Masinile de cusut de colectie: cat valoreaza si cat de multe sunt

Advertorial
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:30
198778 citiri
Masinile de cusut de colectie: cat valoreaza si cat de multe sunt

Desi exista dovezi istorice ca tehnica cusutului era cunoscuta inca de acum 25.000 de ani si se facea cu os sau corn de animal, in loc de ac, masinile de cusut asa cum le cunoastem azi au aparut in 1846, cand Elias Howe a obtinut primul patent pentru o astfel de masinarie in SUA.

O masina de cusut nu este insa doar un mod foarte rapid de a croi haine sau alte bunuri, ci si un foarte cautat obiect de colectie. Daca ai mostenit o masina de cusut veche sau ai gasit una, s-ar putea sa ai in mainile tale un obiect aflat la mare cautare intre colectionari.

Factori care determina valoarea unei masini de cusut

Cel mai bun mod de a determina cat valoreaza masina ta de cusut este sa identifici fabricantul si apoi varsta masinii de cusut, starea sa si tipul acesteia.

Cele mai mari sanse sunt ca masina de cusut veche pe care ai gasit-o sa fie o masina de cusut Singer. Asta pentru ca, pana in 1890, Singer domina piata masinilor de cusut, cu circa 80% din totalul masinilor de cusut din lume fiind Singer.

Chiar si astazi, Singer este aproape sinonim cu masina de cusut. Unele dintre cele mai populare modele de masina de cusut Singer de colectie sunt Featherweight, Singer 301, Singer 66, Singer 127 si masina de cusut Singer in forma de vioara.

Evident, exista multe alte branduri de masini de cusut, doar ca acestea sunt mai rare cand vine vorba de masini de cusut vechi.

Pentru ca o masina de cusut sa fie considerata obiect de antichitate trebuie ca aceasta sa fie fabricata inainte de 1900. Cu cat depaseste aceasta borna, o masina de cusut este tot mai putin valoroasa.

Printre alte branduri renumite intre colectionarii de masini de cusut se numara New Home, Wheeler&Wilson, Willcox & Gibbs, Bernina, Elna, Pfaff.

Piata masinilor de cusut de colectie a fost intrucatva afectata in Romania de celebra teapa a masinilor de cusut Singer, care a erodat increderea cetatenilor in acest domeniu.

Escrocheria, care a cunoscut o perioada de varf in anii 2000, dar care inca mai apare, sporadic, in diferite localitati din tara, are un mecamism destul de simplu: mai intai apar anunturi ale unui "colectionar" care pretinde ca ar cumpara masini de cusut Singer vechi, pentru care ar fi dispus sa plateasca sume de ordinul zecilor de mii de euro.

O parte dintre persoanele care detineau o masina de cusut Singer au cazut in plasa si au intrat in contact cu asa-zisul "colectionar" care le spunea ca este dispus sa cumpere la pachet doua masini de cusut Singer, la pretul de 80.000 de euro. Ulterior, le dadea numarul de telefon al unei persoane care puteau sa le ofere o masina de cusut Singer cu doar 10.000 de euro.

Problema era ca dupa ce o cumparai, colectionarul german nu iti mai raspundea la telefon. Victima ramanea cu o "gaura" de zece mii de euro, pentru care, de multe ori se imprumuta, in asteptarea unui iluzoriu castig de sapte-opt ori mai mare.

In ciuda escrocheriilor cu masini de cusut Singer, piata colectionarilor de astfel de obiecte exista. Pentru a considera o masina de cusut demna de colectie, asa cum spuneam, trebuie sa fie mai veche de 1900. In general, masinile de cusut de aceasta varsta au cam disparut. De aceea, putinele care au supravietuit sunt atat de cautate.

Daca masina ta de cusut veche functioneaza inca si, mai ales, o face fara probleme, pretul acesteia ar putea creste. O masina de cusut Singer sau orice alt model stricata probabil va valora mai putin.

Tine cont ca valoarea creste si daca masina de cusut inca mai are cutia originala de lemn sau toate piesele ei sunt originale. Daca masina ta de cusut nu mai are toate piesele originale si nici nu functioneaza, asta nu inseamna ca nu ar valora nimic, pentru ca unii colectionari cauta masini de cusut vechi doar pentru aspectul acestora. Doar ca pretul va fi unul ceva mai mic.

De exemplu, pe piata colectionarilor de masini de cusut, un model de masina de cusut Singer Featherweight sau 222k valoreaza circa 400-500 de euro.

O masina de cusut Original Express, de la 1800, valoreaza 550-600 de euro. Sume decente, dar departe de cat promit escrocii ca ar plati pe o masina de cusut Singer.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...