""
Ziare.com

Intrebari simple, la care stiinta n-a gasit inca raspunsul

Joi, 13 Martie 2014, ora 14:08

   

Intrebari simple, la care stiinta n-a gasit inca raspunsul
Trebuie sa recunoastem ca, de-a lungul timpului, stiinta a rezolvat multe. A demonstrat ca Pamantul e rotund, a explicat heliocentrismul, a reusit operatia pe cord deschis si trasplantul de organe, a eradicat cateva boli care distrugeau popoare intregi si inca multe altele.

Sunt probleme complexe, a caror rezolvare a cerut efort si adesea sacrificii. Totusi, au ramas intrebari care la prima vedere par simple sau chiar naive, carora stiinta pur si simplu nu le-a gasit explicatie, iar portlaul Mixstuff citeaza cateva.

Ce este Universul?

Stim ca Univresul este alcatuit din atomi, in proportie de circa 5%. Intrucat despre rest nu stim nimic, spunem adesea ca este energie intunecata.

Termenul a fost introdus de catre Huterer Rurner, in anul 1998, dupa ce, mult mai devreme, in 1916, Albert Einstein intuise existenta ei, fara a putea da nici el o explicatie. Astazi nu stim altceva decat faptul ca energia intunecata constituie partea principala a Universului nostru.

De ce visam?

Unii banuiesc despre vise ca prezic viitorul, altii ca ilustreaza o suferinta sau o bucurie, dar nimeni n-a putut explica pana astazi rolul acestora in viata noastra. S-ar putea sa fie o anomalie sau un mod al creierului de a-si exersa functiile in timpul somnului, dar nimic nu este dovedit.

Misterul numerelor prime

Inca din antchitate, matematicienii au observat ca exista numere care nu se divid decat cu 1 si cu propria lor valoare, ca ele se succed in mod aleatoriu si ca, oricat de departe am merge cu enumerarea lor, nu putem gasi o regula dupa care s-au format. Aceasta dezordine a numerelor prime in succesiunea lor constituie un mister al aritmeticii, care n-a putut fi explicat de mii de ani.

Vom putea vreodata sa eliminam bacteriile nocive?

Exista antibiotice, dar bacteriile au dovedit ca au o capacitate deosebita in a se adapta. In acest razboi ciudat, specialistii concep alte tipuri de antibiotice, care insa isi fac treaba numai pana cand bacteriile se adapteaza si la acestea. Ciclul se repeta fara sfarsit. Intrebarea fara raspuns este aceasta: va gasi vreodata omenirea un antibiotic la care sa nu se mai poata adapta bacteriile?

Ce configuratie are fundul oceanului planetar?

Intrebarea pare naiva, dar se cunoaste ca 95% din fundul ocanelor nu a fost inca investigat. Stiind varietatea mare de relief, de fauna si flora de la suprafata, se pune foarte serios problema cum se prezinta fundul oceanului. Este ca si sigur ca investigarea in totalitate a acestuia va prezenta nebanuite surprize pentru cercetatori.

Cat timp putem trai?

Fata de durata de viata inregistrata cu cateva secole in urma, astazi s-a dovedit ca viata poate fi mult mai lunga. Pe masura ce trece timpul, durata de vata se lungeste, iar cercetatorii considera ca gena umana este programata pentru o longevitate impresionanta. Pana cand? Este o provocare pentru cercetatori sa afle motivele imbatranirii si mijloacele pentru amanare acesteia.

Cum va arata planeta suprapopulata?

Demografii au calculat ca, pana in anul 2050, populatia ar trebui sa atinga cifra de 10 miliarde. Viata acestor oameni n-ar fi posibila daca, intre timp, nu se gasesc surse suficiente de hrana, de apa, dar si infrastructura, mai ales in zonele urbane. Ramane o provocare pentru generatia de azi sa pregateasca toate acestea pentru cea de maine. Va face fata?

Este posibila calatoria in timp?

Problema a aparut odata cu teoria lui Einstein despre relatia dintre spatiu si timp. Pana acum, n-a gasit nimeni mijlocul tehnic capabil sa asigure o calatorie care sa invinga trecerea timpului. Intrebarea este fascinanta, dar fara un raspuns precis, calatoriile indepartate, ca in romanele SF, raman imposibile.

De ce cascam?

Este jenant ca noi, cei care nazuim la calatoria in timp, sa nu gasim raspuns la problema legata de cascat. Totusi, nu s-a gasit inca nicaieri spcialistul care sa explice cauzele acestui gest, in ce masura cascatul este util pentru organism si daca exista procedee pentru a-l evita.

De ce numai 90% din populatie scrie cu mana dreapta?

