India, date inedite despre o lume plina de mistere

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 08:56
8050 citiri
India, date inedite despre o lume plina de mistere
Fto:

Despre India se pot scrie, si chiar s-au scris, biblioteci intregi. Si oricat ai citi din tainele acestei lumi a misterelor, inca mai gasesti altele noi, situatii neasteptate in fata carora nu poti decat sa ramai uluit.

Portalul Radioc trece in revista cateva, care cu siguranta sunt departe de a fi singurele:

  • Prima universitate din lume fost creata in India anului 700 i.Hr, cand nicaieri in Europa nu exista un sistem de invatamant organizat.

  • Sanscrita, limba traditionala a Indiei antice, este baza tuturor limbilor indo-europene. Potrivit unei cercetari publicate de Forbes in 1987, sanscrita este cea mai buna baza pentru elaborarea unui software lingvistic.

  • Matematicienii din India stiau sa opereze cu ecuatii de gradul al doilea inca din secolul XI.

  • Vechii indieni stiau sa scrie un numar format din 10 la puterea a 53-a cifre. Grecii si romanii abia puteau sa scrie un numar cu 10 la puterea a 6-a cifre.

  • Sistemul zecimal, dar si cel binar, au fost descoperite in India din secolul I i.Hr. de catre Aryabhatta.

  • Numarul "pi" a fost calculat pentru prima oara in India de catre matematicianul si astronomul Budayappa, in secolul al VI-lea.

  • In jurul anului 150 d.Hr, indienii au construit primele baraje cu lacuri de irigare necesare agriculturii.

  • Cea mai veche scoala de medicina din lume a fost creata tot in India, de catre Charaka, in urma cu peste 2.500 de ani. In acea epoca, medicii indieni stiau sa faca operatii precum cezariana, indepartarea cataractei, eliminarea calculilor renali si chiar chirurgie pe creier. S-au identificat 150 de instrumente chirurgicale folosite de catre medicii indieni.

  • India era cea mai bogata tara din lume, inainte de sosirea britanicilor, in secolul al XVII-lea. Pana in 1896, singurul loc de pe glob unde se extrageau diamante era India. De acolo provine si cel mai celebru diamant din lume, Koh-i-Noor, apartinand in prezent coroanei britanice.

In prezent, sunt recunoscute ca oficiale in India doua limbi: engleza si hindi. Celelalte circa 200 de limbi vorbite in tara se considera neoficiale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#India stiinta antica, #India astronomi, #India matematicieni, #India curiozitati fapte , #inedit