""
Ziare.com

Manuscrisul Voynich: Misterul cartii pe care nimeni nu o poate citi (Galerie foto)

Duminica, 13 Februarie 2011, ora 13:54

   

Manuscrisul Voynich: Misterul cartii pe care nimeni nu o poate citi (Galerie foto)
O scriere misterioasa intr-un alfabet necunoscut si fara corespondent in istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Terra, semne zodiacale complexe si siluete feminine scaldandu-se in bazine diforme, pline cu un lichid ciudat, acestea sunt doar cateva dintre elementele care i-au determinat pe cercetatori sa declare manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodata.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Arizona au rezolvat una dintre cele mai mari mistere ale sale: "Cand a fost scrisa aceasta carte?", precizeaza Physorg.

Scrierea neinteligibila si ilustratiile ciudate au sfidat orice incercare de a intelege manuscrisul Voynich.

Acest volum este un adevarat "Cod al lui Da Vinci", avand ilustratii complicate, diagrame astronomice si figuri umane ciudate, ce reprezinta un adevarat puzzle, motiv pentru care este considerat si cel mai misterios manuscris descoperit vreodata.

Manuscrisul descoperit in 1912 de catre Wilfrid Voynich, in apropiere de Roma, este detinut din 1969 de Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numarul de catalog MS 408.

Voynich si-a dedicat restul vietii sale pentru descoperirea misterului originii si descifrarii acestei carti.

Folosind spectroscopia de masa si analizand urmele de carbon 14 din probe (datare izotopica), cercetatorii americani au reusit datarea exacta a cartii, undeva la inceputul secolului XV.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8990 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

!!!!!!

pai da cu atatzia cercetatori desteptzi cum de nu s-a descoperit inca de unde si cui i apartine scrierea?

 

mai ziarist facut la apelul de seara MANUSCRISUL nu-i CARTE

asta=i ca si cum ai confunda COCOSUL cu GAINA
e la mintea cocosului!nu?

 

MAI KHACHAT URINAT!

Ce te mai iubeste lumea...

...si paradigma se adanceste!

…in 1912 anticarul polonez Wilfried Michael Voynich. a gasit manuscrisul la colegiul iezuit Mondragone di Frascati, aflat la sud de Roma.Specializat in analiza si evaluarea documentelor vechi, Voynich va remarca imediat caracterele misterioase si imaginile cel putin bizare, in pagini ingalbenite de vreme.
Nu mai putin curios era si documentul aflat intre paginile sale, mai precis o scrisoare datata "Praga 19 august 1666", scrisa de un anume Joannes Marcus Marci, si adresata lui Athanasius Kircher, ilustru ganditor si lingvist al vremii, unul dintre primii cercetatori care incercase, printre altele, descifrarea hieroglifelor egiptene. Marci sustinea ca documentul ar fi apartinut regelui Rudolf al II-lea de Habsburg (1552–1612), care il achizionase in schimbul unei sume imense, 600 de ducati in speranta ca ar contine dezlegarea misterului care privea tranformarea plumbului sau a oricarui alt metal in aur. Scrisoarea mai mentioneaza si ca manuscrisul ar fi putut fi opera lui Roger Bacon, renumitul filozof si alchimist englez din secolul al XIII-lea, unul dintre putinele personaje din Europa acelor vremuri care ar fi avut cunostintele necesare crearii unei asemenea opere de arta.
...deci mitul cade!!!...paradigma se a
Scrisoarea lui Joannes Marci pare a fi in afara oricarei banuieli de frauda, atata vreme cat insemnarile de la curtea regelui Rudolf al II-lea amintesc de achizionarea unui document cu presupuse insemnari de alchimie, de la un misterios vanzator ambulant ce reusise sa castige increderea monarhului. Insusi Rudolf al II-lea anuntase in mai multe randuri descoperirea unei metode de a umple vistieria cu aur si angajase un numeros grup de invatati, al caror unic scop era decriptarea scrierii necunoscute. Activitatile lor aveau sa ramana insa fara nici un rezultat, iar dupa ce manuscrisul ajunge la Kircher, trece in grija Ordinului Iezuitilor, prin persoana lui Pierre Jean Beckx, mai marele ordinului, pentru ca, intr-un final sa fie uitat in arhivele colegiului din Frascati.
…Nimeni nu a reusit sa dezlege manuscrisul Voynich, macar unul dintre misterele care inconjoara neobisnuitul document: origini, autor, scriere, imagini sau limba in care a fost redactat. In secolul XX, o veritabila armata de paleografi, inclusiv specialistii americani ce descifrasera codul german "Enigma", a esuat lamentabil.