S-a dovedit ca scriem cu mana dreapta nu pentru ca asa am fost invatati, ci pentru ca asa o cere organismul nostru. Dar de ce o cere asa, asta n-a dovedit-o nimeni. In orice caz, nu este o moda a vremurilor noastre.

Se stie ca inca din antichitate, 10 % din populatie avea mai multe abilitati la mana stanga, decat la cea dreapta. In Evul Mediu, multe popoare nu primeau stangacii in armata, intrucat ei nu puteau fi siguri pe tragaci. Faptul se considera atunci o rusine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9739 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai pitigoi fost PCR-ist, nu stinta ci oameni de stiinta

stiinta nu-i decit un instrument in mina oamenilor de stiinta

 

De ce iarba e verde si de ce creste in sus?

Apropo de culori, cand ne gandim la o culoare, toata lumea vede exact aceeasi culoare sau oamenii vad culori diferite insa prin educatie ii atribuie aceeasi denumire? - Vesiunea oficiala este ca universul este o chestiune de perceptie a unor organe de simt - Acesta poate fi o existenta in sine sau poate fi doar o proiectie exteriorizata a unui camp transcendental existent in eul nostru individual/colectiv - Inteleptii indieni din antichitate au asemuit universul cu un vis, o plasmuire a unei entitati numita in termeni populari "dumnezeu" - Pentru fiecare om, visul pe care tocmai l-a visat este un mic univers in care visatorul constient joaca si rolul unui mic dumnezeu - Daca isi poate controla visul, visatorul constient joaca un rol dual, de personaj din vis si de creator al visului, pe care il poate modela dupa propria sa vointa - Daca nu isi poate controla visul, visatorul este dus de val, fiind un personaj oarecare din propriul sau vis

 

Bravo d'le Litza Chisalitza; uite un raspuns,

placut mintii mele (ma rog); fiecare cu viziunea lui !!
Zice ca, un discipol merge la Guru (maestrul) sau si-l intreaba:
- Maestre, cine sunt Eu?
Maestrul ii spune:
- Vezi stejarul acela urias? Adu-mi o ghinda de la acel stejar.
Discipolul aduce ghinda si maestrul ii spune:
- Desfa ghinda in bucati tot mai mici si spune-mi ce gasesti inauntru.
- Nimic ! spune discipolul.
- Vezi;?? din nimicul acela a aparut ghinda si din ea a crescut stejarul. Nimicul acela esti Tu, nimicul acela e Sufletul Universal, din el apar toate, nimicul acela e tot ce EXISTA; i-a raspunde Guru.
ps; Nimic'ul acela la care stiinta nu-i gaseste raspunsul - Se manifesta permanent in CEVA !!!

Nimicul dispute filozofice si stiintifice.

Cea mai simplă reprezentare pe care suntem tentati să o asociem nimicului - un spatiu gol, lipsit de orice inăuntru – este in realitate, departe de a fi nimic: in universul nostru, chiar si un spatiu vid, intunecat, in care nu există nicio particulă, tot reprezintă ceva.In martie 2013,exact cu un an in urma,filosofi si oameni de stiinta s-au intrunit sa discute despre "nimic"deoarece este paradoxal faptul pe care si un copil mic ar putea sa spuna ce este nimicul,nu exista un concept clar in stiinta si filozofie despre acesta.Conceptul de "nimic" este mult mai greu de definit decat pare la prima vedere, astfel incat filosofii si oamenii de stiintă au ajuns să se intrebe dacă, la urma urmelor, nimicul chiar există – dar si aceasta este o intrebare foarte dificilă,chiar mai dificila decat raspunsul ca nimicul nu exista.Disputele,de altfek interesante nu au dus la niciun rezultat.Redau cateva discutii interesante din consfatuirea mentionata;“Are o localizare, o formă, este un obiect fizic", spune filosoful Jim Holt. Iar astrofizicianul Neil deGrasse Tyson confirma: “Din moment ce se aplică legile fizicii, legile fizicii nu pot fi considerate drept nimic."

Dar există si un “nimic mai profund", crede specialistul in fizică teoretică Lawrence Krauss, de la Arizona State University: ceva care nu implică niciun fel de spatiu, nici timp, nici particule, nici campuri (de energie), nici legi ale naturii. “Acesta este pentru mine lucrul cel mai aproape de nimic la care mă pot gandi", spune Krauss.

Jim Holt insă nu e de acord cu această idee. “Există intr-adevăr nimicul?" intreabă el. “Să zicem că nu există spatiu si nici timp. Dar ce facem cu legile fizicii, cu entitătile matematice? Sau cu constiinta? Toate acestea sunt lucruri non-spatiale si non-temporale."


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor