Locuri tabu de pe planeta noastra

Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 10:28
5837 citiri
Locuri tabu de pe planeta noastra
Foto: Big Picture

Turistii au patruns aproape peste tot. Dar exista locuri pe planeta, unde accesul este strict interzis, nimanui nefiindu-i permis sa puna piciorul pe locul tabu. In unele cazuri, simpla incercare de a calca locurile este riscanta pentru respectivul temerar.

Pestera Lescaux - Franta

Acolo se afla cele mai renumite picturi rupestre din lume, executate acum 17.300 ani de catre stramosii nostri din pleolitic, pe care i-ar putea invidia multi artisti plastici moderni pentru arta si indemanarea de care dadeau dovada, noteaza Big Picture.

Dar s-a constatat ca, dupa descoperirea lor, pesterile au fost invadate de microorganisme fungice, aduse probabil de primii vizitatori. In scurt timp, actiunea acestora a devenit devastatoare pentru capodoperele de pe peretii pesterilor.

Spatiile au fost inchise in 1963. De atunci, accesul este permis numai unui paznic, care vine o data pe saptamana, pentru a constata eventualele deteriorari. Bineinteles, paznicul este echipat cu mijloace care sa nu permita o noua infestare a pesterilor.

Insula Vovegliya - Italia

Situata in laguna Venetiei, insula a fost folosita drept carantina, de fapt un loc de exil, pentru izolarea celor atinsi de ciuma bubonica, incepand cu anul 1348. In 1922, cladirile au fost folosite pentru cazarea bolnavilor mintal, dar in 1968 au trebuit sa fie inchise, urmare conditiilor precare de viata.

Legendele legate de fantome si duhuri rele care ar bantui insula au impiedicat incercarea ulteroara de a construi un spital. Familiile bolnavilor n-ar fi acceptat internarea intr-un loc blestemat.

Ciudatele mituri privind faptul ca locul este blestemat, dar si coincidenta cu unele evenimente dramatice inexplicabile au determinat autoritatile sa interzica accesul pe insula.

Arhivele secrete ale Vaticanului

Continand vechi informatii deosebit de pretioase, arhivele constituie o proprietate personala a Papei si nu apartin nici Curiei Romane, nici Sfantului Scaun. In arhive nu are acces nicio persoana din afara, dar pe baza unei aprobari, pot fi consultate in copie unele din ele numai de catre specialisti si experti.

Sunt totusi supuse secretului absolut toate documentele cu o vechime mai mica decat 75 de ani, pentru care nu se da niciodata nici o aprobare.

Altarul Fecioarei Maria din Zion - Etiopia

Biserica este inaccesibila, datorita faptului ca acolo se pastreaza chivotul original, adus de insusi fiul regelui Solomon, Menelik I. Considerandu-se ca apropierea de chivot ar fi un sacrilegiu, nu are acces decat un claugar, anume acreditat si care se supune unui ritual special.

Insula Niihau din arhipelagul Hawaii

Exotica insula a fost cumparata in 1864 de catre Elisabeth Sinclair si transmisa urmasilor prin mostenire. Acestia au inchis accesul, pentru a pastra intacte vestigiile culturii indigene, precum si fauna salbatica. Chiar si astazi, proprietarul interzice accesul pe proprietatea lui, insula putand fi privita doar din elicopter, fapt pentru care a primit faima de "Forbidden Island".

Pine Gap - Australia

Pine Gap este un loc izolat din Australia, de unde sunt controlati satelitii de spionaj americani. Locul a fost ales aici, intrucat este prea indepartat pentru a se putea apropia de zona eventuale nave care ar dori sa intercepteze semnale de pe mare. Lipsa cailor de acces terestre face aproape imposibila orice incercare a unui neavenit de a vizita locurile. Daca incearca, o face pe peilea lui.

Negev Nuclear Research Center - Israel

Este un spatiu rezervat cercetarilor nucleare, unde nu numai ca nu poti ajunge pe caile de comunicatie obisnuite, dar nici nu poti survola zona. Totul este secret si strict protejat. In 2012, organizatia Hamas a incercat sa lanseze cateva rachete, dar sistemul de protectie al statului Israel a functionat atat de bine, incat prejudiciul a ramas zero.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#pestera Lescaux picturi rupestre, #locuri interzise , #inedit