Ne asteapta apocalipsa, sau un viitor luminos?

Sambata, 26 Mai 2012, ora 18:04
6356 citiri
Ne asteapta apocalipsa, sau un viitor luminos?
Foto: infoniac.ru

Toti vrem sa stim cum va arata lumea intr-un viitor apropiat, dar si intr-unul indepartat. Pana acum, cine a incercat sa dea un raspuns a gresit. Ori a constatat ca n-are mijloacele necesare unei asemenea expertize, ori s-a dedat la fantezii, sincere sau speculative.

Avem tendinta de a exagera capacitatea de gandire si de a patrunde intr-un domeniu care nu ne este accesibil si sa facem impoteze. Iar ipotezele, trebuie sa recunoastem, n-au alta baza, decat fantezia - noteaza infoniac.ru.

Ipoteza 1: viitorul inseamna sa luam totul de la zero

Este ceva ilogic. Lumea a evoluat, a ajuns la un anumit stadiu si n-ar avea niciun motiv sa se intoarca acolo, de unde a plecat. Daca acceptam teoria evolutionista, ar insemna sa ne intoarcem la faza de maimuta, ca sa reluam etapele dezvoltarii. Daca ne gandim la teoria creationista, ar insemna ca totul sa fie nimicit fara motiv, ca sa reluam creatia.

Psihologii observa insa ca, atunci cand prefiguram un astfel de viitor, suntem tentati sa pornim de la unul din singurele doua scenarii care ne trec noua prin minte. Nimic nu ne opreste insa sa presupunem ca mai sunt si altele, la care nu ne-am gadit.

Ipoteza 2: istoria se repeta

Spre deosebire de ideea transanta "de la zero", scenariul istoriei care se repeta se bazeaza pe exemple din natura: ciclurile in timp. Ele intervin la repetarea anotimpurilor, la rasaritul si apusul soarelui, la miscarea lunii si fenomenul mareelor, la succesiunea generatiilor, la perenitatea vegetatiei.

Daca, in natura, totul se repeta, de ce nu s-ar repeta si in societate? Pe scurt, s-ar repeta razboaiele, oamenii s-ar masacra si s-ar reimpaca, dupa care s-ar masacra din nou, si-ar alege conducatori impotriva carora s-ar revolta apoi cu cruzime, ar proslavi salvatori pe care i-ar condamna ca tirani si, dupa ce s-ar reinstala pacea, ar reincepe pregatirea pentru un nou razboi si mai devastator. Pare un joc de copii.

Ipoteza 3: Ne vor coplesi geniile

Este o realitate in faptul ca nu toti ne-am nascut egali, iar performantele geniilor ies din ce in ce mai mult in evidenta. Acum o suta de ani, unul singur era Einstein; astazi lumea este impanzita cu genii care nascocesc roboti, o tehnica de calcul capabila sa concureze creierul uman, mijloace in stare sa prospecteze cosmosul.

Lumea se autodiscrimneaza, geniile se afirma deasupra tuturor, care, indiferent daca sunt multi sau putini, se pregatesc sa domine totul. Viitorul pare cel al lumii dominate de genii.

Nimeni nu stie daca ceilalti le vor ramane subordonati, sau vor disparea cu totul, deveniti inutili, cand vor aparea robotii, facuti de genii.

Ipoteza 4: Un viitor mai bun este inevitabil

Cine urmareste progresul civilizatiei, nu poate gandi decat la un viitor mai bun. Sunt atatea ONG-uri in lume, incat ar fi de neconceput sa ramana nerezolevata problema ecologica, sa nu aiba apa si hrana cei saraci, sa nu aiba medici intregul glob, atunci cand toate orasele mari vor avea universitati, si sa nu stie carte toata lumea, atunci cand guvernele vor aloca bani pentru scoli.

Desigur, aceasta este varianta visatorilor. Cercetari recente au aratat ca oamenii care isi consuma timpul imaginandu-si viitorul nu mai au ragaz sa treaca si la fapte.

Omenirea se imparte in doua grupe: entuziastii care gandesc si executantii care n-au mijloace. Atata vreme cat aceste doua categorii coexista in forma actuala, este putin probabil sa observam schimbari marcante in viitor.

Ipoteza 5: Apocalipsa

Trebuie sa recunoastem ca acesta este obiectul de preocupare cel mai palpitant. O apocalipsa de proportii a fost prezisa in anul 1000, cand toata crestinatatea se adunase in biserici, sa asiste la ceasul de apoi.

S-a mai repetat si in anul 1500, iar in ultimii ani, se prooroceste din an in an, cea mai recenta fiind prevazuta pe 2011, recalculata pentru 2012 si as paria ca in curand se va reprograma pe 2013.

Apocalipsa biblica este acel domeniu supranatural, asupra caruia m-as abtine de la comentarii. Varianta ciocnirii cu o cometa s-ar parea ca are un risc de ordinul 1/100.000.000, iar varianta ciocnirii cu un meteorit de ordinul 1/10.000. Dar si riscurile acestea ar trebui plasate in timp milenar.

Memoria ancestrala permite sa interpretam unele fapte din trecut ca fiind posibile ciocniri cu meteoriti, iar memoria ultimelor secole vorbeste de unul singur, si acela cu explicatie incerta, cel din padurea Tunguska in anul 1908.

Apocalipsa este insa un excelent motiv pentru amatorii de literatura SF, filme de groaza si povesti pentru speriat copiii - un procedeu foarte nepedagogic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR a stabilit candidații pentru alegerile europarlamentare. Cine sunt capii de listă
UDMR a stabilit candidații pentru alegerile europarlamentare. Cine sunt capii de listă
Consiliul Permanent al UDMR a stabilit, vineri, candidaţii formaţiunii pentru alegerile europarlamentare. Pe primele trei locuri, considerate eligibile, se află actualii europarlamentari ai...
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a demarat vineri, 1 martie, campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, atât la nivel...
#teorii sfarsitul lumii, #evolutie omenire, #evolutie civilizatie, #apocalipsa 2012 , #inedit