Proiecte imposibile: Orasul planetar al lui Gillette - Documentar

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 09:56
4641 citiri
Proiecte imposibile: Orasul planetar al lui Gillette - Documentar

In afara faptului ca el este inventatorul lamelor de ras omonime, King Camp Gillette s-a remarcat si printr-o serie de carti in care teoretiza ideea unui oras la o scara globala.

In viziunea lui toate mijloacele de productie erau atribuite unei singure companii mondiale, ai carei proprietari erau oamenii insisi, iar sistemul economic se baza pe o productie si o distributie perfecta.

King C. Gillette publica in 1894 "Derapajul uman", prima carte dintr-o serie de trei, in care detalia cu maxim de amanunte infrastructura unei astfel de asezari. Ideile sale sunt dezvoltate si mai mult in cartea "Corporatia mondiala" din 1910 si "Corporatia poporului" din 1924.

O comunitate perfecta

Fiind un socialist utopic, isi imagina un sistem in care toti locuitorii beneficiau in mod egal de aceleasi avantaje, dar contribuiau la randul lor pentru bunastarea societatii. Isi propunea chiar abolirea monedei ca unitate de schimb.

Insa si-a dat seama ca acest proiect putea fi pus pe picioare numai printr-un aport substantial de resurse financiare ce se gaseau doar in mediul capitalist. Asa ca el planuieste infiintarea unei companii care sa se ocupe de toate fatetele legate de crearea unei astfel de asezari.

Gillette ofera postul de director chiar lui Theodore Roosevelt, presedinte al Statelor Unite pentru doua mandate, pentru suma de un milion de dolari.

Metropolis, orasul viitorului

Gillette vroia ca orasul incipient sa fie construit deasupra Cascadei Niagara, luand in considerare potentialul sau energetic. Hidrocentrale masive puteau sa ofere necesarul de energie electrica pentru cel putin cateva sute de ani. In afara de acest lucru alimentarea cu apa potabila se putea face foarte usor.

El planuise si un tipar pe baza caruia urma sa fie ridicat intreg orasul. Urma sa aiba lungimea de 96 kilometri si latimea de 48 de kilometri. Principalele materiale de constructie erau otelul, sticla, caramida si placile ceramice.

Cladirile erau asezate unifom, fiecare aflandu-se la o distanta de 300 de metri de cealalta. In spatiul liber dintre ele erau amenajate parcuri si piete de promenada. Strazile erau in forma hexagonala, la intersectii construindu-se domuri de sticla triunghiulare. Imprejurul lor erau tufisuri, paturi de flori sau statui.

Intr-o cladire urmau sa locuiasca 2500 de oameni si Gillette calculase ca era nevoie de inca 24.000 de astfel de constructii pentru a acomoda 60 de milioane de persoane, adica majoritatea populatiei Statelor Unite de atunci.

De altfel, vroia ca acest oras sa fie singurul de pe intreg continentul american, cu altele asemanatoare din jurul lumii creand un singur oras gigantic care ar fi adapostit intreaga omenire.

O minune inginereasca

Cladirile erau in esenta turnuri uriase de 25 de etaje puse spate in spate intr-un cerc, deasupra lor tronand un dom urias. Dar ele nu functionau doar spatii de locuit. Erau spitale, scoli, fabrici, depozite etc, ridicand numarul toatal de cladiri la circa 40.000.

Orasul mai avea si trei nivele subterane. La primul erau canalizarea, firele electrice, tevile de apa si ventilatia. Acestea erau la vedere astfel incat daca ar fi existat o defectiune, reparatiile puteau fi facute imediat.

Al doilea era rezervat transportului, diferite tipuri de lifturi si masini facand legatura intre cladirile adiacente, dar si intre partile mai indepartate ale orasului.

Reteaua de transport era folosita si pentru aprovizionarea cladirilor. Insa cel mai spectaculos era ultimul nivel. Tavanul, podeaua si peretii erau acoperiti cu placi ceramice albe in unele locuri fiind construite domuri din sticla pe unde intra lumina naturala. Fantani arteziene, statui, opere de arte cat si plante si pomi infrumusetau acest nivel transformandu-l intr-un adevarat paradis pentru locuitori.

O speranta pentru umanitate

Gillette isi vedea orasul ca un monument dedicat ingeniozitatii umane, dar si o alternativa viabila la orasele moderne. El le vedea pe acestea din urma ca fiind murdare, aglomerate si un simbol al unei oranduiri depasite.

Considera ca banul reprezinta un obstacol in crearea unei societati egale, deoarece aducea cu el si dorinta de a acumula avere, uneori prin violenta. De aceea in orasul imaginat de el toti primeau ceea ce aveau nevoie pentru o viata indestulatoare eliminand aceasta ispita.

El credea cu sinceritate ca daca planul sau era inteles de oameni, acestia s-ar fi dedicat in intregime construirii acestui proiect, mai ales ca tehnologia permitea constructia orasului.

In acei ani ideile lui Gillette au atras foarte multi sustinatori, dar obstacolele intalnite nu au permis concretizarea lor. Abia astazi au inceput sa se depuna eforturi considerabile pentru crearea unui astfel de oras, numai dupa ce pericole cum ar fi poluarea sau epuizarea petrolului incep sa lase urme adanci.

Proiecte asemanatoare, desi costa cu zecile de miliarde de euro, au inceput sa rasara in intreaga lume. Spre exemplu, Emiratele Arabe Unite urmaresc construirea pana in 2025 a unui oras care sa functioneze numai pe surse regenerabile si nepoluante.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#proiecte imposibile Metropolis, #oras viitor Gillette, #oras planetar Gillette , #inedit