dimensiune, si a durat trei saptamani, din punct de vedere al executiei. Cea mai lunga durata de lucru a unui proiect a fost intr-o locuinta privata, unde am lucrat timp de o luna si jumatate un perete de aproximativ zece mp pe care am pictat o incapere in stil baroc, cu personaje in costume de epoca cantand la pian, harpa si alte instrumente.

Foto: Facebook/Eva Radu

Ti s-a propus sa desenezi un perete al unei cladiri?

Cele mai multe proiecte sunt pictura murala indoor, de la camere de copii, livinguri, dormitoare, bai, bucatarii, crame, gradinite, restaurante, baruri, cafenele etc.

Traiesti exclusiv din desenele tale? Cat ar costa o pictura de genul celei din strada Xenofon?

Comenzile pe care le primesc de pe site-ul www.desene-pereti.ro si cel in lucru, www.artaincasata.ro, unde am expus toate proiectele mele de pictura murala, ma ajuta sa ma intretin de sase ani deja.

Desenezi si pe altfel de suport? Unde iti putem vedea lucrarile?

Arta mea de suflet ramane pictura pe panza si gravura, insa din cauza timpului foarte limitat de comenzile cu pictura murala, numarul de lucrari personale a ramas unui modest. Intentionez insa sa recuperez cu portofoliul de lucrari personale, deoarece pregatesc deja pentru anul 2016, cand voi implini 30 de ani, o expozitie personala, in care voi expune 30 de lucrari de pictura, gravura si colaj.

Diverse lucrari personale am expus de-a lungul anilor in cadrul unor galerii de arta, muzee din tara si strainatate, expozitii colective, concursuri, bienale de arta, tabere de creatie si tot felul de alte evenimente artistice in tara sau strainatate, cum ar fi in Italia, Spania, Germania, Republica Moldova, Bulgaria etc.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Eva Radu pictat strada Xenofon, #strada trepte pictata Bucuresti poze, #strata trepte Capitala pictura, #strada desenata Bucuresti foto , #inedit