FBI a gasit pantofii lui Dorothy din ''Vrajitorul din Oz'', furati acum 13 ani

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 14:27
5927 citiri
FBI a gasit pantofii lui Dorothy din ''Vrajitorul din Oz'', furati acum 13 ani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Pantofii rubinii purtati de Judy Garland in filmul muzical american "The Wizard of Oz" ("Vrajitorul din Oz"), disparuti in mod misterios in urma cu 13 ani dintr-un muzeu din Minnesota, au reaparut, aproape ca prin magie.

Acestia sunt, fara indoiala, cei mai faimosi pantofi din cinematografia americana, relateaza miercuri AFP.

Cu ajutorul lor, lovindu-si calcaiele de trei ori, Dorothy, tanara eroina a marelui clasic din 1939, isi realizeaza visul sau cel mai de pret: reintoarcerea acasa, in Kansas. Insa, putin mai departe spre nord, in Minnesota, una dintre perechile utilizate la turnarea filmului au disparut in miezul unei nopti din 2005 din vitrina din sticla in care erau depusi la Judy Garland Museum din Grand Rapids - localitatea natala a actritei.

O recompensa de un milion de dolari a fost promisa oricui putea contribui cu informatii la gasirea condurilor. Insa, soarta acestora a ramas un mister pana cand politia federala americana (FBI) a anuntat, marti, ca i-a gasit, aparent in stare buna, dupa o indelungata investigatie.

"Este uimitor! Am crezut ca s-au pierdut pentru totdeauna", a declarat pentru AFP o reprezentanta a Judy Garland Museum, Sue Plagemann.

Agatati pe peretele unui restaurant aflat pe marginea unui drum ori aruncati intr-o mina de fier... acestea au fost doar cateva dintre pistele urmate fara succes de-a lungul anilor de politia locala.

Ancheta s-a indreptat anul trecut catre o persoana care a incercat sa fraudeze compania de asigurari depozitara a drepturilor de proprietate asupra condurilor. Aceasta s-a incheiat douasprezece luni mai tarziu in Minneapolis, in timpul unei operatiuni condusa de agenti FBI infiltrati.

"Nu s-a terminat. Mai sunt inca multe de facut", au comunicat marti autoritatile care au facut apel la oferirea oricaror informatii care ar putea ajuta la identificarea tuturor celor vinovati.

Cel putin alte trei perechi identice, purtate de Judy Garland in "The Wizard of Oz" exista in prezent. Una dintre acestea este expusa la National Museum of Natural History din Washington, care a reusit sa obtina peste 300.000 de dolari in 2016 printr-o campanie de strangere de fonduri necesare restaurarii condurilor.

Citeste si Rochia lui Dorothy din Vrajitorul din Oz, vanduta pentru o suma colosala

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pantofi Vrajitorul din Oz, #pantofi Dorothy Vrajitor OZ , #inedit