O enigma a Bibliei: A existat cu adevarat Exodul?

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:30
6030 citiri
O enigma a Bibliei: A existat cu adevarat Exodul?

Exodul este o poveste faimoasa din Biblie care se refera la calatoria israelitilor condusi de Moise in afara Egiptului. Este povestea Exodului adevarata sau doar o veche amintire a egiptenilor expulzati de conducatorii semitici din delta Nilului?

Arheologii nu au descoperit nicio dovada reala ca acest eveniment biblic s-ar fi petrecut vreodata, potrivit Haaretz.

Cel putin, nu in modul in care este prezentat in Biblie. Multi cercetatori au incercat sa gaseasca dovezi, dar nu s-a descoperit nimic elocvent despre ratacirea israelitilor, vreme de 40 de ani in desert.

In schimb, arheologii au gasit locuri ale vanatorilor si culegatorilor in Sinai, din perioada neolitica.

Dar, daca Exodul pe care evreii il amintesc in fiecare an de Paste nu s-a petrecut, atunci de unde a venit povestea? O posibilitate este ca aceasta sa fie o fabula creata de vechii preoti si scribi, pentru a da speranta unui popor cucerit si exilat, imprastiat si aruncat de catre imperiile asirian si babilonian.

Unii sugereaza ca exista indicii cu privire la naratiuni istorice reale in aceste texte. In ceea ce priveste nasterea lui Moise, de exemplu, o posibilitate este ca povestitorii israeliti au adoptat povestea traditionala a regelui Sargon cel Mare din Mesopotamia, a carui domnie dateaza din secolele al XXII-lea si al XXIII-lea i.Hr.

Povestea Exodului are o traditie straveche

"Traditia Exodului este una veche. In Regatul de Nord al Israelului, a fost bine cunoscuta intr-o forma scrisa in prima jumatate a secolului al VIII-lea i.Hr.", a spus profesorul Israel Finkelstein de la Universitatea din Tel Aviv, ceea ce inseamna ca traditia a fost formulata cu secole mai devreme.

"Este important sa se inteleaga ca textul scris il cunoastem mult mai tarziu ca data, el a fost compilat in secolele al VII-lea, al VI-lea si al V-lea i.Hr.

Pe scurt, avem de-a face cu o traditie veche, reprezentand secole de transmitere si de scriere", a explicat Finkelstein.

Posibilitatea cea mai logica este ca povestea Exodului este de fapt o amintire veche a egiptenilor expulzati de conducatorii semitici din delta Nilului, cunoscuti sub numele de Hyksos. Aceasta teorie a fost propusa initial de catre egiptologul Donald Redford in anul 1987.

Desi originea populatiei Hyksos ramane misterioasa, este cunsocut faptul ca aceasta a ajuns in Egipt din Canaan si a trait printre egipteni cel putin 12 dinastii.

Hyksos a domnit peste Egiptul de Jos de la dinastia a 15-a pana la a 17-a (1630-1523 i.Hr.). Grupul Hyksos a fost invins si expulzat din Egipt in timpul dinastiei a 18-a a faraonului Ahmose.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...