Injurati birjareste, blestemati din suflet, pentru a nu simti durerea

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 14:42
3782 citiri
Injurati birjareste, blestemati din suflet, pentru a nu simti durerea

Pot injuraturile murdare, blestemele aprige, sa ne ajute in calmarea durerilor? Un experiment realizat recent da un raspuns afirmativ acestei intrebari: da, injuratura obscena, exprimata din suflet, poate reduce cu adevarat senzatia de durere.

Psihologul britanic, Richard Stevens de la Universitatea din Keele, a constatat ca, din cauza durerilor cauzate de nastere, sotiei sale i-au iesit pe gura cele mai aprige injuraturi pe care el le-a auzit pana atunci.

Nici nu i-a trecut prin cap ca o femeie, care nu vorbise urat decat sporadic, ar putea sa injure birjareste. Hotarat sa dea un raspuns acestei enigme, profesorul a decis sa gaseasca solutia in cadrul unui experiment.

A adunat, din randul propriilor studenti, 67 de voluntari, care trebuia sa tina mana intr-un vas cu gheata, cat mai mult posibil. Un test tipic de rezistenta la durere. In timpul experimentului, nivelul durerii in randul voluntarilor crestea treptat, si, cu cat mai mult isi suprima durerea un voluntar, cu atat rezistenta la durere a acestuia se reducea, noteaza Deutsche Welle.

In urmatoarea varianta a experimentului, voluntarii au fost impartiti in doua grupuri. Celor din primul grup li s-a permis sa injure si sa rosteasca cele mai murdare cuvinte din vocabularul personal. Celalalt grup, de asemenea, putea striga, dar fara sa pronunte cuvinte obscene.

Rezultatul s-a dovedit surprinzator: cei care au avut dreptul sa injure si sa foloseasca cuvinte murdare au rezistat in apa inghetata cu doua minute mai mult decat cei care au avut la dispozitie doar cuvinte fara tenta obscena. Acestia nu au rezistat decat 1 minut si 15 secunde. Astfel, s-a concluzionat ca injuratura obscena reduce simtul subiectiv al durerii.

Stevens a oferit si o explicatie acestui fenomen: in timpul exprimarii unor cuvinte murdare, corpul se afla intr-o puternica stare de anxietate. In aceste conditii, glandele suprarenale recepteaza semnalul si elibereaza hormonul stresului numit cortizol, care la randul lui reduce sensibilitatea la durere. La fel se intampla si in cazul strigatelor de lupta, raspandite in toate culturile lumii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#injuraturi durere, #durere injuraturi experiment , #inedit