Ziare.com

Orase glorioase, pierdute in istorie, dar care pot fi vizitate si astazi

Marti, 09 August 2011, ora 12:01

   

Orase glorioase, pierdute in istorie, dar care pot fi vizitate si astazi
Orase glorioase altadata, in valtoarea istoriei au fost distruse, chiar de mai multe ori. Printre orasele infloritoare, care s-au pierdut in istorie amintim Babilon, Cartagina, Herculaneum sau Palenque.

Razboiul, cataclisme naturale sau alte cauze au demonstrat ca un oras nu poate dura pentru o vesnicie, conform Aol Travel.

Va prezentam cateva orase pierdute in negura istoriei, dar pe care le putem vizita si astazi.

Babilon, Irak

Construit in jurul anului 2500 i.Hr., Babilonul a devenit un mare centru al lumii mesopotamiene, 500 de ani mai tarziu, cand Hammurabi, primul rege al Imperiului Babilonian, l-a facut capitala acestuia. Orasul a fost distrus in secolul al VI-lea i.Hr. de catre asirieni si apoi a fost lasat sa cada in ruina, in secolul al II-lea i.Hr., in urma decesului lui Alexandru cel Mare.

Ruinele Babilonului evoca imagini ale unui trecut biblic: marele Turn Babel, frumoasele gradini suspendate. Doar cei mai indrazneti turisti viziteaza in prezent Babilonul, situat la 85 de kilometri de Bagdad.

Taxila, Pakistan

Fondat de un rege indian undeva in jurul secolului al VII-lea i.Hr, orasul Taxila dezvaluie povestea a trei orase pierdute. Primul a fost construit pe un deal, cunoscut mai tarziu ca Mound Bhir. In Vechiul Testament, orasul a fost pierdut si noul Taxila, cunoscut ca Sirkap, a fost construit de greci.

Acesta a avut o perioada de inflorire in domeniul filosofiei si a artelor, continuand sub numele de Kushans si apoi ca Sirsukh. In cele din urma, orasul a fost pierdut, in vremea hunilor, din secolul al VI-lea, cand a fost distrus si a devenit o ruina. Astazi se gaseste la 29 de kilometri de Islamabad.

Palenque, Mexic

La poalele muntilor Chiapas, in sud-vestul Mexicului, Palenque reprezinta o comoara arheologica regasita. Orasul se pare ca a existat cel putin din anul 100 i.Hr. Cinci sute de ani mai tarziu, a devenit un important centru al civilizatiei mayase.

Angkor, Cambodgia

Marele oras a fost enorm, noile cercetari sugereaza ca el se intindea pe 3.000 de kilometri. Construit de regii dinastiei Khmer, intre anii 900 si 1200 d.Hr., avea o populatie de un milion de locuitori si a fost capitala imperiului Khmer.

Se presupune ca schimbarile climatice au cauzat abandonarea orasului, cu circa 500 de ani in urma. Angkor se gaseste la 20 de minute de mers cu masina de Siem Reap.

Herculaneum, Italia

Ca si apropiatul oras Pompei, Herculaneum a fost inghitit de lava vulcanului Vezuviu, in anul 79 d.Hr. Herculaneum a fost un oras important, unde locuia familia regala si a fost descoperit cu 250 de ani in urma. El reprezinta o adevarata comoara pentru arheologi.

Se poate ajunge acolo, in 25 de minute, cu trenul din Napoli.

Cartagina, Tunisia

Niciodata nu este suficient pentru un oras mare sa fie distrus o singura data. Dupa 900 de ani, cat si-a exercitat puterea in Africa de Nord si in sudul Europei, Cartagina a cazut in mainile romanilor.

Mai tarziu, orasul a fost reconstruit de romani si a cunoscut o noua glorie, dar a fost din nou distrus, de alta data de arabii musulmani. Astazi, la marginea Tunisului, la 14 kilometri distanta, se pot vedea ramasitele bailor romane, a templelor si a asezarilor din acea perioada.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4175 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

adaugati pe lista si Constanta

Cit de curind va fi pustiita de acolitii lu' Mazare si mafia din administratia portului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor