Ramses al II-lea, faraonul cu 201 de sotii

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 20:05
34415 citiri
Ramses al II-lea, faraonul cu 201 de sotii

Putina lume stie despre faraonul Ramses al II-lea ca a fost unul dintre cei mai longevivi sefi de stat, cu care se poate mandri nu numai lumea antica, ci si cea moderna. Papirusurile consemneaza ca faronul a trait 96 de ani (unele inscriptii pretind chiar 99 de ani) din care 67 de ani i-a petrecut pe tronul tarii sale.

Un adevarat Goliath

Nu mai putin interesant este faptul ca faraonul se impunea prin figura sa atletica, forta sa iesita din comun si prin statura impunatoare, care masura 196 cm - asa cum a rezultat atat din documente, cat si din studierea mumiei.

A excelat in tot ce intreprindea, fiind nu numai un general iscusit, dar si o persoana erudita, iar papirusurile, scrise chiar de mana lui, s-au pastrat pana in zilele noastre. Respectat ca rege, venerat ca preot, cunoscut pentru scrierile sale hieroglifice, este si astazi considerat cel mai de seama faraon al Egiptului.

De altfel, el insusi ne-a lasat, scris pe papirus, principiul sau de viata: "nu poti fi un mare faraon, daca nu esti un razboinic curajos, un constructor de seama, un scrib bine format si un preot credincios".

Ca razboinic, a condus personal ostirile sale atat in toate campaniile, cat si la inabusirea rascoalelor, destul de frecvente in apropierea granitelor.

Constructii faraonice si o droaie de neveste

Dornic de constructii gigandice, a lasat posteritatii monumente care starnesc si azi uimirea. Interesant pentru noi este uriasul Ramesseum, construit in zona orasului Teba, pe malul stang al Nilului. Are dimensiunile 300 x 195 metri, deci o suprafata de 58.500 mp si este comparabil cu Palatul Parlamentului din Bucuresti, cel cu laturile de 270 x 240 m, respectiv o suprafata de 64.800 mp.

Mai merita amintit templul din Abu Simel, orasul Pi-Ramses Aa-nakhtu, marele templu Hathor (ridicat in cinstea sotiei sale Nefertari) si inca multe altele.

Un complex de inferioritate il obseda, totusi: el, fiul faraonului, era rodul iubirii acestuia cu o femeie din harem, fara ranguri. In toata viata sa, a incercat sa mascheze acest detaliu, capabil sa umbreasca atributul de zeu, cuvenit faraonului.

La randul sau, si-a permis sa aiba un harem de 201 sotii si concubine oficiale, care i-au nascut 156 copii - respectiv 96 de baieti si 60 de fete. O singura sotie oficiala, legitimata cu toate drepturile si aflata in afara haremului, Nefertari, avea sa-i nasca fii si fiice cu rang princiar.

Si, totusi, un sot iubitor...

Nefertari a nascut 4 baieti si doua fete. Primul nascut, Amun-her-khepseshef a fost de la inceput stabilit sa-i urmeze la tron tatalui sau.

Sunt emotionante cuvintele scrise de faraon pe papirus, despre Nefertari: "Insusi soarele rasare numai pentru ea, intrucat este cea mai frumoasa femeie, din cate sunt pe acest Pamant".

Se pare ca Nefertari a fost nu numai frumoasa, dar si inteligenta, ajutandu-si sotul in guvernarea uriasului regat al Egiptului. In timpul campaniilor militare, cand sotul pleca la lupte, Nefertari prelua prerogativele civile ale acestuia.

A avut un sfarsit banal, la venerabila varsta de 96 de ani, cand s-a produs un abces dentar, urmat de o infectie generalizata si fatala.

Neasteptata aventura postuma

Cu sfarsitul faraonului as fi putut incheia aceste cateva randuri, daca, dupa decesul lui, corpul n-ar fi urmat o aventura putin obisnuita.

Mumifiat, conform traditiei egiptene, si inmormantat cu mult fast, corpul a fost martorul unui jaf, la mai putin de un secol de la ceremonia funebra.

Bunurile de pret, aflate in mormant, au fost pradate de talhari si au ramas, pentru totdeauna, disparute.

Preotii egipteni au mutat mumia in mai multe locuri consecutiv, spre a o feri de alte profanari, iar acum mai bine de 2.500 de ani a fost ascunsa intr-o grota, langa Teba, unde, in anul 1881, a descoperit-o un alt jefuitor. Nu mai avea ce prada, podoabele disparusera demult, dar autorul faptei a fost prins, judecat si condamnat.

De randul acesta, mumia si-a gasit un adapst sigur, la muzeul din Cairo. Siguranta s-a dovedit relativa, intrucat, in anul 1974, s-a constatat ca starea ei se degradeaza, cu riscul de a se distruge definitiv.

Muzeul Luvru din Paris s-a oferit sa cerceteze cazul. Transportata in Franta, mumia a fost primita cu toate onorurile de insusi presedintele Frantei. Din cercetarile specialistilor de la Luvru, s-a constatat ca degradarea provine de la o ciuperca agresiva, a carei anihilarea s-a realizat fara probleme.

In prezent, Faraonul s-a intors in tara sa, mumia fiind restituita muzeului national din Cairo.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ramses al II lea faraon Egipt, #istorie Egipt Ramses, #Nefertari Ramses Egipt , #inedit