Initial, decriptarea sa parea o sarcina usoara pentru lingvistii contemporani, atata vreme cat textul era format din cuvinte ce se repetau si pareau sa urmeze o linie inteligibila, asemeni tuturor limbilor cunoscute. Entuziasnul acestora avea, insa, sa paleasca la scurt timp, atunci cand vor descoperi ca alfabetul necunoscut parea sa semene cu majoritatea limbilor de circulatie internationala din sec. XVI –XVII, si totusi sa nu aibă corespondent cu nici una dintre ele.

 

.

daca zeci de intelepti nu o pot face,poate un autist ii va dezlega intelesul :d

... "specialistii americani care au descifrat codul german Enigma" erau de fapt englezi.

probabil nishte ageamii se tot ocupa de la 1900 incoace de descifrarea "codului", intrucat toate codurile de pe vremea aceea (1400-1700) au fost "sparte" (se bazeaza in mare parte pe ... permutari de litere).
cu atat mai mult cu cat aici este vorba despre o carte intreaga, nu o *** de piatra (cazul hieroglifelor), sau un cod variabil (cazul Enigma).

ASA ESTE, NUMAI CA "REGELE" RUDOLF AL II DE HABSBURG, ERA IMPARAT ...

Incolo, merci pentru links ...
1000 de Ani Pace !

Catre Editor.

Stimabile, ce ar fi sa furnizezi stiri de pe site-uri adevarate adica de dincolo de Romania,nu de pe lovendal.net care este inchis periodic,si asa suntem ingraditi la informatii pe cablu TV, furnizeaza informatii pt. toti nu pt prosti crezi ca acest site e mult frecventat, apoi daca aveam functia dvs. si o stare materiala mai buna decat acum ma zbateam pt informatii extrem de bune pt romani nostrii, asadar pt. bani si etc. scrieti aiureli in sec.XXI, concluzia asta se refera la mai multi oportunisti care scriu pe acest portal, unii sunt buni, altii vai de ei. Lasati-va de vrajeli d-astea.

 

... nu ma intereseaza acel site... pe care il prezinti... putina istorie asupra acestei stiri in Ro

Prima oara s-a scris in Ro despre enigma generate de acest manuscris in 2004-2005, prelandu-se informatia de la BBC.
http://www.bbc.co.uk/stoke/features/2004/02/voynich.shtml

http://www.voynich.nu/

http://www.world-mysteries.com/sar_13.htm
vezi si:
Grossman, Lev. "When Words Fail: The Struggle to Decipher the World's Most Difficult Book,"
...
apoi un articol pertinent apare pe site-ul descopera.ro, in 2008...
...asa ca polemizati inutil fara a avea informatiile corecte necesare!!!!

Oare ???

Pai chioru dupa trei sticle de tarie sigur citeste cele scrise acolo ......Problema este TIMPUL ca acea carte inceputa din Cartarescu cred ca anul asta face 7 ani !!! sau deja este la primele trei pagini ???

 

MARELE MISTER E CUM AU REUSIT ASTEA IN DOUA ZILE SA SCRIE DOUA ARTICOLE APROAPE IDENTICE, AU RAMAS FARA SUBIECTE??

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor