Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gesturi cunoscute care inseamna cu totul altceva decat crezi

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 19:44
98120 citiri
Gesturi cunoscute care inseamna cu totul altceva decat crezi
Foto: 1235

Uneori, gesturile pot spune mai mult decat cuvintele. In relatiile dintre oameni care se cunosc foarte bine, in cuplu, se intampla deseori ca tensiunile sa fie rezolvate printr-o imbratisare sau o mangaiere.

Daca microexpresiile sunt universale, gesturile au interpretari variate in culturi diferite. Acelasi gest, de exemplu, poate reprezenta aprobare, bani, expresie injurioasa, zero sau homosexualitate.

Daca vrei sa faci o impresie buna cat timp esti in vacanta in strainatate, trebuie sa cunosti cate ceva despre cultura locala si, implicit, despre gesturi si comunicare nonverbala.

Gestul OK

Sa luam, de exemplu, cunoscuta si des uzitata, in cultura americana si europeana, emblema OK. Majoritatea indivizilor stiu ca lipirea varfurilor aratatorului si degetului mare, formand un cerc, iar celelalte trei degete fiind indepartate unul de celalalt, au o semnificatie pozitiva, de aprobare. Insa, contrar acestei interpretari atat de raspandite, gasim, in sudul Italiei, in Sicilia, acelasi gest al mainii, numai ca cele trei degete sunt lipite, insemnand : "tu sei un nullo e io ti voglio ammazzare" (esti un nimic si vreau sa te omor).

In Franta, de exemplu, gestul "inelului" semnifica si "zero" sau "nimic", iar in Japonia poate insemna "bani". In unele tari mediteraneene, este un semn pentru gaura si adesea se utilizeaza pentru indicarea homosexualitatii.

Thumbs Up - degetul mare

In Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda gestul degetului mare ridicat are trei intelesuri diferite. Il folosesc, de obicei, autostopistii cand doresc sa fie primiti intr-un vehicul, este un semn de OK, iar atunci cand degetul marc este ridicat brusc, el devine un semn de insulta, avand un sens ordinar, obscen.

In Grecia, spre exemplu, acest semn inseamna o invitatie vulgara la sex, asa ca nu e de mirare ca un autostopist australian nu va avea foarte mult succes in Grecia.

Gestul are in spate si o istorie indelungata, datand inca de pe vremea romanilor, cand, indicand in sus sau in jos cu degetul mare, spectatorii isi exprimau parerea in privinta sortii unui gladiator, care putea sa moara ori ar fi putut fi salvat de public. El se numea "pollice verso" si insemna "cu degetul intors".

Dar e destul de problematic sa te exprimi asa in anumite regiuni ale Orientului Mijlociu, zona mediteraneana si Asia de sud-est, unde a arata degetul mare e ca si cum l-ai arata pe cel mijlociu in Romania. Filipinezii chiar fac acest gest intr-un mod mai extrem, ducand degetul ridicat in dreptul capului.

Degetul mare este utilizat, in combinatie cu alte gesturi, si ca semn al puterii si superioritatii.

Semnul V

Semnul victoriei si al pacii reprezentat de degetul aratator si cel mijlociu tinute deschise, in forma de V a fost folosit de Winston Churchil la sfarsitul celui de-a doilea razboi mondial, apoi preluat de hipioti, devenind in timp destul de popular.

Semnul V inseamna, cel mai adesea, "victorie", in Statele Unite si in mare parte din Europa. Daca insa arati "V"-ul tinand palma spre tine, un britanic va fi extrem de ofensat, acest gest fiind echivalentul semnului jignitor cu degetul mijlociu aratat persoanei in cauza, tinand palma spre tine. Semnul victoriei arata cu totul altfel in Argentina: mana tinuta pumn, cu aratatorul putin mai ridicat.

Acest semnal inseamna si numarul "doi" in multe locuri din Europa.

Aceste exemple arata ca interpretarea gresita a gesturilor poate provoca consecinte neplacute si ca intotdeauna trebuie luat in consideratie mediul cultural al oamenilor inainte de a trage concluzii pripite din limbajul trupului sau din gesturile lor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#gesturi cunoscute semnificatie, #gesturi comunicare nonverbala , #inedit
Comentarii
Poza GBestiDoby
GBestiDoby
rank 4
Ati uitat sa pomeniti de antebratul stang pus peste incheietura mainii drepte, simultan cu ridicarea pumnului drept...gest care inseamna NIMIC...De ex: Ai gasit Georgele ceva desppre Doby? ... La care Georgel, zis si Bondoc, raspunde: Am gasit o...laie