Muzicieni faimosi cu probleme de auz

Miercuri, 03 August 2011, ora 08:31
5680 citiri
Muzicieni faimosi cu probleme de auz

Toata lumea asculta muzica, iar aceasta este adesea nu doar o incantare ci si o eliberare, un refugiu sau o alinare, in functie de starea sufleteasca a celui care o asculta. Insa, muzica poate avea si o intensitate acustica foarte mare, caz in care poate fi mai greu de suportat - cum ar fi in timpul unui concert.

Iar muzicienii au frecvent tangente cu intensitati acustice foarte ridicate, ceea ce le poate afecta auzul. De asemenea, exista muzicieni care au avut astfel de probleme inca de la nastere sau care au aparut in timp.

Conform listverse.com, iata cateva cazuri de acest gen.

1. Neil Young

El a creat peste 30 de albume unice si a contribuit la aparitia unui numar mult mai mare, mentinand o calitate aparte a muncii. Cu melodii precum "Ohio", "Heart of Gold" sau "Cowgirl in the Sand", Neil Young a avut un succes hotarator, devenind foarte popular. Insa, in tot acest timp Neil a suferit de tinitus, o afectiune comuna printre starurile rock, care este caracterizata prin perceperea unui zgomot in urechi.

2. Ozzy Osbourne

Ozzy a devenit unul dintre cei mai de succes muzicieni din lume, fiind solistul vocal si fondatorul celei mai cunoscute formatii de heavy metal - Black Sabbath. De asemenea, el a initiat si un festival, Ozzfest, care are una dintre cele mai infloritoare serii de concerte din toate timpurile. Dar, din cauza anilor in care sustinea foarte multe concerte, si mai ales ca era vorba de heavy metal, Ozzy Osbourne s-a ales cu pierderi semnificative de auz.

3. Phil Collins

Dupa ce a infiintat trupa Genesis, cu care a avut un succes deosebit, Phil Collins s-a bucurat de o cariera extraordinara si ca artist solo. Insa, anul acesta el a anuntat ca se retrage, motivele fiind mai multe, printre care si faptul ca auzul i-a fost afectat serios de concertele live.

4. Will.i.am

Will.i.am a avut o influenta puternica asupra lumii muzicale, atat ca membru fondator al trupei "Black Eyed Peas" cat si ca producator muzical. El a lansat albume de mare succes, cum ar fi Monkey Business si Elephunk. Insa, potrivit declaratiilor lui, are deja probleme cu auzul, fiecare interval de liniste fiind intrerupt de zgomote dureroase.

5. Brian Wilson

Spre deosebire de ceilalti muzicieni mentionati mai sus, care s-au ales cu afectiuni ale auzului in urma concertelor in special, Brian Wilson a avut o problema in acest sens inca de la nastere - auzea foarte putin spre deloc cu urechea dreapta. In ciuda acestui neajuns el a orchestrat insa unul dintre mai cele sonore albume - "Pet Sounds" (The Beach Boys), aceasta realizare fiind destul de impresionanta.

6. Jeff Beck

Influenta lui este expansiva, atingand ramuri ca heavy metal, muzica electronica si rock progresiv. Jeff Beck a fost plasat pe locul 14 intr-un top al celor mai buni chitaristi din toate timpurile, de catre revista "Rolling Stone", insa, si el a fost atins de o problema de auz - tinitusul.

7. Eric Clapton

Eric Clapton este singurul artist care a fost celebrat de trei ori in Rock and Roll Hall of Fame. El a contribuit la succesul unor trupe ca The Yardbirds, Cream si Derek & The Dominoes (la The Yardbirds a cantat alaturi de Jeff Beck si de Jimmy Page, cel care ulterior a fondat trupa Led Zeppelin). Putini stiu insa ca, in timp ce crea melodii cu care va ramane in istorie el suferea constant de tinitus, dependenta de droguri si alcoolism.

8. Pete Townshend

Chitarist al trupei The Who, Pete Townshend a scris cantece ca "My Generation", "Won't Get Fooled Again" si "Pinball Wizard". Insa, o inclinatie catre a fi cea mai zgomotoasa trupa din lume i-a facut pe cei de la The Who sa aiba pierderi de auz, problema fiind mai pronuntata la Pete. In ciuda dificultatilor totusi, formatia continua sa aiba concerte live extravagante.

9. Ludwig van Beethoven

Unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii, nascut in 1770, a inceput sa isi piarda auzul in jurul varstei de 30 de ani. Pana in 1814 el a devenit complet surd, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa mai compuna: Simfonia a IX-a spre exemplu a fost creata cand deja nu mai auzea deloc. Istoricii nu si-au dat seama nici pana azi ce a facut ca Beethoven sa isi piarda auzul, dar o posibila cauza ar putea fi cantitatea prea mare de plumb din corpul lui sau ritualul neobisnuit pe care il avea, de a-si da cu apa rece pe corp pentru a ramane treaz in unele nopti.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#muzicieni probleme auz, #muzicieni dificultati auz, #muzicieni afectiuni auz , #inedit