Misterul oamenilor supradotati de natura

Marti, 07 Februarie 2012, ora 23:41
8722 citiri
Misterul oamenilor supradotati de natura
Foto: Arhiva

Performantele nu sunt aceleasi la toti oamenii. Unii se remarca printr-o finete deosebita de a percepe gusturile, sunetele, nuantele culorilor. Uneori, ei ajung degustatori, muzicieni, pictori. Alteori, nu-si fac o profesie din peformanta. Natura nu ne-a facut pe toti la fel si poate ca este mai bine asa.

De altfel, calitatile cu care supradotatii ii impresioneaza pe cei din jur nu sunt multe si ele pot fi grupate intr-un mic top, noteaza Factroom.

Oameni cu simtul gustului foarte dezvoltat

Unii simt gustul mult mai pronuntat decat restul populatiei. De obicei, aceasta sensibilitate se refera la gustul amar sau sarat si mai rar la cel dulce sau acru.

Pentru astfel de oameni, gustul de grapefruit este insuportabil. Nu le place varza de Bruxelles, nu pot bea cafea.

Asemenea predispozitie este mai frecventa la femei, decat la barbati si tot mai frecventa la popoarele africane sau cele asiatice, decat la europeni sau americani.

Motivul care da acest plus de sensibilitate este explicat de anatomisti prin configuratia si numarul papilelor gustative cu care este dotata limba persoanelor respective.

Urechea muzicala si auzul absolut

Inca din scoala, copiii observa ca unii au ureche muzicala si sunt selectati sa cante la cor, in timp ce altii sunt tinuti de o parte, intrucat canta fals. Acestia aud la fel de bine ca primii, uneori sunt chiar amatori de muzica, invata sa cante la unele instrumente (indeosebi la pian), dar nu sunt capabili sa reproduca un sunet de o anumita frecventa, atunci cand li se da "tonul".

Dupa cum se stie, fara "ton", nu poate demara corul, intrucat coristilor trebuie sa li se dea nota de plecare, vocal sau prin diapazon. Exista insa si cazuri cu totul exceptionale, de persoane supradotate, care pot intona o nota, fara diapazon si in orice moment.

Despre asemenea persoane se spune ca au auzul absolut. Numarul lor este foarte redus, iar specialistii apreciaza ca pot fi de la 3%, pana la 8% dintre persoanele cu ureche muzicala aflate intr-o zona.

Superperceptia luminii

Superperceptia este abilitatea de a distinge un numar mare de nuante si intensitati privind lumina si culoarea. Fiecare fotoreceptor din ochiul nostru poate recunoaste aproximativ o suta de mesaje ale culorii, pe care creierul le prelucreaza si, din suprapunerea lor, ne poate face sa distingem pana la un milion de nuante si intentsitati cromatice.

Superdotatii au capacitatea de a deosebi pana la 100 milioane detalii cromatice luminoase. Nu totdeauna acesti superdotati ajung artisti plastici. Cei mai multi raman cu calitatea nefructifiata toata viata.

Ecolocatia

Aceasta calitate se observa foarte rar la oameni. In schimb, la lilieci este frecventa. Liliecii, fara sa vada, simt apropierea unui obstacol si stiu sa-l ocoleasca. Exista oameni care, emitand un sunet (de exemplu un plescait), percep ecoul si, in functie de acesta, sesizeaza distanta pana la un eventual obstacol major (un perete). Asemenea cazuri sunt insa foarte rare.

Sinestezia

Exista persoane ale caror simturi, la primirea unor semnale senzoriale, transmit un fel de "ecou" in organism. De exemplu, ca reactie la o anumita culoare, ei simt un anumit gust, sau chiar o durere, iar ca reactie la un anumit miros, isi amintesc dintr-o data o melodie.

Cazul se numeste sinestezie si provine dintr-o tulburare neurologica, fara efecte asupra capacitatilor fizice sau psihice. De aceea, sinestezia nu este considerata un hadicap, dar nici o calitate deosebita.

Supermemoria

Se pare ca memoria vizuala este mult mai persistenta decat alte feluri de memorii. De altfel, multe amintiri sunt adesea readuse in actualitate prin asocierea cu imaginile vizuale. Exista insa si persoane capabile sa memoreze elemente abstracte de tipul numerelor sau formulelor matematice, fara nicio legatura cu imagistica.

Inginerul japonez Akira Haraguchi, nascut in 1946, a reusit sa exprime 100.000 zecimale ale numarului "pi", in timp de 16 ore, dupa ce, intr-un record anterior, stabilit tot de el, exprimase 83.431 zecimale al aceluiasi numar, in 13 ore. Cercetatorii au stabilit ca supermemoria este o capacitate inascuta si nu se poate obtine prin rutina sau practica.

Omul-calculator

Acesta este cazul cel mai ciudat dar si cel mai performant dintre toate. Omul-calculator este in stare sa efectueze rapid nu numai socoteli aritmetice, dar si calcule dintre cele mai complexe, specifice calculatoarelor.

Expertii au facut un top cu asemenea cazuri, identificand, in intreaga lume 100 persoane superdotate in acest sens.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#supradotati, #superputeri, #oameni supradotati, #capacitati supradotati , #inedit