Ziare.com

Personalitati de renume care foloseau sau folosesc mana stanga

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 19:13

   

Personalitati de renume care foloseau sau folosesc mana stanga
Din cand in cand, intalnim persoane care uzeaza de mana stanga, in situatii cand cei mai multi folosesc dreapta. Ni se pare ca sunt cazuri rare, dar nu este asa.

Enciclopediile precizeaza ca este vorba de 10% din populatie, iar studii recente apreciaza ca, in functie de raspandirea pe glob, acestia sunt cuprinsi intre 8% si 15%. Unii insa au fortat natura, au invatat sa se foloseasca de mana drepta si nu-i deosebim ca atare.

Nu s-a putut stabili ce anume a determinat natura sa doteze unii oameni cu abilitati pe partea dreapta, iar altii pe stanga. Cert este ca asa a oranduit natura, iar faptul ca unii scriu cu mana stanga, iar altii cu dreapta nu constituie handicap nici pentru unii, nici pentru ceilalti.

In trecutul nu prea indepartat pe care l-au apucat ultimii supravietuitori ai generatiei care tocmai se pregateste sa dispara, problema preocupa religia, iar preotii ii invatau obligatoriu pe copiii din prima clasa elementara sa-si faca semnul crucii cu mana dreapta.

Era un mod de a forta natura lucrurilor, fara nicio alta explicate, decat aceea ca abilitatile manii stangi provin din influente malefice. Multi copii s-au chinuit atunci in scoli sa se foloseasca de mana drepta, impotriva naturii lor, ajungand pana la urma neindemanatici in viata.

Acum, cand aceasta trista faza a fost depasita, merita totusi sa amintim ca unele din cele mai marcante personalitati ale culturii si civilizatiei umane au fost sau sunt stangaci.

Numarul lor este enorm, voi da in cele de mai jos numai cateva exemple, cu mentiunea ca insiruirea nu urmeaza o ordine cronologica sau de alta natura. Este, cu alte cuvinte, arbitrara.

Leonardo da Vinci. Despre acest titan al culturii, se spune ca era ambidextru, adica putea lucra cu oricare din maini. Nu exista documente certe in acest sens, dar este confirmat faptul ca lucra cu mana stanga - sau poate si cu ea.

Albert Einstein, intemeietorul teoriei relativitatii. Si despre el a circulat legenda ca ar fi fost ambidextru, dar documentele contemporanilor nu confirma decat faptul ca folosea mana stanga.

Charlie Chaplin, marele actor al filmului mut. Faptul ca se folosea de mana stanga este vizibil chiar in filmele sale, dar adesea spectatorului i se pare ca asta tine de clovneriile, cu care ne-a obisnuit.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite.

Cinci fosti presedini ai SUA: James A. Garfield (1831-1881), Herbert Hoover (1874-1964), Harry S. Truman (1884-1972), Gerald Ford (1916-2006), Ronald Reagen (1911-2004), George H.W.Bush, Bill Clinton.

Julius Caesar, general roman.

Josephine de Beauharnais, prima sotie a lui Napoleon Bonaparte.

Regina Victoria a Marii Britanii era si ea stangace.

Ludwig van Beethoven (incert), compozitor.

Lady Gaga (nascuta Stefani Joanne Angelina Germanotta), vedeta de muzica usoara.

Fidel Castro, lider cubanez.

Henry Ford, bogatasul lumii, cel care a faurit imperiul autmoblelor.

David Rockfeller, bancher, alt bogatas de odinioara.

Mark Twain, celebru romancier si eseist american,.

Michelangelo, Raphael si Albrecht Duhrer, artisti plastici de cea mai mare notorietate.

Marilyn Monroe, vedeta de film.

In cele de fata, ne-am limitat la cateva cazuri mai deosebite. O lista mult mai dezvoltata (dar si asta cu lipsuri majore), poate fi consultata pe portalul indiana.edu. Pentru cine este curios, merita. S-ar putea sa aiba chiar surprize.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Pitigoi,,. a fi stingaci,..este si asta o indeminare..

De la un stingaci- Fragment dintr-un ravas:!!!
"Draga mea, in mana dreapta tin poza ta, iar cu cealalta ma gandesc la tine...!"
O zi buna tuturor

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor