Oamenii isi ghideaza comportamentul dupa temperatura si miros

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 22:53
1818 citiri
Oamenii isi ghideaza comportamentul dupa temperatura si miros

Interactiunea sociala nu depinde doar de cuvinte sau gesturi. Factori precum mirosul sau proximitatea, chiar temperatura, pot influenta felul in care relationam si ne afecteaza comportamentul.

In cadrul unei conventii care a avut loc recent in SUA, cercetatorii si-au argumentat aceste ipoteze, venind cu rezultate ale unor studii ciudate in aparenta, dupa cum relateaza LiveScience.

Temperatura

S-a observat, de exemplu, ca necunoscutii pareau mai sociabili cand intr-o incapere in care se afla si subiectul interogat era cald. Aceeasi persoana insa nu parea sociabila intr-o incapere cu temperatura joasa.

Un alt studiu din 2008 a aratat ca voluntarii pusi sa-si aminteasca momente de izolare au perceput temperatura din camera in care se aflau ca fiind una foarte coborata. In schimb, amintirea unor momente vesele, in care apareau mai multe persoane, a facut ca temperatura din incapere sa fie perceputa ca fiind mai ridicata.

Proximitate

Cercetatorii de la Universitatea Utrecht, din Olanda, au repetat unul dintre experimente, de aceasta data cautand sa observe daca proximitatea influenteaza relatiile interumane.

S-a observat ca atunci cand subiectii stateau unul langa altul, fiecare la un calculator, percepeau necunoscutii ca fiind mai sociabili. Cand insa erau asezati la distanta de cateva locuri, perceptia era diametral opusa.

Miros si emotie

Chiar daca nu parem constienti de asta, mirosul ne afecteaza comportamentul si poate fi chiar folosit pentru a comunica emotii, arata un alt studiu. Oamenii de stiinta de la Universitatea Rice sustin ca exista dovezi in sprijinul faptului ca putem intr-adevar comunica prin miros, intocmai ca si animalele.

Un studiu a aratat ca creierul femeilor raspunde diferit la transpiratia barbatilor in functie de circumstantele in care aceasta apare. Daca sudoarea a fost generata cand barbatul era stimulat sexual de filmulete erotice, creierul femeii se activa in regiunile responsabile cu recunoasterea emotiilor.

Nu s-a observat acelasi fenomen in cazul in care sudoarea barbatului fusese produsa in circumstante normale.

Un alt studiu a aratat ca femeile pot deosebi si transpiratia produsa atunci cand unui barbat ii este frica, iar o alta cercetare a aratat ca timpul petrecut de cupluri impreuna le afecteaza si abilitatea de a interpreta un astfel de miros.

Astfel, au fost recrutate 20 de cupluri heterosexuale care petrecusera aproape tot timpul impreuna, intre 1 si 7 ani. Au fost lasate sa priveasca comedii, filme de groaza sau erotice, toate generatoare de stari diferite, colectandu-li-se apoi sudoarea, dupa fiecare film.

Aceasta a fost introdusa intr-o sticluta, alaturi de alte doua cu sudoare neutra. Pusi sa spuna ce sentiment le sugereaza fiecare, cei mai multi au ghicit, mai cu seama cand a fost vorba despre sudoarea partenerului si mai putin cand a fost vorba de un strain. Iar cu cat mai multa vechime avea un cuplu, cu atat mai mare acuratetea.

Miros si comportament

Cercetatorii de la Universitatea olandeza Utrecht au vrut sa vada daca mirosul poate influenta si comportamentul. Drept urmare, au pus subiectii sa priveasca un film educational, in care privitorii erau invatati cum sa aiba grija de un bebelus. Camera in care subiectii priveau documentarul mirosea ori a flori, ori a fructe.

Ulterior, subiectii au fost pusi sa aiba grija de o papusa bebelus, dotata cu senzori, tinta fiind sa reuseasca sa o potoleasca din plans. S-a observat ca atunci cand mirosul din incapere era acelasi cu cel din camera in care privisera filmul, si rezultatele subiectilor erau mai bune.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#factori influenteaza comportament, #miros comportament, #proximitate comportament, #limbaj non verbal, #socializare , #inedit