Ziare.com

Mari oameni de stiinta care au crezut lucruri fara vreun fundament stiintific

de Roxana Nitescu
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:08

   

Mari oameni de stiinta care au crezut lucruri fara vreun fundament stiintific
Spre surprinderea multora, unii mari oameni de stiinta au avut si preocupari, credinte sau pareri fara vreun fundament stiintific. Spre exemplu, Alfred Russel Wallace, unul dintre cei mai mari biologi, credea in spiritism.

Potrivit Cracked, iata cativa dintre acestia.

1. Isaac Newton

Isaac Newton a descoperit gravitatia, definind Legea atractiei universale, si a elaborat si alte teorii revolutionare in domenii precum matematica si optica. Daca aceste lucruri sunt de notorietate, mai putin cunoscut este faptul ca Newton a acordat mult timp studierii Bibliei, considerandu-se chiar ca a petrecut mai mult timp cu studierea Scripturii decat cu studierea stiintei.

El analiza Biblia ore intregi, cautand coduri ascunse, acordand destul timp si incercarilor de stabili dimensiunile Templului lui Solomon.

Nu toate preocuparile stiintifice ale lui au avut insa roade atat de durabile ca gravitatia. Spre exemplu, el s-a aplecat si asupra studierii alchimiei si era atat de interesat de ea incat se crede ca s-a concentrat cel mai mult asupra ei, dintre toate disciplinele de care s-a ocupat.

Timpul lui ca alchimist a fost dedicat indeosebi incercarii de a crea piatra filozofala, despre care credea ca ar fi putut transforma diverse metale in aur. Spera, de asemenea, ca va descoperi un elixir al vietii, care sa-i faca pe oameni nemuritori.

2. Alfred Russel Wallace

Alfred Russel Wallace a fost unul dintre cei mai desavarsiti biologi din lume. El i-a trimis lui Charles Darwin, autorul teoriei evolutiei, o copie o propriei teorii legate de selectia naturala, in 1858, inainte ca Darwin sa publice teoria sa. Se crede ca Darwin nici nu ar fi inteles anumite concepte, precum evolutie divergenta, pana cand Wallace nu i le-ar fi explicat in detaliu.

Wallace era insa interesat si de un domeniu ce nu tinea de stiinta. Mai exact, de practicarea sedintelor de spiritism, despre care credea ca ii permit sa comunice cu fantome, o mare parte din timpul petrecut cu experiente paranormale implicand privitul ectoplasmei - o substanta despre care spiritistii cred ca face legatura intre lumea fizica si cea spirituala.

Mai mult, Wallace a sustinut la un moment dat ca acele comunicari cu spiritele au inspirat o mare parte din munca lui stiintifica. Metodele stiintifice erau si ele importante, dar biologul vorbea rar despre ele.

Prietenii si colegii lui, printre care se numara si Thomas Huxley, nu erau de acord cu unele dintre ideile sale, iar Darwin chiar a spus deschis la un moment dat ca se intreaba daca nu cumva acestea vor afecta credibilitatea teoriei evolutiei.

3. Francis Crick

Francis Crick, alaturi de alti oameni de stiinta, precum James Watson, a descoperit structura ADN-ului, in 1953, care a avut ulterior numeroase si importante implicatii in medicina.

Insa Crick acorda credit si unei teorii numite panspermie, care sustine faptul ca viata a ajuns pe Pamant prin "seminte" intergalactice, de la o cometa sau un meteorit. In sprijinul acestei teorii nu exista insa nicio dovada, iar Crick a primit multe critici din pricina credintei lui.

4. James Watson

Cat despre Watson, unul dintre co-descoperitorii structurii ADN-ului, acesta este un rasist convins. Intr-un interviu acordat publicatiei "The Sunday Times", el a declarat ca ar fi mai bine daca am admite ca africanii nu sunt la fel de destepti ca albii.

In acel interviu el a mai spus ca este o dorinta normala ca toti oamenii sa fie egali, dar ca persoanele care au de-a face cu angajati de culoare isi dau seama ca acest lucru nu este adevarat. I

In plus, el e de parere ca oamenii de stiinta de sex feminin sunt mai dificili decat cei de sex masculin si ca in cazul persoanelor cu o inteligenta redusa ar trebui sa se intervina la nivel genetic.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5238 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ipoteza panspermiei

Chiar daca nu este dovedita este departe de a fi ridicola. Existenta substantelor organice in spatiul interstelar este clar dovedita. Posibilitatea existentei unor organisme celulare sau au unor noi tipuri de spori exista si in acest caz transportarea acestora de catre comete nu este exclusa.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor