Misterele din jurul lui Iisus: Cinci intrebari fara raspuns

Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 20:44
17051 citiri
Misterele din jurul lui Iisus: Cinci intrebari fara raspuns

Pe masura ce crestinii din toata lumea s-au adunat si au sarbatorit Pastele si credinta lor in moartea si invierea lui Iisus, cercetatorii isi continua munca in ce priveste misterele din jurul lui Iisus Hristos.

In timp ce majoritatea istoricilor sustin ca Iisus a existat, imprejurarile din jurul vietii si mortii sale, inclusiv evenimentele supranaturale legate de acestea, fac dificila separarea faptelor de legenda, potrivit LiveScience.

Exista astfel, potrivit sursei citate, cinci intrebari despre Iisus care, cel putin in prezent, raman fara raspuns:

1. Cand s-a nascut Iisus?

Chiar daca cei mai multi crestini sarbatoresc nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, exista multe pareri ca aceasta nu a fost de fapt ziua Lui de nastere. Chiar si anul nasterii, de obicei situat intre 2 i.Hr. si 7 i.Hr., este subiect de discutie.

In anul 2008, astronomul Dave Reneke a sustinut ca Steaua Bethleemului ar fi fost Venus si Jupiter, care ar fi format o lumina puternica pe cer. Folosind modele computerizate, Reneke a determinat ca acest eveniment rar s-a intamplat pe 17 iunie, anul 2 i.Hr.

Alti cercetatori, in schimb, sustin ca o asociere similara intre planetele Saturn si Jupiter a avut loc in luna octombrie a anului 7 i.Hr. In schimb, altii spun ca Iisus s-ar fi nascut primavara, plecand de la povestile desre pastori care isi urmaresc turmele pe campuri, in noaptea nasterii lui Iisus - ceva ce n-ar fi putut sa faca iarna, ci doar primavara.

2. A fost Iisus casatorit?

Aceasta este una dintre cele mai controversate intrebari, fiind un subiect abordat de romanul lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci". Unii savanti biblici sustin ca Iisus ar fi fost casatorit cu Maria Magdalena, care este deseori mentionata in Noul Testament.

O descoperire recenta a unei bucati de papirus a dat apa la moara celor care pretind ca Iisus a fost casatorit. Cunoscut sub numele de "Evanghelia sotiei lui Iisus", documentul a fost dezvaluit in anul 2012 si contine randuri precum "Iisus le-a spus: 'Sotia mea...'".

3. A mers Iisus pe apa?

Unul dintre cele mai impresionante miracole atribuite lui Iisus este acela ca ar fi mers pe apa Marii Galileii.

Cercetarile recente arata ca acest lucru ar putea fi adevarat, mai ales ca este posibil ca apa sa fi fost inghetata la acel moment. In timpul unui val de frig, cand temperaturile au scazut la -4 grade Celsius, o bucata de gheata s-ar fi putut forma deasupra izvoarelor sarate descoperite pe tarmul vestic al lacului. Daca ar fi si plouat, ar fi fost foate greu de observat portiunile cu gheata.

4. Cand a murit Iisus?

Mai multe surse mentioneaza crucificarea lui Iisus in perioada lui Pilat din Pont, prefectul roman din Iudeea. Evangheliile spun ca cerul s-a intunecat timp de cateva ore dupa crucificare, ceea ce istoricii au vazut fie drept un miracol, fie un semn al vremurilor intunecate ce aveau sa vina.

Cu ajutorul astronomiei, istoricii au folosit mai tarziu aceasta mentiune pentru a indica momentul mortii lui Iisus. Unii fac legatura intre crucificare si o eclipsa totala de soare de aproape doua minute, care a avut loc in anul 29 d. Hr., iar altii spun ca o a doua eclipsa de soare a obstructionat lumina soarelui timp de mai mult de patru minute, in anul 33 d. Hr., marcand moartea lui Iisus.

5. A fost Iisus ingropat in Giulgiul din Torino?

Autenticitatea Giulgiului din Torino, in care ar fi fost inmormantat Iisus, a fost pusa sub semnul intrebarii timp de secole, iar investigatiile stiintifice din ultimele decenii nu au facut decat sa incurce dezbaterea asupra autenticitatii sale.

Biserica Catolica nu are o pozitie oficiala asupra acestui vesmant, cu toate ca relicva este vizitata de mii de pelerini in fiecare an, la Catedrala Torino din Italia. Testele care folosesc datarea cu carbon, efectuate la trei laboratoare diferite din anii '80 arata ca vesmantul are mai putin de 800 de ani vechime, fiind probabil fabricat in Evul Mediu, intre anii 1260 si 1390.

Insa un studiu din anul 2014 sustine ca emisiile de neutroni in urma unui vechi cutremur care a zguduit Ierusalimul ar fi putut crea imaginea iconica de pe giulgiu. Autenticitatea sa ramane astfel un mister, precum celelalte intrebari care inconjoara viata si moartea lui Iisus.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#intrebari viata Iisus, #intrebari Giulgiul Torino, #intrebari nastere Iisus, #data moarte Iisus , #inedit