Locuri extreme de pe planeta noastra

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 18:15
3179 citiri
Locuri extreme de pe planeta noastra

Terra este cu siguranta lipsita de uniformitate. Exista locuri unde viata se desfasoara mai mult decat confortabil, dar si bucati de pamant unde conditiile sunt atat de vitrege, incat oamenii le suporta cu greu sau deloc.

Chiar si turistii ajung cu greu in asemenea colturi de lume, despre existenta carora aflam mai mult din presa, din enciclopedii sau din albumele cu ciudatenii - noteaza Mixstuff. Iata cateva astfel de exemple.

Dallol, Etiopia

Dallol este locul cu cea mai ridicata temperatura de pe glob: media zilnica fiind de 34,4 grade C.

Din cauza conditiilor vitrege, micul oras nu mai este locuit din 2005, figurand in evidentele Agentiei Centrale de Statistica drept o localitate pustie. Nici cand existau locuitori accesul nu era usor, facandu-se numai cu ajutorul camilelor.

Acestea erau folosite si pentru exploatarea sarii, singura bogatie a tinutului. Cantitatea mare de sare a determinat locuitorii din vechime sa utilizeze acest material pentru construirea locuintelor, care mai exista si astazi.

Insula cea mai indepartata de continent: Bouvet

Aceasta insula nelocuita apartine Norvegiei si se gaseste in largul Atlanticului, la apreciabila dstanta de 1.500 km fata de Antarctica si 2.500 km fata de Africa.

Climatul aspru si suprafata acoperita in mare parte cu gheata fac ca vegetatia sa fie constituita din licheni si muschi, iar fauna din foci, pasari marine si pinguini.

Insula a fost observata in 1739 de francezul Jean-Baptiste Lozier Bouvet, care insa n-a reusit sa acosteze aici. De altfel, credea ca este vorba de o extremitate a Antarcticii si s-a multumit sa-i dea un nume: Capul Circumciziei - dupa sarbatoarea religioasa din ziua descoperirii.

Franta n-a manifestat vreun interes pentru acest teritoriu. In 1772, navigatorul James Cook a cautat insula insistent, dar n-a gasit nimic, raportand ca desigur Bouvet daduse peste un imens aisberg, disparut intre timp.

Primul om care a calcat cu piciorul inospitalierul pamant a fost Benjamin Morell, in 1822. El a pus stapanire pe teritoriu in numele regelui Angliei, dar, gresind coordonatele, descoperirea a ramas confuza. Cu totul intamplator, pe insula a patrus un echipaj norvegian, in 1927, fapt pentru care Norvegia s-a ales cu un teritoriu departe de malurile sale europene. In 1977, a fost instalata pe insula o statie meteo automatizata.

Abia in februarie 2012, un grup de exploratori din cinci tari a facut cercetari aprofundate si a arborat pe insula steagul Norvegiei.

Cea mai intinsa suprafata plata din lume: Salar de Uyuni, Bolivia

Aceasta zona plata masoara 10.582 kmp, aproximativ cat doua judete din tara noastra. Este un mare desert salin, situat la 3.658 m altitudine, in muntii Boliviei. Geologii au stabilit ca aceasta suprafata are o vechime de 10.000 ani si provine dintr-un urias lac preistoric, Lago Minchin, care a secat in timp.

Desertul a devenit deodata interesant cand s-a descoperit ca sarea lui contine substante valoroase si in special litiu, acel pretios component indispensabil nu numai bateriilor electrice moderne, dar si tehnicii nucleare.

Lacul Salar de Uyumi contine 5,5 milioane tone de litiu exploatabile din cele 11 milioane existente in intreaga lume.

Cel mai mare lac navigabil de mare inaltime: Titicaca

La granita dintre Peru si Bolivia si la o alitudine de 3.812 metri se afla faimosul lac Titicaca, cu o suprafata de 9.710 kmp si o adancime maxima de 280 m. Apele lacului sunt alimentate permanent de apele a 25 rauri afluente, care compenseaza din plin evaporarea produsa de-a lungul anului.

Legenda locala sustine ca lacul a aparut in chip miraculos, urmare a potopului andin produs in vremuri preistorice, cand Inti, Zeul Soarelui, si-a indreptat prima raza spre acest loc, pentru ca aici sa renasca omenirea, dupa retragerea apelor. Este un fel de varianta andina a legendarului nostru Noe.

Tot legenda pretinde ca in aceste locuri zeii le-au daruit oamenilor cartoful, aliment cu care sa se hraneasca dupa marele potop. Si astazi cartoful este simbolul si alimentul de baza al localnicilor.

Legenda ii atribuie si porumbului cam aceeasi vechime si provenienta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#locuri extreme Terra, #temperaturi extreme glob, #locuri neprimitoarev Pamant, #locuri extreme Pamant , #inedit