Fenomene ciudate ale mintii umane

Marti, 19 Iulie 2011, ora 12:55
5065 citiri
Fenomene ciudate ale mintii umane
Foto: Top Tenz

Te intrebi mereu de ce vii cu mai multe cumparaturi de la hypermarket, fara sa iti dai seama. Totul este cauzat de anumite procese petrecute in creier. Spunem de multe ori ca mintea ne joaca feste. Din punct de vedere stiintific, acest lucru s-a dovedit de multe ori adevarat.

Creierul uman este incredibil de complex si organizat. Este greu sa intelegi mecanismele care stau in spatele perceptiei umane, informeaza Top Tenz. Iata o lista a unor fenomene bizare, care se petrec zilnic in creierul uman.

Cainii negri si raul

S-a constatat, de exemplu, faptul ca animalele in culori deschise sunt adoptate mai usor de oameni. Cainii de culoare neagra sunt asociati de mintea umana cu raul si sunt evitati. Este si impactul filmelor asupra noastra, in ele aceste animale fiind de multe ori unele posedate de spirite rele. Iar raul este intotdeauna asociat cu negrul.

Culoarea apei

Cand o bem din pahar sau o vedem in cantitati mici, apa nu are culoare. Totusi, marile, oceanele si intinderile mari de apa sunt albastre sau verzi. Culoarea devine mai intensa odata cu adancimea, iar noi o percepem cu atat mai bine cu cat apa este mai multa. De fapt, un pahar cu apa are o slaba tenta de albastru, imperceptibil pentru noi.

La culoarea apei contribuie si impuritatile din ea, precum si algele care se pot gasi acolo. O anume culoare a apei nu indica neaparat poluarea.

Focurile de arma "contagioase"

S-a constatat ca focurile de arma trase de oameni sunt un fenomen sociologic si determina o reactie ciudata. O persoana care trage cu o arma la o tinta poate sa le determine si pe altele sa faca la fel. Ceilalti nu vor sti de ce trag cu arma si spre ce trag.

Fenomenul rezulta din combinatia unor factori precum increderea, panica si reflexul. Politistii, de exemplu, trag atunci cand aud si vad ca un alt coleg trage cu arma, din cauza panicii care ii cuprinde si a increderii in actiunile acestuia. Situatiile-limita in care ei sunt pusi sporesc si mai mult acest risc.

Perspectiva fortata

Aceasta este o tehnica prin care se obtine intentionat o iluzie optica. Astfel, un obiect pare mai indepartat decat este el de fapt. Tehnica este folosita in arhitectura, cinematografie si de fotografii profesionisti. Un bun exemplu este filmul "Lord of the Rings", in care unii actori par mai mici decat altii.

Fenomenul poate sa apara si in mod natural. Un alt exepmplu este Oragon Vortex, aflat in Gold Hill, Oregon. Zona este cunoscuta prin efectele speciale create in mod natural si iluziile optice care au transformat-o intr-o atractie pentru turisti. Oamenii, de exemplu, par a avea acolo o inaltime diferita.

Scanteierile verzi ale Soarelui

Aceste fenomene optice rare apar imediat dupa apusul Soarelui sau inainte de rasarit. Un punct verde apare chiar deasupra Soarelui. Chiar Jules Verne a popularizat acest fenomen in opera sa "Le Rayon Vert".

Acest fenomen pooate fi vazut de la o altitudine mica, atunci cand orizontul nu este blocat vizual. Oceanul este un loc perfect pentru a-l observa. Chiar si varfurile de munte sunt locuri tocmai bune pentru a vedea aceste scanteieri verzi.

Se pare ca ele provin de la refractia luminii in atmosfera. Ramane, totusi, intrebarea de ce aceasta lumina verde apare doar intr-o parte a Soarelui, luand in calcul marimea acestuia.

Un fenomen similar este scanteierea rosie, care apare atunci cand marginea de jos a Soarelui iese dintr-un nor la orizont.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#minte iluzie optica, #creier soare verde, #creier realitate deformata , #inedit
Comentarii
Poza 24221
24221
rank 5
Interesant articol