Orase pierdute, mai putin cunoscute (Galerie foto)

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 12:15
6027 citiri
Orase pierdute, mai putin cunoscute (Galerie foto)
Foto: listverse

Un oras poate fi abandonat sau uitat din mai multe motive, chiar daca pare greu de crezut, iar in cazul unora au trecut secole pana sa fie redescoperite.

Listverse a scos in evidenta cateva orase pierdute, majoritatea mai putin cunoscute decat celebrele Machu Picchu din Peru, Petra din Iordania sau Pompei din Italia.

1. Pavlopetri, Grecia

Acest oras a fost intemeiat in Epoca de Piatra si a rezistat pana in aproximativ anul 1000 i.Hr. Orasul a fost pe jumatate inghitit de apele marii, cealalta jumatate fiind ingropata de alunecarile de teren cauzate de cutremure. Iar cum nivelul apei a fluctuat semnificativ de-a lungul existentei oamenilor, este foarte probabil ca si alte orase sa fi avut aceeasi soarta.

2. Cliff Palace, Colorado (SUA)

Orasul numit Cliff Palace a fost construit de catre indienii anasazi in perioada de varf a existentei lor, pe teritoriul statului Colorado de astazi. Informatiile dendrocronologice arata ca majoritatea cladirilor din acest oras au fost ridicate in jurul anului 1200 d.Hr. Ocuparea orasului a fost de scurta durata - pana in 1300 d.Hr. acesta era deja abandonat. A ramas ascuns in nisipul desertului pana in anul 1888, cand a fost gasit din intamplare de niste fermieri.

Motivul pentru care orasul a fost abandonat nu este cunoscut inca, dar teoria larg acceptata presupune ca primele secete severe au facut aproape imposibila agricultura in regiune.

3. Akrotiri, Santorini (Grecia)

Civilizatia minoica din insula Creta, numita asa dupa regele Minos, a fost aproape uitata pana la inceputul secolului al XX-lea, odata cu descoperirea palatului din Knossos. Se crede ca eruptia din 1600 i.Hr. a vulcanului Thera (situat in insula Santorini, care mai este numita si insula Thera) a adus Imperiul Minoic in pragul prabusirii.

Descoperirea orasului Akrotiri, pe aceasta insula, in 1967, a scos la lumina fresce uimitor de bine conservate, case cu pana la trei etaje si o asezare complexa, toate parte din civilizatia minoica.

4. Tikal, Guatemala

Orasul Tikal a fost candva capitala Imperiului Mayas si un oras important din Lumea Noua (America). Uneori se spune ca a fost "in mod misterios" abandonat, ca si alte orase din Lumea Noua, dar cercetarile arata ca pamantul din zona nu mai suporta numarul mare si in crestere de oameni, resursele epuizandu-se. Astfel, la un moment dat, a fost abandonat, orasul fiind ulterior acoperit de jungla.

Cei care au locuit mai apoi in zona se pare ca stiau de existenta acestui oras, dar prima expeditie organizata a avut loc in 1848, cand au fost gasite oficial ruinele lui. Arheologii au descoperit piramide de pana la 70 de metri inaltime, palate, o stela monumentala si o arena pentru un joc mayas cu mingea.

5. Timgad, Algeria

Construit in desert la ordinul imparatului roman Traian, acest oras a fost distrus in secolul V, dar a renascut apoi ca un centru crestin. In secolul VII a fost din nou pustiit, de catre vandali, ceea ce a dus la o abandonare totala. Ulterior, nisipurile Saharei l-au acoperit si conservat pana in 1881, cand a fost redescoperit. In prezent, ruinele acestuia ofera o pretioasa sursa de informatii despre orasele romane construite in provincii africane.

Astazi, in acest sit poti vedea, printre altele, Templul lui Jupiter, care este la fel de mare ca Panteonul din Roma, aratand astfel importanta orasului. Un graffito de pe acesta spune: "Pentru a vana, a face baie, a juca jocuri si a rade. Aceasta este viata!".

6. Mohenjo-daro, Pakistan

Acest oras apartine civilizatiei Vaii Indusului (sau Indului), care a atins apogeul in jurul anului 2000 i.Hr., ruinele acestuia indicand nivelul avansat al acestei civilizatii - strazi ordonate, sistem de scurgere.

Spre deosebire de alte situri din aceasta lista, aici nu exista urme evidente de palate sau temple, ceea ce a dus la elaborarea teoriei potrivit careia membrii civilizatiei Vaii Indusului ar fi fost egalitaristi.

Mai multe inundatii severe provocate de Indus au distrus orasul de cel putin sase ori. Cauza care a determinat abandonarea totala nu este inca stabilita, dar se stie ca acest lucru s-a petrecut in jurul anului 1800 i.Hr. Mohenjo-daro a fost redescoperit abia in anul 1922.

7. Troia, Turcia

Multa vreme s-a crezut ca Troia, oras descris in epopeea Iliada, a lui Homer, era o asezare mitica, la fel ca Atlantisul. In 1871 insa, arheologul Heinrich Schliemann a gasit mai multe ziduri de aparare asemenea celor descrise de Homer pe teritoriul Turciei de astazi, precum si mai multe bijuterii din aur, pe care Schliemann le-a atribuit Elenei.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial s-a crezut ca acestea au disparut, dar de fapt ele fusesera luate de sovietici. In prezent pot fi vazute la Muzeul Puskin. Sapaturile ulterioare au scos la iveala un oras mare, care a fost intemeiat in jurul anului 3000 i.Hr. si distrus de mai multe ori - fiecare nou oras a fost construit pe ruinele celui din urma.

#orase pierdute, #orase antice disparute, #orase antichitate , #inedit