N-a simtit nimic cand s-a casatorit, nici cand i s-a nascut copilul - Cum e sa traiesti fara vreo emotie

Duminica, 23 August 2015, ora 08:03
23378 citiri
N-a simtit nimic cand s-a casatorit, nici cand i s-a nascut copilul - Cum e sa traiesti fara vreo emotie
Foto: Pexels/unsplash.com

Exista oameni carora le lipseste capacitatea de a simti fericire, tristete si chiar iubire. Oameni pe care propria casatorie si nasterea unui copil ii lasa "reci", chiar daca nu se poate vorbi despre indiferenta.

Caleb este unul dintre putinii aflati in aceasta situatie. In urma cu opt luni, a devenit tata, insa, in cazul sau, lucrurile au stat diferit. Daca cineva l-ar fi privit in acele momente, nu ar fi vazut lacrimi, nici maini framantandu-se, nici obraji rosii sau picaturi de sudoare.

"Stii cand auzi parinti povestind despre prima intalnire cu bebelusul lor si sunt coplesiti de fericire si afectiune? Nu am simtit nimic din toate astea", explica el, conform BBC.

Ziua nuntii a fost la fel de "plata". Referindu-se la aceasta, Caleb (numele nu e cel real, ci un pseudonim) o compara cu o piesa de pe Broadway, unde nu a fost chiar spectator, dar nici personaj principal. Acesta sustine ca s-a simtit ca un inginer de productie la spectacolul casatoriei sale. Niciun pic de fericire, iubire sau alt sentiment inaltator sau macar uman.

Caleb sustine ca nu simte vreo emotie, nici de natura pozitiva, nici negativa. Ca el nu sunt multi, insa mai exista o categorie de oameni care nu-si recunoaste propriile emotii: alexitimicii. Acestia se refera la simptome fizice - durere de stomac sau gol, accelerarea pulsului - fara sa stie ca, in realitate, e vorba despre emotii. Nu inteleg ca e vorba despre niste sentimente.

10 dintre cele mai ciudate boli mintale

Acesti oameni viseaza putin si sarac si nu pot vorbi despre sentimentele lor din simplul motiv ca nu sunt constienti de ele, astfel ca nu le pot descrie. Aproximativ 50% dintre cei care sufera de autism sunt alexitimici. Exista insa si cei precum Caleb, care nu au alte caracteristici ale celor diagnosticati cu autism, cum ar fi comportament compulsiv sau repetitiv.

Avantaje?

Revenind la viata lui Caleb, e firesc sa te intrebi cum de ajungi sa te casatoresti, din moment ce sa faci acest pas presupune sa te indragostesti si ajungi sa iubesti. Cum sa ajungi sa iubesti cand nu poti simti, cand nu stii ce inseamna afectiunea si n-ai idee despre ce inseamna romantismul?

Caleb, care a mers multa vreme la terapie cu un specialist in comportament cognitiv, a ajuns sa-si poata analiza perceptiile fizice si sa le echivaleze cu emotiile pe care altii le simt. Desi e un exercitiu dificil, procesul il ajuta mai ales in relatia cu sotia sa, mai cu seama sa inteleaga de ce in anumite situatii procedeaza sau reactioneaza intr-un fel sau altul.

Insa nu multi in cazul sau ajung la aceasta performanta. Pentru multi nici nu poate fi vorba despre casatorie, pentru ca exista prea putine persoane care ar trai langa niste indivizi cu un astfel de "handicap". "E nevoie de multa intelegere din partea sotiei mele...", recunoaste el.

Insa exista si avantaje: gandirea sa nu cade niciodata prada emotiilor, ceea ce e un mare atu in situatii de criza. "Relatia cu sotia mea este o alegere constienta", explica acesta.

Daca in multe mariaje venirea pe lume a unui copil face extrem de dificila perioada imediat urmatoare, cu somn foarte putin si griji extrem de multe, punand in pericol chiar relatia dintre parinti, in cazul lui Caleb nu poate fi vorba despre asa ceva. "Daca trecem printr-o situatie dificila - copilul e treaz toata noaptea si plange - din punctul meu de vedere, relatia nu e afectata deloc, pentru ca conexiunea (dintre mine si sotie - n. red.) nu e construita pe emotie", mai afirma Caleb.

Desi in cazul lui Caleb e mai mult decat alexitimie, nu strica sa amintim ca aceasta notiune a fost "inventata" in 1972, cand oamenii de stiinta au aratat ca e rezultatul unei comunicari deficiente intre cele doua emisfere.

Abia in zilele noastre s-a descoperit ca exista mai multe tipuri de alexitimie. In timp ce unii nu-si pot verbaliza emotiile, altii, cum e Caleb, nici nu sunt constienti ca le au, fiind convinsi ca acestea nu exista din moment ce nu simt nimic. Potentiale motive pot fi materie cenusie insuficienta intr-o anumita zona a creierului aflata in stransa legatura cu emotiile.

In plus, s-a descoperit ca atunci cand privesc fotografii incarcate de emotie, creierul alexitimicilor inregistreaza deficite in zona ce raspunde de atentie.

Din pacate, insa, desi nu e cazul lui Caleb, alexitimia vine la pachet cu schizofrenie, boli ce tin de alimentatie, dar si durere cronica sau sindromul colonului iritabil, boli cauzate de un fel de "scurt-circuit" in creier, dupa cum explica oamenii de stiinta.

Cele mai ciudate 10 afectiuni psihice

Intrebat daca ii e dor de sotia sa sau de copil, atunci cand sunt la distanta mai multa vreme, Caleb a explicat ca de cele mai multe ori daca nu o vede, nici nu se gandeste la acea persoana. Insa admite ca uneori simte un fel de presiune fizica atunci cand trec cateva zile si e departe de membrii familiei.

Daca in cazul lui Caleb se crede ca boala e genetica, multe din restul cazurilor apar pe fondul unor traume.

Desi sansele erau mici pentru un om cu aceasta afectiune, Caleb nu este nici psihopat si nici lipsit de inima, fiind constient de limitarile sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#alexitimie manifestari, #om nu simte emotii, #lipsa emotii boala, #om fara emotii boala, #autism lipsa emotii, #boli ciudate, #boli bizare , #inedit