Interzis in China (Galerie foto)

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 22:28
13269 citiri
Interzis in China (Galerie foto)

Multe lucruri sunt interzise in China, a treia tara ca marime din lume si tot a treia putere la nivel global, loc in care multe controverse se impletesc. In China locuieste 20% din populatia mondiala, care consuma mai mult otel decat SUA, Europa si Japonia la un loc. Peste jumatate din falsurile de pe piata globala provin din aceasta tara.

14 ciudatenii despre China

Insa chinezii sunt un neam aparte, obligat sa se supuna unor legi cel putin ciudate, pentru alte popoare. Desi utilizatorii de Internet din China au de cinci ori mai multe sanse ca americanii sa aiba blog, acestia sunt atent monitorizati de structurile statutului.

Se estimeaza ca "Politia Internetului" numara circa 30.000 de persoane. Mesajele sunt sterse la minute, chiar secunde distanta de momentul postarii lor. Iar raspandirea zvonurilor pe Internet este strict interzisa, existand o lege in acest sens din 1997.

Tot in China nu este deloc agreata la TV sau cinema folosirea dispozitivelor de calatorire in timp. Nici in filmele SF acest concept nu este ingaduit, dupa cum relateaza revista Life.

Alura de castigator a Chinei e greu de pastrat. Asa se explica de ce la ceremoniile de deschidere a Olipiadei de la Beijing, din 2008, autoritatile chineze i-au interzis unei fetite de 7 ani, Yang Peiyi, sa faca parte din cor pentru ca nu avea dantura perfecta, inlocuind-o cu mai fotogenica Lin Miaoke.

Interzise sunt si statuetele din plastic ori suvenirurile care il reprezinta pe Mao, in provincia de bastina a acestuia, Hunan. Legea, datand din 2010, explica faptul ca acestea se deformeaza si deterioreaza prea repede, ori orice obiect ce il reprezinta pe Mao trebuie sa fie perfect.

Guvernul chinez a scos in afara legii, in 2005, ceva ce in Occident era foarte apreciat, respectiv servirea de sushi direct de pe corpurile femeilor, argumentand ca aceasta practica "insulta calitatea morala a oamenilor".

Desi turneul lui Bob Dylan presupunea concerte si in Asia, in 2010, autoritatile chineze au decis ca e mai intelept ca artistul sa nu fie lasat sa-si expuna ideile publicului din aceasta tara.

In 2000, ingrijorat de faptul ca tinerii chinezi si-ar pierde prea mult timp cu un tip de distractie frivola, guvernul chinez a interzis comercializarea consolelor de tipul PS3, Xbox 360 si Wii. In mod ironic sau nu, toate sunt "made in China".

Si filmul Avatar, cu incasari-record la nivel mondial, dar si in China, a fost interzis in cinematografele 2D. Asta, in conditiile in care in China exista foarte putine cinematografe 3D.

In iunie 2010 s-a decis ca personalul militar sa nu mai aiba unda verde la intalnirile online, sa nu mai aiba posibilitatea de a avea bloguri sau pagini personale. Personalul militar nu este primit nici macar in Internet cafe-uri, care exista in numar urias in China.

In 2009, in provincia Zhengzhou s-a interzis oficialilor sa mai apara cu "frizuri nenaturale".

De aici a fost doar un pas pana la interzicerea, pentru aceiasi oficiali din Zhengzhou, sa mai poarte haine prea colorate.

In timpul Olipiadei de la Beijing, autoritatile au interzis bannerele sau alte forme de incurajare pentru o echipa (tara) sau alta, chiar si pe cele pe care era inscriptionat mesajul "Hai China!". Motivul: este nedrept pentru cealalta echipa. Au fost interzise, de asemenea, fluierele si alte forme de distragere a atentiei.

In februarie 2011, autoritatile chineze au stricat planurile americanilor, care gandisera un turneu al unei mumii de 4.000 de ani, descoperita in regiunea chineza Xinjiang. Desi nu a fost dat niciun motiv, se speculeaza ca trasaturile "caucaziene" ale mumiei au fost de vina. Discutiile legate de cine a locuit prima oara in regiunea vestica Xinjiang riscau sa fie reluate.

In China multe site-uri sunt restrictionate, mult prea multe pentru a fi enumerate. Totusi, Facebook, Twitter si Youtube, mai nou si LinkedIn, nu pot fi accesate din China.

In 2008, Biserica Catalica a fost foarte iritata cand autoritatile chineze au interzis unor fete bisericesti din China sa calatoreasca la Roma, pentru a participa la o intalnire importanta. De altfel, fetele bisericesti din China nu au voie sa recunoasca autoritatea Papei.

In 1983, autoritatile de la Beijing au interzis animalele de companie, aici intrand cainii, porcii, ratele si alte cinci animale, fiind privite ca o manifestare a luxului. Cainii sunt in prezent permisi ca animale de companie, insa taxele sunt mari, iar blanosii trebuie sa aiba implantat un microcip.

Si reclamele ce trimit cu gandul la lux au fost interzise din martie 2011, aici intrand reclamele stradale, panourile publicitare ce folosesc termeni precum "lux", "regal", "suprem" sau "inalta clasa", pe motiv ca incurajeaza un mediu nesanatos si un stil de viata "strain".

Mult-asteptatul album Guns N'Roses, Chinese Democracy, lansat in 2008, a fost interzis in China. Dar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni, daca tinem cont de titlul albumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interzis China, #legislatie China, #ciudatenii China, #China legi , #inedit