O constatare inedita: cartea cea mai veche, din cate s-au scris, nu poate fi citita

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 21:44
4779 citiri
O constatare inedita: cartea cea mai veche, din cate s-au scris, nu poate fi citita

Primele texte sumeriene si egiptene care se cunosc dateaza din mileniul IV i.Hr. Dar acestea nu sunt carti. Sunt insemnari sporadice sau sistematice, de cele mai multe ori incrustate in piatra sau pe teracota arsa.

Cel mai vechi pseudonim

Numai piatra sau materialul petrificat au putut rezista vremurilor. Este putin probabil ca acesti oameni din vechime sa fi scris si pe alte materiale, dar chiar daca au facut-o, opera lor nu ar fi avut cum sa ajunga la noi.

Depasind aceste texte sporadice, cercetatorii sunt de acord ca cel mai vechi document literar complet dateaza din anul 2600 i.Hr. si reprezinta invataturile regelui Shuruppak catre fiul sau Ubara-Tutu, despre care legenda spune ca a fost ultimul rege inainte de Potop, scrie si Factroom.

Invataturile, gasite cu ocazia unor sapaturi la Abu Salabikh, Irak, sunt scrise cu litere cuneiforme si au un continut bine articulat, cu toate ca existenta acestui rege Shuruppak este pusa la indoiala de istorici, care considera ca atat el, cat si fiul sau, sunt o creatie a legendei.

Este mai curand opera unui stiutor de carte inzestrat cu talent, care a faurit poate cel dintai pseudonim literar din istorie.

Dar indiferent care este autorul, textul exista si, desi documentul nu are formatul unei carti, el este conceput unitar, alcatuit din 260 capitole. "Sfaturile" sunt uneori la maniera imperativa, dar alteori contin metafore demne de a fi si astazi apreciate.

Reconstituirea unei date

Un prim document caruia i se poate atribui denumirea de "carte" si nu cea de "piatra" sau "tableta", este indiscutabil lucrarea budista "Sutra Diamantelor", care poarta pe ea data aparitiei.

Aceasta rezulta din frumoasa incheiere specificata in text, astfel: "Am imprimat cu respect, eu Wang Jie, pentru ca aceasta sa fie distribuita gratuit tuturor, in memoria parintilor mei, astazi ziua 15, luna 4, din anul al noualea al erei lui Xiantong". Expertii au calculat ca data specificata astfel corespunde cu ziua de 11 mai 868 i.Hr, dupa calendarul nostru uzual.

Nu stie nimeni cate exemplare din carte a "imprimat" Wang Jie, dar se cunoaste ca un exmeplar se pastreaza la British Library, faimoasa biblioteca nationala din Londra.

Documentul consta dintr-un sul lung de cinci metri, descoperit in China acum un secol si inscriptionat pe toata suprafata sa interioara.

Prima carte asa cum o intelegem astazi, cu mai multe file montate pe un cotor lateral, le apartine etruscilor si nu este datata. Expertii au calculat insa ca vechimea ei si situeaza in jurul anului 600 I.Hr.

O carte de aur. La propriu, nu la figurat

Aceasta "carte" este alcatuite din sase file din aur, capsate lateral cu doua inele, deasemeni din aur, formand un fel de biblioraft. In jurul inelelor, filele pot fi rabatute, pentru a fi citite.

Cartea a fost gasita, tot in secolul trecut, cu ocazia unor sapaturi executate in valea raului Struma din Bulgaria. Valoarea ei istorica este deosebita, dar nici valoarea aurului n-ar fi de neglijat.

Din pacate, etruscii au scris cartea folosind o scriere care noua nu ne este cunoscuta. Singurele reprezentari clare pentru privitorul de astazi sunt imaginile: un calaret, o sirena (femeia-peste), un instrument muzical de forma lirei si cativa soldati inarmati.

Poate ca cine va reusi sa decripteze in viitor scrierea folosita de etrusci, va afla multe fapte inedite si desigur interesante despre acest numeros popor, care a disparut cu desavarsire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cartea cea mai veche, #texte sumeriene, #texte egiptene, #litere cuneiforme , #inedit