Monarhi care au fost incoronati din scutece (Galerie foto)

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 12:07
5783 citiri
Monarhi care au fost incoronati din scutece (Galerie foto)

Unii membri ai unor familii regale din lume au devenit monarhi la varste extrem de fragede, cand inca mai aveau nevoie de scutece, iar in unele cazuri chiar din ziua in care s-au nascut.

Potrivit Mental Floss, iata cativa dintre acestia.

1. Regele Oyo, Regatul Toro, Uganda

In 1995, Oyo a devenit cel mai tanar monarh din lume la acea vreme, rege al Regatului Toro - o portiune din sud-vestul Ugandei, cu aproximativ 2 milioane de locuitori. Avea doar trei ani, iar cand a inceput ceremonia de incoronare a sarit de pe tron si s-a adapostit in bratele mamei.

In prezent are 20 de ani, coordoneaza un cabinet si este sfatuit de catre presedintele Ugandei - Yoweri Museveni.

2. Imparatul Pu Yi, China

Pu Yi a fost ultimul imparat al Chinei. El a fost pus in aceasta functie la sfarsitul anului 1908, desi avea doar doi ani. Cand a inceput ceremonia, Pu Yi, care in poza de mai jos poate fi vazut stand langa tatal sau, a fost dus in brate la tron chiar de catre acesta. Pu Yi s-a zbatut si a plans pe toata durata ceremoniei. Pe vremea cand avea doar sase ani, in China a izbucnit o revolutie care a dus la naruirea dinastiei.

Viata lui Pu Yi a devenit subiectul unui film de marca, ce se numeste chiar "Ultimul Imparat", realizat in regia lui Bernardo Bertolucci, si care a primit 9 Oscaruri.

3. Pomare al III-lea, Tahiti

Pomare al III-lea a devenit rege al Tahitiului pe cand avea doar 17 luni. Mama lui a devenit regenta, insa domnia micului Pomare nu a durat foarte mult deoarece viata lui s-a terminat pe cand avea doar cinci ani, din cauza unei boli necunoscute. El a fost succedat la tron de sora lui, in varsta de 14 ani.

4. Henric al VI-lea, Anglia

In 1422, pe cand avea doar opt luni, Henric a devenit cel mai tanar rege al Angliei, dupa ce tatal sau a murit. Ulterior el a devenit si rege al Frantei, insa nu pentru mult timp deoarece eforturile Ioanei d'Arc au dus la inlaturarea acestuia de la tron. Cand a pierdut Razboiul de 100 de ani, Henric al VI-lea aproape a innebunit, iar dupa ce si-a revenit a izbucnit Razboiul Rozelor si a ajuns din nou pe panta nebuniei. La varsta de 43 de ani el a fost inchis in Turnul Londrei, unde a si murit.

Foto: wikipedia

5. Sobhuza al II-lea, Swaziland

Si Sobhuza al II-lea a devenit rege inainte de a implini varsta de un an, mai exact la numai patru luni, dar a ramas la conducerea Swazilandului timp de 82 de ani. In 1968, el a vazut Swazilandul castigandu-si independenta fata de Marea Britanie, iar in acelasi an a elaborat si o constitutie, de care insa s-a debarasat in 1973. Cand a murit a lasat vaduve aproximativ 70 de femei.

Foto: wikipedia

6. Imparatul Shang din dinastia Han, China

Shang a fost incoronat cand avea circa 100 de zile, dar nu a apucat sa domneasca mult timp deoarece a murit in toamna anului 106, cand nu avea nici doi ani. I-a succedat un var in varsta de 12 ani.

7. Tarul Ivan al VI-lea, Rusia

Cand avea doar doua luni, Ivan al VI-lea a fost incoronat ca tar al Rusiei si a detinut puterea alaturi de regentii lui pana cand Elisabeta Petrovna i-a detronat, in 1741. El si-a petrecut 20 de ani in incarcerare izolata, din fortareata in fortareata, iar cand avea 23 de ani a fost ucis de catre gardienii sai.

Foto: wikipedia

8. Ioan I al Frantei

Ioan I a devenit rege al Frantei chiar in ziua in care s-a nascut (tatal sau murise cu patru luni mai devreme, in iulie 1316). Din nefericire, insa, domnia lui Ioan I a fost una dintre cele mai scurte din istorie, de doar cinci zile, din cauza unei morti subite. Unchiul sau, Filip, care a avut rol de regent, a preluat ulterior tronul, iar unii l-au banuit ca l-a otravit pe micutul Ioan I.

9. Alfonso al XIII-lea al Spaniei

Alfonso al XIII-lea s-a nascut la 17 mai 1886, iar in aceeasi zi a devenit si rege al Spaniei. Domnia lui a fost marcata insa de mai multe insuccese, printre care se numara si pierderea ultimelor colonii spaniole. Alfonso a abdicat in 1941.

Foto: wikipedia

#monarhi foarte tineri, #monarhi extrem de tineri, #monarhi incoronati tineri, #monarhi incoronati copii, #monarhi bebelusi , #inedit